Sprot Foto's spreken VERAL komen ze van daan, de sprotjes. Als liet even maar kan van weer en wind varen de visschers uit, langs ie heele kust, in 't Noorden en in t Zuiden, op .Waddenzee en in de Zeeuwsche wateren en ook op de Noordzee trekken ze op voor het kostelijke vischje, de sprot. Sprot, de delicatesse, gerookt gestoomd, of gebakken in eigen vet! die nu door ons eigen volk meer en meer ge waardeerd wordt, die zich in één slag overal populair heeft weten te maken, nu de bok king en de gerookte paling schaars zijn. Het is met die sprot een vreemd geval. Hier in Monni kendam verzekert men U, dat sprot en sardijn hetzelfde is. Op Wieringen bijvoorbeeld maakt men er echter verschil tus- schen er wordt beweerd, dat sprot zooiets is als jonge ha ring. We zullen ons geen partij stel len in dezen vaktechnischen strijd over de haringachtigen. Maar niemand zal ons tegen spreken, dat sprot lekker, zelfs heerlijk is. Zóó van 't speet hebben we ze gegeten. Versch uit de rook! Sprot is er in soorten met internationale namen! Dat ligt aan de bewerking aan de manier van rooken. Want de sprot wordt zoowel omgetooverd tot Kieler sprot als tot Fransche sardientjes. ]\i 0NN1KENDAM heeft ge- wacht op sprot! In hoop en vreeze. Toen het met de paling afliep toen de lange dunnenen de dikke vetten zich diep in den bodem woelden, was er nog slechts één hoop: de sprot. Nu IS er sprot en heel Mon nikendam heeft werk naar men hoopt, voor een ganschen winter! We zijn er eens wezen kijken en namen als slotindruk mee naar huis: Men is er tevreden en vol goede hoop. Wat wij verder beleefden wordt U ver teld op deze pagina's. drijf het zijne, maar minder ingeno men was men geweest met den prijs, die te laat in 't seizoen was vast gesteld, waardoor de rookers, die duur gekocht hadden toen de markt nog vrij was, nog wel niet direct met een strop zitten, doch redelijke be looning van zwaren arbeid verloren zagen gaan. Anderzijds is er genoeg doening over het feit, dat sprot geen fancy-artikel geworden is, dank zij het ingrijpen van den prijzencommis saris. Men bleek hier trouwens over al, ook onder de eenvoudigste vis- schersjongens een open kijk te heb ben op de noodzaak van de economi sche maatregelen. In hun werkplunje, die nog steeds de oeroude visscherstraditie verraadt, zal een nufje of een dandy, die de filétjes „zoo'n reuze-lekker hapje" vinden hun al of niet gepoederd reukorgaantje voor ze optrekken, ze vies vinden in hun vet-glimmende kleeren sprot verwerken is nu eenmaal niet geschikt voor een chi que damesnaaikransjemaar men zegge ons geen Kwaad van die open, hartelijke kerels, die gastvrij zijn met een natuurlijke wellevendheid, die niet kankeren, maar werken, die hun zoo belangrijk en smakelijk aan deel staé.n in den productieslag: Vies van buiten, toegegevenmaar frisch en kerngezond van binnen, ge speend wellicht van schoolsche wijs heid en aangewaaide geleerdheid, al die kerels van het Zuidend van Mon nikendam. En als we zoo praten, hier en daar, dan valt dat ons tel kens weer op: Wie werkt met ambi tie, met liefde voor zijn vak, kan kert niet, maar doet, wat zijn hand vindt te doen En als we dan on willekeurig een vergelijking trekken tusschen hen en onze „beschavings"- centra, dan is de keus niet moei lijk: Geef ons maar Monnikendam met zijn sprot en zijn vischlucht en zijn rookerigheid, die overal opkrin- gelt naar den donkeren herfsthemel. Hier vies van buitenaccoord, dddrmaar neen, we willen niet generaliseeren Koop visch als ze er is TERUGKEEREND tot de sprot jes, komen we op de oude vis- scherswijsheid: Koop visch als ze er is. En die visch, als er te veel is, gaat dan in de vaten: Gevolg: een nevenbedrijf, het kuipen, ook zoo'n mooi Oud-Hollandsch vak. Door rondreizende kuipers wor den de vaten geregeld gecontro leerd, opgeknapt en bijgewerkt. Nieuw materiaal is nu moeilijk te krijgen. En dan naar de timmerfabriek van de kistjes. Men kan zich er niet kee- ren van de latjes en plankjes. Het is nu rustig, éénman kan in de eigen fabriek het werk af, soms meppen er tien twaalf hamers tegelijk de dunne, ruwe kistjes in elkander. De kistjes zijn nu noodig voor het juiste gewicht, voor goede verpakking. Vroeger ging de sprot per bosje,, nu per gewicht. De zwendel is er uit. Er worden geen bliekjes meer tusschen gestopt, (bliek is een minderwaardig vischje, dat onder den verzamelnaam „nest" thuis hoort) en er bestaan geen bosjes meer, die telkens kleiner kunnen worden. Men weet nu, wat men koopt. En hierbij zijn wij allen gebaat: de bonafide rooker, de bonafide hande laar en uiteindelijk, de verbruiker, die weet, wat hij eet PROTWe vertelden er hier iets van. Springend van den hak op den tak. Flitsen uit het bedrijf, flitsen van de menschen, die ze voor ons gereed maken. Beelden, die uiteraard op geen volledigheid aanspraak kunnen maken, maar die slechts bedoe len óók voor dit zoo interessant onderdeel van den Landstand wat aandacht op te eischen, op dat wij elkander zier op z'n best, in onzen arbeid! In ons groot zijn' als klein onderdeel van het geheel: Voeders van ons volk. SwS. Andere pagina, rechts boven: De sierlijke speeltoren van Monniken dam. Evenals de beroemde waag te Alkmaar heeft deze toren zijn „ruitertjes", die zich op het podium vertoonen als de klok slaat. Andere pagina, links onder: Vijf verdiepingenboven elkaar hangen de sprotjes aaneengerijd in den nok van het rookhok. Aan ieder „speet" hangen dertig vischjes, de speeten buigen door onder het gewicht. Deze pagina, links boven: Sprot aan het „speet". Dit speet is eerst voorloopig uitgestreken om opgehangen te worden. Daarna worden de vischjes nog nauwkeurig verdeeld, opdat ze allen vrij hangen, hetgeen noodig is om een regelmatig rookproces te bereiken. Deze pagina, links onder: In de timmerfabriek, waar de kistjes in vele maten gereed gemaakt worden. De latjes en plankjes komen op maat gezaagd uit de houtzageryen aan de Zaan. Hier worden de kistjes ervan in elkaar gezet, een routinewerkjedat met ongelooflijke snelheid en handigheid geschiedt. Deze pagina, -'echts boven: De „motvuurtjes"' Jranden en rooken. Nu nog een schop natte houtkrullen erop, de deur dicht en het alchemistenwerk begint! Na een uurtje is de sprot voor consumptie gereed en kan het spel opnieuw beginnen. Op de foto ziet men duidelijk de boven- en onderdeuren, waarmee het rookproces geregeld kan worden. Geheel rechts is de bovendeur oj) een kier geopend, in dit rookhok werd de visch gestoo?nd. (Foto's Landstandpersdienst Koper)

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 9