Di
Oude j aars bezoek
aan Zeeland
Waardevol weekdier
D E oester is de meest waarde
volle van onze eerbare week
dieren en was als delicatesse
reeds in de Oudheid bekend. Zij
behoort tot het belangrijkste
geslacht van de familie de.'
Ostreiden, waarvan fossiele
overblijfselen n zeer oude ge
ologische formaties zijn aange
troffen.
Schipper
haal op
He
ET nuttigen van oesters is in Nederland meer verbreid
dan men zoo oppervlakkig wel zou denken.
Het nuttigen van oesters vindt ook in den huiselijken kring hoe
langer hoe meer ingangvandaar dat de vraag naar dit wijdver
maarde Zeeuwsche zeebanket in deze tijden zóó groot is, dat het
aantal dezer weekdieren, dat naar de groote bevolkingscentra
wordt gezonden en wordt geëxporteerd, in de millioenen loopt.
Eén en ander is aanleiding geweest, dat we op den dag vóór Oude
jaar naar Zeeland gingen, teneinde onzen lezers te kunnen laten
zien hoe er in Decembermaand aan de oesterputten gewerkt
wordt om de legio bestellingen, die daar in dezen tijd binnenkomen
naar behooren uit te kunnen voeren. Hierbij zal een opsomming
van de wijze, waarop de. oester "gewonnen" wordt en een over
zicht van de verschillende behandelingen, die zi heeft te onder
gaan vóór ze gereed is om de wereld ingezonden te wordenonge
twijfeld welkom zijn.
De schelp bestaat uit lagen oi
platen- beide helften zijn aan
een zijde scharnierend en door
een zgn. slot met slotband aan
elkaar verbonden. Door middel
van een sluitspier, de „stoel",
die bijna de helft van het eet
bare dier vormt, houdt de oes
ter haar huis gesloten. Ontspant
de sluitspier zich, dar gaat de
schelp open en wel door de
kracht van den elastischen slot
band
De mantellappen en kiewen, de zgn.
„baard", worden bij ons niet ge
geten. De voet, die b.v. bij de mos
sel sterk ontwikkeld is, is hier niet
zoo forsch. In de maanden zonder
„R". heeft de oestei broed in den
baard. Op het oogenblik, dat de
oester n.l. eieren legt, hebben deze
de eerste ontwikkelingstoestanden
reeds doorloopen. Nadat ze gelegd
zijn, blijven zij tusschen den baard
van de moederoester tot zij tot em-
bryonen zijn ontwikkeld, geschikt
om zelfstandig verder te leven.
Ze worden dan door de moeder
oester uitgestooten. De vrij gewor
den broedjes bewegen zich geduren
de eenigen tijd vrij door het water
totdat zij, door de ontwikkeling van
de schelp zwaar
der worden dan
het water en zin
ken, waarbij ze
zich, wanneer zij
een geschikt voor
werp op den bo
dem vinden, daar
aan vasthêchten.
Tot het geslacht
der oesters behoo
ren, behalve de
gewone oester, nog
vele andere soor
ten. In Europa
vindt men o.a. de
Portugeesche oes
ter, in de Middel-
landsche Zee de
boom-oester, in
Oost-Indië de blad
oester, in Afrika'
de Ostrea Virgi-
niana en verder
in Amerika de
bekende Noord-
Amerikaansche
oester.
Bovendien onder
scheidt men nog
talrijke soorten, naar grootte, smaak,
vorm en vindplaats.
De oesters vormen op zandige of
FOTO LINKS:
De oesters worden van de per-
ceelen gevischt, waarna ze naar
de loodsen worden gebracht om
gesorteerd te worden. Het vis-
schen geschiedt door middel van
een kornet, waarmede men de
oesters van de banken afwroet,
die in het aahter het schrobijzer
aankomende net terechtkomen.
FOTO RECHTS-MIDDEN:
De oesters, zooals ze verzonden
worden naar het binnen- en
buitenland. Ze zijn nauwkeurig
op grootte gesorteerd en schoon
gemaakt, waaraan trouwens de
Zeeuwsche oester haar faam te
danken heeft.
slijkachtige gronden de zgn. oester-
banken, die dikwijls met milliarden
dieren bezet zijn.
De oesterteelt wordt aan de kusten
van alle aan de Noordzee gelegen
landen, zoomede in Italië aan de
Middellandsche Zee en aan de kus
ten van den Atlantischen Oceaan
uitgeoefend.
/E eigenlijke kunstmatige oester
kuituur bestaat hierin, dat men door
middel van zoo genoemde „collec
teurs" waaronder men verstaat:
takkebosschen, vaten, schelpen, kok
hanen-schelpen, gekalkte dakpannen
enz., waaraan het broed zich vast
zet, den aanslag hiervan kunstmatig
vermeerdert, dit verder verzorgt en
beschermt tot het groot genoeg ge-.%
worden is om vrij op de kweek
plaatsen te worden neergelegd en
zich daar vast te zetten. Op deze
wijze slaagt men er in de productie
belangrijk op te voeren.
Zoo onderscheidt men in Frank
rijk oentra voor de broed winning.