Voor onze Landvrouwen fn De Landstand in Zeeland 10 MILLIARD '$u©wrejE8Hf De eerste cursus 2 Redactie-adresZeestr. 69, Den Haag, Telef. 115754. Uitgave: Uitgeverij „Volk Bodem", Postbus 281, Den Haag. Advertenties: Losse plaat sing 25 ct. per m.m., in alle edities 75 ot. p. m.m. AbonnementenVoor niet- leden van den Ned. Land stand f 5.per Jaar of f 1.25 per 3 maanden. Alle briefwisseling betref fende exploitatie, adv. en abonn., aan postbus 281 Den Haag, Tel. 11.65.88. Koolrabi. ER is een bekend gezegde, dat luidt: Wat de boer niet kent, dat eet hij niet!" Toch meenen wij, dat de boer van te- ivoordig en zeer zeker de Landvrouw, zxch meer en meer aanpast aan nieuwe producten, omdat we nu eenmaal de klok niet stil kunnen zetten. Ook op het gebied der groententeelt is er steeds wat nieuws onder de zon en zoo vragen wij nu reeds de aandacht voor de koolrabi, opdat we in onzen groententuin ook hiervoor een bedje kunnen reserveeren. Wanneer we nog eens even terugden ken aan den tijd, toen de tomaat haar intrede deed, kunnen we ons bijna niet indenken, dat we, toen ze pas aan de markt kwamen, het maar een echte rare groente vonden. De eerste hap vonden we allesbehalve lekker en nu zijn we zoover, dat de huisvrouw het een ramp vindt, als ze 's zomers eens een keer geen tomaten kan krijgen. Er zijn dan ook in den loop der tijden tallooze bereidingswijzen bekend ge worden en zoo zal het met de koolrabi ook gaan. Hoewel de naam aan koolraap doet denken, vertoont ze hiermede weinig overeenkomst, want het vleesch is wit ter en de voedingswaarde aanmerke lijk hooger. De koolrabi is buitenge woon koolhydraatrijk. De koolhydra ten leveren aan ons lichaam arbeids vermogen en warmte). Verder belatten ze een belangrijke hoeveelheid kalk, wat voor het groeiende kind van groot belang is en tenslotte komt er in de koolrabi 'n groot percentage phosphor en ijzer voor en dan nog Vitamine A, B en C. Het loont dus zeker de moeite deze waardevolle groente te verbou wen en daarom geven we hier ver schillende recepten, die voldoende va riatie brengen. Koolrabi op de eenvoudigste manier. 10 tot 12 versche koolrabi's, 3-4 dl. water met zout, 2 eetlepels gehakte peterselie, zoo mogelijk een weinig bo ter. De koolrabi's worden geschild, gewas- schen en in kleine stukjes gesneden op de manier van koolraap. In het water met zout gaar koken, op een vergiet laten uitlekken en er de gehakte pe terselie overstrooien. AU het kan er op het laatst een stukje boter door schudden. Koolrabi in saus. 10 tot 12 koolrabi's, verdunde groente bouillon zie recept 6), een klein stukje boter, 3 afgestreken eetlepels bloem. De koolrabi's schillen en wasschen en in hun geheel gaar koken in zooveel groentebouillon, dat net genoeg over blijft om er een saus van te maken. Met het meel, iets boter en een weinig melk toegevoegd aan de bouillon wordt een tamelijk dikke saus gekookt. De jonge blaadjes van het koolrabigroen worden van de stelen afgehaald, ge- wasschen, gehakt en met een weinig boter gaargesmoord en door de saus INGEZONDEN MEDEDEELING ran w KRïtxwnra «msctMwu MOlESTVERZEKERiNGÊN voor Gebouwen, inboedels, Inventa- riuen, voortuigen, en*. Bedrijfsschade en huurdeMnft ook voor Binnen voortuigen. Persoon)ijko ongevallen. Geld, geldswaarden «n pr** dosa. BaffjaarNjkscbe Scfcatafieliflgi totooi werd reeds wercekerd voor ruim GULDEN Voegt doarbij ook Uw belang j. es vroeg» inlichtingen bQ uw Assurantie besorger! -J* geroerd. Hierin worden de in schijfjes koolrabi nog even nagestoofd. (Men kan ook het koolrabigroen in een rand om den schotel heen leggen). Gevulde koolrabi. 12 gelijkmatige koolrabi's, een klein stukje boter, 50 gram geraspte kaas, 1 kleine gesnipperde ui, 3 eetlepels bloem, een weinig melk, 1 eetlepel ge hakte peterselie, zout, noot, aroma. De geschilde en gewasschen koolrabi's in water met zout gaar koken, de kap jes eraf snijden en voorzichtig uithol len. Fruit in wat boter de gesnipperde ui lichtbruin en maak met bloem, kookvocht, wat melk en de geraspte kaas een pittige dikke saus, waardoor heen ook de stukjes koolrabi, die men bij het uithollen verkrijgt, geroerd worden. Vul de koolrabi's met dit mengsel, plaats er de dekseltjes weer op en warm ze in een vuurvasten schotel. Strooi er voor het opdienen wat gehak te peterselie over. Ook kan men er wat paneermeel over strooien alvorens den schotel in den oven te plaatsen. Koolrabisalade. 