CHNISCh BUREAU LINQERIAND Het slachten van konijnen Officieele laudbouw- mededeelingen EEN BOERENROMAN DE BLIECKAERTS EINDHOVEN TEL! A9AO NEDERLAND UITVOEREN VAN GRONDWERKEN WEGENBOUW ONTWATERINGSWERKEN OPMAKEN VAN PLANNEN EN KOSTEN BEGROOTINGEN VOOR ALLE CULTUUR TECHNISCHE WERKEN HET GEVEN VAN LAND- EN BOSCHBOUWKUNDICE ADVIEZEN Wat is de juiste manier om een konyn te slachten?. OM te beginnen moet men zorgen de vol gende benoodigdheden by de hand te hebben: een niet te lang, doch flink stuk ijzer of een stok van hard hout, een scherp mes, twee eindjes dik touw, waar van lussen kunnen worden gemaakt en een doek. Verder moeten er twee spijkers in een schutting worden geslagen, op ongeveer 15 cm. van elkaar. Het konijn wordt nu met de linkerhand in het vel midden op den rug stevig vastgepakt en zoodanig omhoog getild, dat het bijna in evenwicht hangt, met den kop iets om laag. Een andere methode is, het dier op dezelfde wijze vast te pakken en vervol gens op een tafel neer te zetten. Het dier moet nu snel worden gedood. Dit mag nooit ontaarden in een dierenmarteling. De beste methode is het konijn met het ijzer of den stok een harden, goed gerichten slag vóór de ooren te geven. De schedel wordt daar door ingeslagen en het dier is direct be wusteloos. Doodt een konijn nooit met een klap achter de oorenEen gedeelte van het rugvleesch wordt dan met geronnen bloed bedekt en kan niet meer gorden gebruikt. Met het mes wordt snel een keelsnede ge geven. Vooral op een der zijden van de keel richten om de slagaders goed te treffen. *Het dier moet nu eerst uitbloe den. Het bloed kan in een kom worden opgevangen. Hiervan is o.a. konynenbloed- worst te maken. Ook kan men het een paar dagen bewaren om er de jus mee af te maken. Klop het daartoe met water, haal hetgeen stolt er uit en bewaar dit geklopte bloed op een koele plaats. Is het bloeden opgehouden, dan worden de touwlussen om de achterpooten ge bracht. Het dier wordt aan 'de twee spij kers opgehangen en de huid aan de ach terpooten btf het loopbeen losgemaakt. Vervolgens snijdt men met het mes het yel van de achterpooten -in "het rond los, ■waarbij men er voor moet zorgen, dat men de dikke hakpees niet doorsnijdt, want dan stroopt het vleesch met het vel mee. Het vel aan de binnenzijde der poo- ten wordt doorgesneden in de richting van het bekken, waarna het van de achter- pooten kan worden afgetrokken. Nu wordt de staart losgemaakt en het vel is met eenige rukken tot aan de voorpooten naar beneden te halen. De voorpooten worden uit het vel getrokken en by de pols afge sneden. Tot den kop gaat het vel nu ge makkelijk naar beneden. Bij den kop voelt men waar de odren zitten en deze worden nu vlak langs den schedel afgesneden.' vervolgens wordt de kop verder afgevild, ïïefc' een puntig mesje worden nu de pogen uitgesneden. Om te voorkomen dat er bloed aan het vleesch komt, moeten thans de handen met een doek worden „schoongemaakt. Het bekkenwordt door- gesneden en endeldarm en blaas worden verwijderd. Vervolgens wordt het buikvel tot aan de ribben voorzichtig geopend, zoodat de ingewanden en de maag er uit kunnen worden genomen. Snijd de spier- wanden van de maag tot op het binnen vlies in, en pel dit vlies er voorzichtig met de voedselresten uit en verwijder dit. Zieke organen. Het spreekt echter vanzelf, dat men bij het slachten alle organen, die ziekelijke afwijkingen vertoonen, en dus voor de consumptie ongeschikt zijn, dient te ver wijderen. In hoofdzaak beperkt zich dit tot de lever en de ^buikholte. Op de lever In de overtuiging, dat een konijn op een goedkoope manier een flinke hoeveelheid waardevol vleesch Ie- vert, zijn velen in het afgeloopen jaar overgegaan tot het houden van eenige konijnen 'ter aanvulling van hun vleeschrantsoen. Het slachten, dat voor diverse konijnenhouders nog een probleem is. mag geen dierenmishandeling worden. worden nogal eensgele knobbels aange troffen. Dit zijn ingekopselde coccidiën- haarden. Is het aantal gering, dan Is de lever nog goed te gebruiken, nadat zy zyn weggesneden. Is de lever echter sterk aan getast, dan kan men haar beter in haar geheel weg doen. In de buikholte komen nog' al eens vinnen of blaaswormen van den lintworm voor. Het zijn doorschijnende of witte kogeltjes ter grootte van een erwt. Men snijdt ze