ZEEUWS PROFETENBROOD
zullen er eigen ervaringen in herkennen.
In verband met o.a. de oude spelling is de redaktiekommissie zich nog aan het
beraden hoe deze verhalen het best gepubliceerd kunnen worden.
Het winterseizoen ligt weer voor ons. Dat betekent voor onze vereniging dat
we onze aktiviteiten weer binnenshuis gaan zoeken en de meesten van U zullen
dat ongetwijfeld ook doen. De komende feestdagen naderen ook snel en U
zult met Uw tijd best wel raad weten. Wat die feestdagen betreft zou het wel
eens kunnen zijn dat U nog een geschenk of geschenkje zoekt voor één van Uw
familieleden of vrienden. Misschien zou U dan eens kunnen denken aan een
'Vadertje' of als U meer hebt te besteden aan de Zeeuwse Encyclopedie.
Dit laatste werk waarvan U vast wel gehoord en gelezen hebt en waarvan in
ons blad ter zijner tijd nog een bespreking zal volgen, verdient ook bij onze
leden alle aandacht.
Het is een bezit of geschenk van blijvende waarde.
Uw secretaris gaat deze Weteswaardigheden weer besluiten. Voor de laatste
keer achter zijn typemachine in Gapinge. Het nieuwe adres, dat ingaat per 15
november, vindt U op de eerste bladzijde van deze Wete. Naar zijn idee zijn
deze Weteswaardigheden wat rommelig, maar U zou daar stellig begrip voor
krijgen als U de toestand van onze woning ziet. Een ieder die wel eens verhuisd
is, zal daar over mee kunnen praten.
J.L.
Op een bestuursvergadering van de H.K.W., enige tijd geleden, kwamen
typisch Zeeuwse - Walcherse gerechten ter sprake (zie ook De Wete van april
1982). Ik heb toen beloofd voor een volgende bestuursvergadering profeten
brood te bakken voor bij de koffie of thee. Dit is inmiddels gebeurd en het
smaakte kennelijk naar meer, want de gedachte kwam naar voren om het
recept in De Wete te plaatsen.
Misschien kunnen ook anderen met baklust het eens proberen. Het is een
recept, dat ik van mijn moeder heb gekregen. Ze kan erg goed bakken, maar
werkt wel altijd met 'een bitje van dit en een bitje van dat'.
Hier zijn dan die 'bitjes':
1 half pond bloem
1 half pond zelfrijzend bakmeel
1 half zakje bakpoeder
375 gram roomboter
300 gram basterdsuiker (wit)
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel kaneel
wat zout
poedersuiker
Bloem, bakmeel en basterdsuiker zeven in een kom. Bakpoeder en vanille-
3