10 tot 12 koolrabi's, water met zout, slasaus, een paar fijngehakte augurkjes, wat fijn gehakte peterselie, kervel en dragon, een weinig geraspte ui. Vroeg zaaien van 4 zomertarwerassen te Wilhelminapolder gaf ruim 20 pet. grooter opbrengst. Vergeleken werden als zaaidata: 2 Maart en 23 Maart. Miltvuur komt thans, nu invoer van krachtvoer uit met deze ziekte sterk besmette streken stil staat, weinig meer voor. Antisarnico is een middel, dat in plaats van groene zeep, tabak, soda en creoline-oplossing wordt aange wend tegen schurft. Varkens vervoeren kan men het best doen. met eigen wagens als men be smetting door veewagens wil voor komen. Oudere hengsten geven in de meeste gevallen, onder overigens gelijke om standigheden, de beste veulens. Theologische studenten waren van 1816 tot 1840 verplicht minstens een jaar landbouwhuishoudkundige col leges te volgen. De gierput moet voldoende groot zijn, wil men op den juisten tijd kunnen uitrijden. Men rekent ongeveer 3 ku bieke meter per stuk grootvee. Kunstmestmengsels zijn in vergelij king met de enkelvoudige kunstmest stoffen altijd te duur Kringerigheid bij aardappels kan een een gevolg zijn van te vaak herhaalde stalmestbemesting op droge kalk- arme zandgronden. Geef Kali als geneesmiddel. Pootaardappelen mogen in geen ge val in den zak blijven staan, doch moeten in kiembakjes worden gedaan of op een lichte vorstvrije koele plaats in een dunne laag worden uitge spreid. Kalizout 40 pet. of 20 pet. moet noo- dig worden uitgestrooid, wacht hier mee niet langer. Uitwinteren is meestal verwateren. Zorgt daarom voor een goede ontwa tering van uw land. Veel licht en lucht, maar niet koud en tochtig, dat zij het parool ook voor den geitenstal. Bevroren voer mag aan geen enkel dier gegeven worden, maar ook met koud voer zij men voorzichtig. #ook de koolrabi's In water met zout In hun geheel gaar en laat ze afkoelen. Roer door de slasaus wat fijngehakte augurkjespeterselie, kervel en dïagon an een geraspt uitje en roer hier de in zeer fijne schijfjes gesneden koglrabl door. Laat het een half uurtje intrek ken. Koolrabi met tomatensaus. Hiervoor wordt de koolrabi gekookt, zooals in recept 1 is aangegeven en ge stoofd met een tomatensaus, die men als volgt maakt: 2 eetlepels tomatenpureé, 3 kopjes kookvocht, desnoods aangevuld met iets melk, 1 eetlepel boter, 2 eetlepels bloem, half geraspt uitje, een weinig gehakte peterselie. Boter en bloem met het geraspte uitje fruiten, tomatenpurée toevoegen en on der goed roeren het vocht. De saus op smaak afmaken, hierbij de stukjes koolrabi voegen en vlak voor het op dienen de peterselie erover strooien. Groentebouillon. 2 preieneen kleine selderijknol, 2 worteltjes of een stuk winterwortel, een stukje kool, een ui en een paar takjes selderij De groenten schoonmaken en in kleine stukjes verdeelen. In een weinig boter aansmoren (hierdoor wordt de bouillon geuriger). Na ongeveer vijf minuten water en zout toevoegen en gedurende een uur zachtjes koken. Daarna door een zeef gieten. H. J. Ridderhof. Drachtige geiten kunnen hierdoor hun lammeren afzetten Byspenen kunnen soms lastig zijn bij het melken. Afknippen of afsnijden met een scherp mes is te verkiezen boven afbinden. Nabehandeling der wond ls niet noodig. De staplengte ziet men bij beoordee ling van paarden meestal over het hoofd. Zindelijkheid in den stal ie eerste vereischte voor een goede melkwin- ning. De stikstof dient in de eerste week na het zaaien van Adelaar-havcr ge geven te worden. De rijpheid van stroo en haver vallen dan beter te zamen. Het Instituut voor Plantenveredeling te Wageningen neemt proeven met kruisingen tusschen rogge en tarwe. Doel is een tarweachtig gewas te kweeken voor de armere gronden met een opbrengst, minstens gelijk aan die van rogge. Slechts 4 pet. der kruisingen gelukt en de kruislingen zijn bijna steeds onvruchtbaar. Agrarische Uitzendingen van den NMer- lansehen Omroep in de week van £0-28 Februari 1944. Zondag 20 Febr. Hilv. 1. 