Tips
Tour culinaire
„d'Ouwe Werf'.
Bij het verschijnen van dit nummer is het
hoog-zomer waarbij men behalve te denken
aan een goed getapt glas koel bier of een
flesje prik ook zo wei eens wil zien en
proeven wat de verschillende eetgelegen-
heden rond het Veerse meer u te bieden
hebben.
We zijn voor u eens langs de verschil
lende Horeca-bedrijven gegaan en het resul
taat hiervan vindt u hieronder in een wat
uitvoerige inventaris.
Veere is de zetel van „Het Veerse Meer"
en daar beginnen we dus.
Allereerst is daar in de stad Veere het
vorig jaar geopende café-restaurant „d'Ouwe
Werf". Het is prachtig gelegen aan de
oeverzijde van de Kaai aan de stadshaven.
Vanaf het terras maar ook binnen heeft
men een schitterend uitzicht op de jachten
in de haven en de Kaai van Veere. Boven
alles het ragfijne bouwsel van de stadhuis
toren waarvan het speelwerk u besprenkelt
met glasheldere klanken.
De verwachtingen die we hadden voor de
goede exploitatie van het restaurant zijn niet
beschaamd In het restaurant „De Meermin"
bij de heer Keur was het al merkbaar dat
het echtpaar Huybregt kennis en gevoel
voor het Horecavak heeft.
Thans hebben zij grotere plannen waar
gemaakt. De betaalbare prijzen voor de
koffie en de spijzen en de uitstekende kwa
liteit hebben dit restaurant in korte tijd
een goede naam bezorgd.
In de keuken zwaait de patron de scepter.
Zijn vakkennis blijkt uit de keur van goede
schotels, terwijl naast de traditionele spijzen
een groot aantal specialiteiten geboden
wordt.
Met dit seizoen meedraaiend, klipt hij, al
naar het heerlijke wat de natuur biedt een
extra kaartje aan het menu.
Zo vond u er natuurlijk aardbeien met
slagroom. In de tijd dat we dit schrijven was
het de Hollandse nieuwe met brood en boter.
Straks in de frambozentijd de „Framboises
du patron".
Aan het eind van de zomer zijn er weer
andere mogelijkheden en komt de halve fai-
sant met zuurkool op het menu. En dan is
ook weer de goede mosseltijd aangebroken.
In oktober beginnen dan weer op de zater
dagavonden de uitgebreide rijsttafels. Niet
aan een kort seizoen gebonden zijn de ver
schillende vismenu's.
Maar proeft u hier eens wat een vakman
u offreert in „gerookte tong met mieriks
wortelsaus". HET EINDE I I I
Nog iets; er is gedurende de gehele
zomer een expositie van de kunstschilder
W. Z. Ort uit Veere in de verschillende lo
kaliteiten van het bedrijf.
„In de Meermin"
We zijn in Veere verschillende goede
eethuizen rijk.
Bij de Marina Jachtwerf van de heer
Keur ligt aan het kanaal door Walcheren
het café-restaurant „In de Meermin". Ook
hier runt een echtpaar het bedrijf; ook hier
staat de patron in de keuken en zorgt me
vrouw er voor dat de gasten goed worden
bediend.
De heer en mevrouw Limbergen gaan in
de Meermin hun tweede seizoen in. De
heer Limbergen kent het koksvak tot in zijn
vingertoppen. Hij geeft les aan de stich
ting leerlingwezen Horecabedrijven. Dit is
een theoretische en praktische opleiding
voor café en aanverwante bedrijven.
De spijskaart ziet er hier zeer aanlok
kelijk uit. Uit de verschillende soorten Tour-
nedos kunnen wij u de Tournedos „In de
Meermin" van harte aanbevelen.
In juli en augustus is er een speciale ser
vice voor de watersporters.
Twee sneetjes brood, belegd met ham en
kaas en een kop koffie of een glas melk; of
twee sneetjes brood met ham of kaas en
één met gesneden tomaat; daarbij een kop
koffie of een glas melk. En dat voor een
prijs om niet naar melkboer en bakker te
lopen.
Voor de kinderen zagen we nog een kippe-
boutje met vruchtjes en frites op het grote-
mensen-menu staan.
De zeetonggerechten met tongen als
Seelöwe (zoals een oosterbuur opmerkte)
staan in vijf varianten op de kaart.
We kunnen u een bezoek van harte aan
bevelen. Een ding is jammer. Als u er nog
niet was, zult u enige moeite moeten doen
om het te vinden. Komende van Middelburg
moet u voorbij het benzinestation bij het
begin van Veere de eerste weg rechts in
slaan. Aan het eind hiervan gaat u links
de dijk op Daar kunt u parkeren aan de
andere zijde.
„In de Struyskelder" Veere.
Op de Kade van Veere staan de prachtige
„Schotse huizen", daterend uit de tijd dat
Veere een vrijhaven voor wol was.
