Tips Tour culinaire „d'Ouwe Werf'. Bij het verschijnen van dit nummer is het hoog-zomer waarbij men behalve te denken aan een goed getapt glas koel bier of een flesje prik ook zo wei eens wil zien en proeven wat de verschillende eetgelegen- heden rond het Veerse meer u te bieden hebben. We zijn voor u eens langs de verschil lende Horeca-bedrijven gegaan en het resul taat hiervan vindt u hieronder in een wat uitvoerige inventaris. Veere is de zetel van „Het Veerse Meer" en daar beginnen we dus. Allereerst is daar in de stad Veere het vorig jaar geopende café-restaurant „d'Ouwe Werf". Het is prachtig gelegen aan de oeverzijde van de Kaai aan de stadshaven. Vanaf het terras maar ook binnen heeft men een schitterend uitzicht op de jachten in de haven en de Kaai van Veere. Boven alles het ragfijne bouwsel van de stadhuis toren waarvan het speelwerk u besprenkelt met glasheldere klanken. De verwachtingen die we hadden voor de goede exploitatie van het restaurant zijn niet beschaamd In het restaurant „De Meermin" bij de heer Keur was het al merkbaar dat het echtpaar Huybregt kennis en gevoel voor het Horecavak heeft. Thans hebben zij grotere plannen waar gemaakt. De betaalbare prijzen voor de koffie en de spijzen en de uitstekende kwa liteit hebben dit restaurant in korte tijd een goede naam bezorgd. In de keuken zwaait de patron de scepter. Zijn vakkennis blijkt uit de keur van goede schotels, terwijl naast de traditionele spijzen een groot aantal specialiteiten geboden wordt. Met dit seizoen meedraaiend, klipt hij, al naar het heerlijke wat de natuur biedt een extra kaartje aan het menu. Zo vond u er natuurlijk aardbeien met slagroom. In de tijd dat we dit schrijven was het de Hollandse nieuwe met brood en boter. Straks in de frambozentijd de „Framboises du patron". Aan het eind van de zomer zijn er weer andere mogelijkheden en komt de halve fai- sant met zuurkool op het menu. En dan is ook weer de goede mosseltijd aangebroken. In oktober beginnen dan weer op de zater dagavonden de uitgebreide rijsttafels. Niet aan een kort seizoen gebonden zijn de ver schillende vismenu's. Maar proeft u hier eens wat een vakman u offreert in „gerookte tong met mieriks wortelsaus". HET EINDE I I I Nog iets; er is gedurende de gehele zomer een expositie van de kunstschilder W. Z. Ort uit Veere in de verschillende lo kaliteiten van het bedrijf. „In de Meermin" We zijn in Veere verschillende goede eethuizen rijk. Bij de Marina Jachtwerf van de heer Keur ligt aan het kanaal door Walcheren het café-restaurant „In de Meermin". Ook hier runt een echtpaar het bedrijf; ook hier staat de patron in de keuken en zorgt me vrouw er voor dat de gasten goed worden bediend. De heer en mevrouw Limbergen gaan in de Meermin hun tweede seizoen in. De heer Limbergen kent het koksvak tot in zijn vingertoppen. Hij geeft les aan de stich ting leerlingwezen Horecabedrijven. Dit is een theoretische en praktische opleiding voor café en aanverwante bedrijven. De spijskaart ziet er hier zeer aanlok kelijk uit. Uit de verschillende soorten Tour- nedos kunnen wij u de Tournedos „In de Meermin" van harte aanbevelen. In juli en augustus is er een speciale ser vice voor de watersporters. Twee sneetjes brood, belegd met ham en kaas en een kop koffie of een glas melk; of twee sneetjes brood met ham of kaas en één met gesneden tomaat; daarbij een kop koffie of een glas melk. En dat voor een prijs om niet naar melkboer en bakker te lopen. Voor de kinderen zagen we nog een kippe- boutje met vruchtjes en frites op het grote- mensen-menu staan. De zeetonggerechten met tongen als Seelöwe (zoals een oosterbuur opmerkte) staan in vijf varianten op de kaart. We kunnen u een bezoek van harte aan bevelen. Een ding is jammer. Als u er nog niet was, zult u enige moeite moeten doen om het te vinden. Komende van Middelburg moet u voorbij het benzinestation bij het begin van Veere de eerste weg rechts in slaan. Aan het eind hiervan gaat u links de dijk op Daar kunt u parkeren aan de andere zijde. „In de Struyskelder" Veere. Op de Kade van Veere staan de prachtige „Schotse huizen", daterend uit de tijd dat