uit en verbrandt ze, om te voorkomen dat andere dieren en vooral honden ze opeten. Maag, levfcr en hart bewaren. Het buik vlies wordt er uitgetrokken. De lever wordt van degal ontdaan, borstkas en keel worden doorgesneden om te verhinderen, dat het bloed opdroogt en tenslotte wordt de strot afgesneden. De bout is nu panklaar, doch moet eenige dagen in den Ttelder worden opgehangen. Hij mag voordien niet worden gewasschen. Wil men konijn eten, dan moet het dier een paar dagen van te voren Worden ge slacht. Men slacht b.v. op Donderdag, wanneer men het Zondag3 wil eten. Vóór het braden wordt het konyn, naar gelang van de bereidingswijze al of niet in stuk ken verdeeld, en met een vochtigen doek afgewreven. Vroeger legde men het ko nyn eenigen tijd in water, waarna het daarna nog eens grondig werd af gewas schen, doch hierbij gaan voedingsstoffen verloren, zoodat men dit beter kan na laten.' Het verdient aanbeveling eenige weken vóór het -slachten aan de konijnen wat selderij te voeren. De dieren zijn er niet alleen dol op, doch het verhoogt den smaak van den konijnenbout. Hoe waardevol konijnenvleesch Is, blijkt o.a. uit onderstaande tabel, waarin het met eenige andere vleeschsoor^n en schelviscb wordt vergeleken. Percentage voedende Eiwit Vet bestandd. Konijnenvleesch 21.5 10 ±40 Mager rundvleesch 21 2 ±24 Mager kalfsvleesch 20 1 ±24 Mager varkensvl. 21 7 ±27 Kip .20 2 ±32 Schelvisch 17 2.3 Konijnenvleesch "kan dus tot een der voedzaamste vleeschsoorten worden gere kend. Het is bovendien licht verteerbaar en kan dan ook als ziekenkost worden aanbeden en met kip ongeveer op één lijn worden gesteld. Het is merkwaardig, dat het in dat opzicht nog geeu algemeene erkenning heeft gevonden. Mogelijk dat hierbij de nog vaak gehoorde meening, als zou tam konijnenvleesch een onaangena- men smaak hebben, een rol speelt. Over smaak valt nimmer te twisten, maar het staat toch wel vast, dat een konijn mits dit een goede huisvesting en ver zorging heeft gehad en op deskundige wijze is geslacht een zeer smakelijk gerecht kan opleveren en niet spoedig tegenstaat. Op een doelmatige huisves^ ting en een juiste voedering komt het echter aan, want slechts dan mag men 'n krachtig uitgegroeid dier en daarmede een bout van eerste kwaliteit verwachten. Vlugschriftjes over Jhet slachten van ko nijnen en eenige bereidingswijzen van konijnenvleesch kunnen bij den Rijksvoor lichtingsdienst voor de Pluimveeteelt, af- deeling II („Konijnen") worden aange- vraagd. Scheidsgerecht voor de Voedsel voorziening Het Scheidsgerecht voor de Voedselvoor ziening, Lange Voorhout 78, 's-Gravenhage, is een instituut voor de administratieve rechtspraak op het terrein van de voedsel voorziening. Het beslecht bij uitsluiting in eerste instantie geschi%n, die ontstaan tusschen een ondernemer op het gebied van de voedselvoorziening en de organi satie (hoofdbedrijfschap, bedrijfschap, vak groep etc.), waartoe hij behoort. Slechts hij, die meent rechtstreeks in zyn belangen getroffen te zijn, is bevoegd een geschil bij het Scheidsgerecht aanhangig te maken en dat dient dan voor zoover in eenig wettelijk voorschrift geen termyn bepaald is, waarbinnen beroep mogelyk is te geschieden binnen twee maanden na den dag, waarop de aangevallen beslissing, be handeling of weigering, genomen, verricht of uitgesproken is. Hij, die het geschil aan hangig maakt, is verplicht een door hem onderteekend verzoekschrift, dat aan be paalde voorwaarden moet voldoen, in vijf voud bij den secretaris van het Scheids- ferecht in te dienen en een bedrag van 25.te storten, tenzij in een wettelijk voorschrift een lager bedrag is vastge steld. Onvermogenden kunnen evenwel van de storting van het bedrag worden vrij gesteld, waartoe zij een verzoek moeten richten tot den voorzitter van het Scheids gerecht. In zaken, waarin het belang van den verzoeker een voorloopige beslissing eischt, kan hij in een met redenen omkleed verzoekschrift een voorloopige beslissing aan den voorzitter van het Scheidsgerecht vragen. Geprocedeerd kan worden In per- soon of bij gemachtigde. Ook kan men zich laten bijstaan door een raadsman.