SCHEPEN. hoe het water best te bewaren en te zuiveren? bl. 382. over de andere dranken, bl. 386. Het derde deel behelst een voorlchrift over de beste wysom den mondkost in te leggen; bL 388. te bewaren; bl. 398. en te bereiden: aan land en op zeebl. 400. en tevens een hulpmiddel tegen ge brek aan eetwaren op zee aan de hand gegeven. bl. 402. Het vierde deel behelst eene opgave der. heilzanmfte dranken ter voorkoming van dep fcorbnt en andere op de zee heerlchcnde ziekten met derzelver voorfchriften en maten. bl. 403. Het vyfde deel bevat de noodige verbetering van het in gebruik zynde, fcheepsbrood. bl. 426. Wat men diene in acht te nemen, 0111 de Ichepen en het kooigoed zuiver te houden? word in het zesde^ deel voorgedragen, bl. 433. D,och dat niets van meerder aanbelang zy, zoo op kuil- als driedeks- fchependan dat de zieken van de gezonden wor den afgefcheidcnword in het zevende deel dezer Verhandeling aangetoondenuit vergelykiug van de gefchiktfte plaatfen, op deze tweederlei ichepen, tegen elkander, aangewezen: dat op driedeksfche- pen de beste gelegenheid hiertoe zy; bl. 439. en tevenswat men in alle gevallen hebbe in acht te nemen, zal deze afzondering het gewenschte doel bereiken, bL 452. Het achtfte deel bevat nog cenige byzon.derbedenwelken op den welftand der fehepeüngen verder betrekking hebbenals eene. matige beweging; bl. 456. ftaap; hl. 459.. bet be- |eugekn 4er driften, bh /0o« ^e. yersis^Jijte buiks-

Tijdschriftenbank Zeeland

Archief | 1786 | | pagina 176