De kelder, vermoedelijk een stapelkelder
voor de wol heeft op het ogenblik wel een
heel andere bestemming gekregen.
Er is een Horecabedrijf in gevestigd, dat
door de exploitant van de „Campveerse
Toren" wordt gedreven.
Duik er eens in. Bepaal u niet alleen tot
het restaurant binnen, maar ga eens naar
het zonnig terras in de tuin. Drink daar
eens een kopje koffie. U zult er worden
getroffen door de sfeer.
In de kelder kunt u smullen van o.a
mosselen of pannekoeken tegen matige
prijzen.
„Campveerse Toren", Veere.
Het zou interessant zijn te weten aan
hoeveel gasten „De Campveerse Toren",
nestor van de Nederlandsche Horecabedrij
ven, gastvrijheid heeft geboden gedurende
haar ca. 500 jarige ononderbroken status als
Herberg.
Smallegange schreef reeds in 1696 in de
Kronyk van Zeeland, dat de Campveerse
Toren een geschikte gelegenheid was „om
Luyden van Qualiteit en andere passanten
te logeeren en tracteeren". Dat hier veel
gebruik van gemaakt is, laten de uitgesleten
treden van de hard-stenen trap duidelijk zien
aan de ca. 50 a 60.000 personen die anno
heden jaarlijks de Toren bezoeken.
Veie grote culinaire evenementen hebben
vanaf haar vroegste bestaan in de Toren
plaats gehad, hetgeen uit meerdere stads
rekeningen blijkt (Koningin van Hongarije,
Graven van Egmond en Hoorne, Willem van
Oranje, Hertog Casimiris, Admiraal Boi-
sot e.a.).
Het merendeel van de gerechten uit die
oude jaren vindt men ook thans nog op de
spijskaart, enkele niet meer, zoals reiger,
pauw, roerdomp en lamprasen. Wijn dronk
men in grote hoeveelheden; bij een maaltijd
in 1575 werden 212 stopen, „zowel Frans-
schen als Rijnschen wijn" aan de stad Veere
in rekening gebracht. Dit is bijna ongeloof
lijk, wanneer men bedenkt, dat een stoop
2 liter inhield en het gezelschap niet gro
ter was dan 40 a 50 personen, maar in die
dagen was er reden te feesten na het af
stoten van het Spaanse juk.
Ook in de hedendaagse moderne samen
leving vervult de Campveerse Toren haar
taak als gastvrij huis tot veler genoegen;
de kamervertrekken bieden volstrekte nacht
rust en een fraai uitzicht op het Veerse
meer; de keuken o.l.v. chefkok D. de Graaf
is wijd en zijd vermaard en biedt de kos
telijkste spijzen van zee, vee en veld; de
wijnkelder biedt een keuze van 180 verschil
lende wijnen van eenvoud tot groots.
In de tijden van de Hoekse en Kabel-
jouwse twisten werd de Toren gebouwd. Bij
alle stormen en moeilijkheden is de Toren
blijven staan. De moeilijkheden welke in
de horeca-sector van deze dagen optreden,
zal zeker ook nu weer dit bedrijf te boven
komen.
„Het Wapen van Veere".
De markt van Veere is wereldberoemd.
Wie hebben hier al niet over de „kinder
hoofdjes" gedrenteld en het prachtige stad
huis van alle kanten bekeken en gefoto
grafeerd. Maar behalve het stadhuis is er
nog wel het een en ander te zien. Er staan
een aantal prachtig gerestaureerde oude
patriciërshuizen, terwijl men nog steeds
bezig is het marktfront op een verant
woorde wijze te reconstrueren.
Wanneer u zo die wandeling rond het
marktplein hebt gemaakt, stap dan ook
eens binnen in „Het Wapen van Veere". Hier
exploiteert het echtpaar De Kok - Poppe
een zeer goed bekend staand café-restau
rant.
Velen hebben in de vier jaren dat dit
horecabedrijf bestaat de weg er heen al
weten te vinden. Ook hier vindt u de
Zeeuwse visschotels. De tong wordt er
uitstekend bereid en als u het wat eenvou
diger wil doen, kunnen we u de „gebakken
schol-Zeelande" warm aanbevelen.
U kent onze echt Hollandse uitsmijter
wilt u hem met ham of ros? Doe het eens
anders, vraag hier eens een uitsmijter
garnalen. De koffie of het karafje wijn zal
er goed bij smaken.
„Oranjeplaat".
Wanneer u van Veere uit uw tocht rond
het Veerse meer begint moet u jammer
genoeg over Middelburg om uw tocht in
oostelijke richting te vervolgen. In het Noord-
Sloe ligt het recreatiegebied „De Oranje
plaat". Hier realiseert de gemeente Arne-
muiden een groot recreatieplan en hier is
bij de jachthaven een nieuwe café-restaurant