8.00 uur: De Bin van het Boer «VJn door D. v. d. Boepoort. 12.48 uur: Als ik het voor 't zeggen had.... door D. v. d. Hul. Maandag 21 Febr. Hilr. 1. 13.00 uur: Lezing over het werk van het Bodemkundig Inatl- tuut te Groningen. Dinsdag 22 Febr. HUv. 1. 13.00 uur: Vraag gesprek over de Bijenteelt in het Oosten. Woensdag 23 Febr. Hilv. 1. 13.00 uur: Be zoek aan een Championkweeker in Wasse naar. Donderdag 24 Febr. Hilv. 1. 13.00 uur: Vraaggesprek over den etrljd tegen het wa ter in W6«t-Noord-Brabant. 14.00 uur: Merkwaardige dingen uit de paardenwereld door W. Blob. Vrijdag 25 Febr. Hilv. 1. 13.00 uur: Weke- lUkseh nieuws en wenken voor boer en tuinder. 18.45 uur: Lezing over het Gronin- ger-Oldenburgerpaard. Zaterdag 26 Febr. Hilv. 1. 13.00 uur: Wenken voor volkatulnder*. 13.30 uur: De wekelijksche wandeling met O. H. Feenetra oor .,De lege Gean". Ben wandeling in een eenzaam stukje Friesland. aan de Landstand Rij- en Menschool te Hoofddorp De eerste cursus voor boerenjongens is weer achter den rug en als dit blad bij de lezers komt, is de tweede cur sus reeds begonnen. Wij zijn op een van de laatste dagen van den cursus eens in Hoofddorp gaan kijken, oin er een indruk van te krijgen. Nu, die indruk is in alle opzichten gunstig, want dit staat wel vast, dat èn de leerlingen èn de leeraren met genoe gen aan den cursus terug zullen den ken. Uit alle deelen van ons land zijn de Jongens naar Hoofdorp getrokken, en daar hebben ze geen spijt van gehad. Wel was het geen vacantie met enkel plezier, want er moest flink aange pakt worden. Maar dat is voor een boerenjongen geen bezwaar en zeker niet, als hij ziet, dat hij daarmee wat kan leeren, dat hij In het bedrijf kan toepassen. In veertien dagen tijds de jongens zooveel paardenkennis bij te brengen, dat zij er wat aan hebben, ls geen geringe taak en daarom wordt er dan ook hard gewerkt, 's Morgens om 6 uur begint de dag en pas 's avonds half 10 zijn de Jongens klaar. Maar daarover hoort men niet mopperen, want de daglndeeling is zoo afwisse lend, dat de belangstelling steeds gaande gehouden wordt. Naast eenige theorie over het paard, omvat de cursus zeer veel practisch werk, waar Iedere boerenjongen wat aan heeft. Hoe weinigen zijn er nog, die goed een paard kunnen monste ren voor verkoop of keuring. Een paard op zijn gunstigst uit te laten komen, ls een werkje, dat geleerd moet worden en dat leder met plezier doet. Dan het vlechten van manen en staart, 't verdere tolletteeren, waar door men met zijn paard veel beter voor den dag kan komen. Hoe men met een kwaad paard om moet gaan, weet ook lang niet ieder een. Ook daarin wordt op den cur sus'den weg gewezen. Verder worden de meest voorkomende ziektever schijnselen behandeld en wat men daar tegen doen kan. Practische wenken dus bij de vleet. Dagelijks een half uurtje excerceeren en een half uurtje gymnastiek hoort bij het werkprogramma. De boeren zoon van thans, dus de boer van morgen, moet zich bewust zijn, dat hij een voorname plaats ln zijn volk Inneemt. Het hoogtepunt van den dag vormen de dagelijksche rijlessen. Er ls geen van de jongens, die daar niet voor voelt, en het niet mee kunnen doen aan de rij-les is een tegenvaller, die zwaar weegt. Dat over den geheelen cursus een kamp-sfeer hangt is te begrijpen. De jongens hebben om. beurten korvee- dienst en stalwaoht, waardoor kame- raadsohapsgevoel en plichtsbesef worden aangekweekt. Er heerscht op den curssus een prettige geest. Zoo werd deze eerste Landjeugd-cur- sus een groot succes. Voor velen van de deelnemers zal dit de laatste cursus wel niet geweest zijn, want dat hebben we wel gemerkt, het smaakt naar meer. M.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1944 | | pagina 2