Veere een vrijhaven voor wol was. De kelder, vermoedelijk een stapelkelder voor de wol heeft op het ogenblik wel een heel andere bestemming gekregen. Er is een Horecabedrijf in gevestigd, dat door de exploitant van de „Campveerse Toren" wordt gedreven. Duik er eens in. Bepaal u niet alleen tot het restaurant binnen, maar ga eens naar het zonnig terras in de tuin. Drink daar eens een kopje koffie. U zult er worden getroffen door de sfeer. In de kelder kunt u smullen van o.a mosselen of pannekoeken tegen matige prijzen. „Campveerse Toren", Veere. Het zou interessant zijn te weten aan hoeveel gasten „De Campveerse Toren", nestor van de Nederlandsche Horecabedrij ven, gastvrijheid heeft geboden gedurende haar ca. 500 jarige ononderbroken status als Herberg. Smallegange schreef reeds in 1696 in de Kronyk van Zeeland, dat de Campveerse Toren een geschikte gelegenheid was „om Luyden van Qualiteit en andere passanten te logeeren en tracteeren". Dat hier veel gebruik van gemaakt is, laten de uitgesleten treden van de hard-stenen trap duidelijk zien aan de ca. 50 a 60.000 personen die anno heden jaarlijks de Toren bezoeken. Veie grote culinaire evenementen hebben vanaf haar vroegste bestaan in de Toren plaats gehad, hetgeen uit meerdere stads rekeningen blijkt (Koningin van Hongarije, Graven van Egmond en Hoorne, Willem van Oranje, Hertog Casimiris, Admiraal Boi- sot e.a.). Het merendeel van de gerechten uit die oude jaren vindt men ook thans nog op de spijskaart, enkele niet meer, zoals reiger, pauw, roerdomp en lamprasen. Wijn dronk men in grote hoeveelheden; bij een maaltijd in 1575 werden 212 stopen, „zowel Frans- schen als Rijnschen wijn" aan de stad Veere in rekening gebracht. Dit is bijna ongeloof lijk, wanneer men bedenkt, dat een stoop 2 liter inhield en het gezelschap niet gro ter was dan 40 a 50 personen, maar in die dagen was er reden te feesten na het af stoten van het Spaanse juk. Ook in de hedendaagse moderne samen leving vervult de Campveerse Toren haar taak als gastvrij huis tot veler genoegen; de kamervertrekken bieden volstrekte nacht rust en een fraai uitzicht op het Veerse meer; de keuken o.l.v. chefkok D. de Graaf is wijd en zijd vermaard en biedt de kos telijkste spijzen van zee, vee en veld; de wijnkelder biedt een keuze van 180 verschil lende wijnen van eenvoud tot groots. In de tijden van de Hoekse en Kabel- jouwse twisten werd de Toren gebouwd. Bij alle stormen en moeilijkheden is de Toren blijven staan. De moeilijkheden welke in de horeca-sector van deze dagen optreden, zal zeker ook nu weer dit bedrijf te boven komen. „Het Wapen van Veere". De markt van Veere is wereldberoemd. Wie hebben hier al niet over de „kinder hoofdjes" gedrenteld en het prachtige stad huis van alle kanten bekeken en gefoto grafeerd. Maar behalve het stadhuis is er nog wel het een en ander te zien. Er staan een aantal prachtig gerestaureerde oude patriciërshuizen, terwijl men nog steeds bezig is het marktfront op een verant woorde wijze te reconstrueren. Wanneer u zo die wandeling rond het marktplein hebt gemaakt, stap dan ook eens binnen in „Het Wapen van Veere". Hier exploiteert het echtpaar De Kok - Poppe een zeer goed bekend staand café-restau rant. Velen hebben in de vier jaren dat dit horecabedrijf bestaat de weg er heen al weten te vinden. Ook hier vindt u de Zeeuwse visschotels. De tong wordt er uitstekend bereid en als u het wat eenvou diger wil doen, kunnen we u de „gebakken schol-Zeelande" warm aanbevelen. U kent onze echt Hollandse uitsmijter wilt u hem met ham of ros? Doe het eens anders, vraag hier eens een uitsmijter garnalen. De koffie of het karafje wijn zal er goed bij smaken. „Oranjeplaat". Wanneer u van Veere uit uw tocht rond het Veerse meer begint moet u jammer genoeg over Middelburg om uw tocht in oostelijke richting te vervolgen. In het Noord- Sloe ligt het recreatiegebied „De Oranje plaat". Hier realiseert de gemeente Arne- muiden een groot recreatieplan en hier is bij de jachthaven een nieuwe café-restaurant

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland Magazine / Veerse Meer Gids | 1970 | | pagina 16