^ Indien men derhalve een geschil heeft metV een organisatie als bovenbedoeld of met een van haar organen, b.v. een provin cialen voedselcomn^issaris, doet men goed zich terstond tot het Scheidsgerecht te wenden en "niet eerst tot andere instanties, daar anders gevaar bestaat, dat de termyn inmiddels is verloopen. Aanbieding paarden. Den laatsten tijd is het aanbod van paarden op de taxatie-markten dermate gering, dat bezitters van aankoopvergunningen eerst na langen tyd een paard kan worden toegewezen. Teneinde vordering te voorkomen wordt den paardenhouders in hun eigen be lang aangeraden ten spoedigste trtin over tollig materiaal via de taxatiemarkt aan het Vee- en Vleesch-Aankoopbureau te le veren. Aanhouden rundvee. In een door het Bedrijfschap voor VeeL en Vleesch te 's-Gravenhage geplaatst persbericht, hetgeen als richtlijn voor het geheele land geldt, is ondermeer vermeld dat vetweiders onder bepaalde voorwaar den aankoopvergunningen kunnen krijgen voor contractrunderen. Tevens zouden aankoopvergunningen van slachtvee kun nen worden uitgereikt aan personen, die Benoemingen BENOEMD TOT: afgevaardigden naar de algemeene ver gadering van het waterschap Hulster en Axelerambacht voor: den Autriche- polder, H. Kerckhaert te Westdorpe; cjpn. Beoosten-Blij-Benoordenpolder, G. van Fraayenhoven en J. J. Michielsen, beiden te Axel; den Canisvlietpolder, A. A. v. Waes ^e Westdorpe en A. Ph. Buijsse te Zuid- dorpe; den Clingepolder, C. F. Weemaes te Hulst en C. D. Smet te Clinge; het waterschap jFerdinandus, G. de Buck te St. Jansfeen en Th. B. van Daele te Koewacht; den Kleine Huissenspolder, F. de Koeijer te Zaamslag; het waterschap Koegors c.a., L. v. Hoeve te Axel, K.*v. Hoeve te Terneuzen en A. v. Wrjck te Axel; den Moerbekepolder, A. de Clerck te Overslag. den Nieuw-Kieldrechtpolder C. v. d. Aa te Clinge; den Nieuw-Othenepolder, H. de Regt- Huijssen te Terneuzen; den Nieuw-Papeschorpolder, G. Govaert te Westdorpe; den polder Noord fcj Axel, A. E. C, Kruijsse te Axel; den polder Oud-Beoosten-Blij-Bezuiden, A. de Waele te Koewacht; den polder Oude-Eglantier, J. de Zeeuw te Axel; den polder Oud-Papeschor, A. de Vleeschouwer te Sas van Gent; het waterschap Smids-Koegorsschorre c.a., D. v/Cadzand te Axel; den polder Varempé, J. Apers te Over slag; den polder Zeven-Trinité's, A. de Bruijne te Terneuzen. Benoemd tot tweede, lid (verpachter) der pachtkamer van het kantongerecht te Oost burg: A. J. Provoost, landbou wer te Nieuwvliet, voor den tijd van 5 jaren. een belangrijke onderbezetting van hun weiland hebben. Dit geldt echter niet voor Zeeland, omdat in de eerste plaats het evacuatie vee en wel met name de melkkoeien geplaatst moeten worden, teneinde de melkvoorzie- ning op gang te kunnen houden. Naderhand zal nog overwogen worden om weidecontracten beschikbaar te stellen. Speciaal wat Walcheren betreft zij nog het volgende medegedeeld Verschillende perceelen weiland kunnen thans niet meer worden benut. Den vee houders met voldoende weide-gelegenheid worden dringend verzocht om ter bespa ring van grasland zoo lang mogelyk stal- voedering toe te passen. Weilanden die vanwege hun gunstige ligging deels toege wezen moeten worden voor melkvee van veehouders, die thans geen of onvoldoen de weiland ter beschikking hebben, dienen zoo mogelyk niet bezet te worden met jongvee. De wnd. Prov. Voedselcommissaris voor Zeeland. GOES Bezoekt Hotel-Café-Restaur „T I V 0 L I" t.o. Station Goes Telef. 2555 KOFFERS te koop, solied en licht, groot pl.m. 61 x 38 x 17 cm. en 67 x 43 x 21 cm. ƒ17 en 20 per stuk. Ver zending onder remb. H. Fijnheer, Timmer- man, Winkel (N.H.) BEZOEKT Café-Keit. „DE BEURS" Markt 9, Goes, T. 2257 Trefpui|| voor H.H. Landstanders?! IN VOLKS UITGAVE! tDWARD VERMEULEN is onder het getai van nen. die door bun werken het volk willen veredelen. Dan moet teder nieuw Doek dat van hem verschijnt. met groote vreugde worden begroet Ln volksuitgave verscheen zoojuist de roman: 230 bladzijden, ingenaaid 1.75 Wordt onder remBours geleverd of na storting of overschrijving van 1.85 op girorekening 58963 van: N.V. De Residentiebode-Uitgeverij. Den Haag. Wordt ook geleverd door bemiddeling van uw boekhandelaar. HELDER WIT! is en blijft Uw boerderij door lanwending van Albino-cement. Een kilo ls voldoende voor 2 a 3 M2. In zakken van 25 en 50 kilo. Vraagt inlichtingen. D. VAN WIJK, P 52, PIJNCKER, Telef. K 1891—412.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1944 | | pagina 7