strisico
INMAAK IN AZIJN
Voor cle Landvrouwen
W at er aan een goed beweidings
systeem vast zit
Officieele mede-
deelingen
De belooning
En hoe staat het nu met de belooning
voor het vervullen dier taak? De be
wering lijkt ons niet ongegrond dat
het verschil van meening omtrent de
juistheid der. vastgestelde kostprijzen,
mede zijn oorzaak vindt in de opvatting
der aangenomen oogstramingen voor
der aangenomen oogstramingen voor
verschillende tuinbouwgewassen. De
oorspronkelijke zienswijze in deze mate
rie behoeft nu eenmaal herzien en aan
gepast te worden aan de factoren, die
thans de teelt beheerschen.
Als droogte of andere euvels de gewas
sen bedreigen en als stikstof of ziek-
tenbestrijdingsmiddelen geheel of ge
deeltelijk ontbreken om het product
over een moeilijke periode heen te hel
pen, dan gevoelt een ieder, die in het
vak thuis is, het versGhil bij toestan
den van vroeger, toen alles wat men
noodig had. ter beschikking stond. Dui
delijk komt hieruit naar voren hoe aan
zienlijk het oogstrisico thans vergroot
is. Zelfs bij aanwezigheid van alle be-
noodigde middelen lag immers de was
dom al niet in onze hand!
Dat het instrument der prijsvaststel
ling mede benut wordt om de teelt van
minder gewenschte of niet noodzake
lijke producten wat in te perken, is be
grijpelijk. Als dit producten betreft van
minder bèlang voor de volksvoeding of
met weinig perspectief voor de toe
komst, is het algemeen belang, dat in
de allereerste plaats komt, hiermede
gediend.
Middelen tot verbetering
Wanneer echter de steelt van voor de
voedselvoorziening belangrijke produc
ten, als bijv. de bewaarkoolsoorten en
de late bloemkool, in de hoofdcentra
belangrijk afneemt, wegens te lage prij
zen en te veel oogstrisico, dan staat de
zaak wel even anders.
Immers deze producten nemen in 't
binnenlandsche gebruik van groenten
eeri voorname plaats in en zijn als
exportartikel en ruilobject voor nu en
later zeker belangrijk genoeg om deze
kultures op -peil te houden. Het oogst
risico voor ieder product dient op zich
zelf beoordeeld te worden om tot juiste
of beter gezegd, zoo juist mogelijke
vaststelling dër kostprijzen te komen.
De vlucht naar de gemakkelijk te
telen producten, welke wel loonend ver
bouwd kunnen worden, dient werkelijk
gestuit te worden, voordat deze nog
ongewenschter vormen heeft aangeno
men. En dit kan voorkomen worden
door belangrijke standaardproducten
zoodanig te waardeeren, dat de teelt
redelijk loonend is en den tuinders een
behoorlijk bestaan voor hun arbeid ver
schaft.
Trots de benauwenis dezer dagen en
vele dreigingen allerwegen werken de
tuinders door en zorgen mede voor de
verzorging der volkshuishouding. Hun
verantwoordelijkheid voor de voedsel
voorziening is groot en dient öoor.ieder-
een beseft te worden. Zaken, die zij niet
in de hand hebben, mogen echter niet
op hun schouders gelegd worden. En
hiertoe behoort zeker het zoo zeer ver-
groote oogstrisico door bovengenoemde
oorzaken, it moet verrekend worden in
doen veilingprijs.
Prijsverhooging
Dat dit een zeer beteekenende prijsver
hooging voor sommige produeten mede
brengt, is in vakkringen wel bekend.
Dat dit echter geen beletsel mag zijn
om den betrokken tuinders recht te ver
schaffen, is eveneens juist. En tot slot -
moge de grondgedachte naar voren
gebracht worden, dat het algemeen be
lang der groenten voorziening gediend
is en gebaat wordt met een zoo hoog
mogelijke voortbrenging van het eerst-
noodige op dit gebied.
Waar een wil is, is een weg. En aan
de hand van deskundige en practische
adviezen en voorlichting is 't vraag
stuk „oogstrisico" wel op te lossen, ten
bate der gemeenschap.
De groenten en vruchten, die voor dezen
inmaak in aanmerking komen, zijn:
augurken, sjalotjes, komkom
mers, biete-n en nog vele andere
jonge groenten, die - we in den vorm
van gemengde groenten in
mosterdzuur inmaken. Verder voor
zoetzuur: komkommers, meloen en
kwetsen of morellen.
Bij deze methode van inmaak maakt men
gebruik van de bederfwerende eigen
schap van azijn. Zou men echter alleen
met azijn werken, dan zou, om de groen
ten goed te houden, een zeer sterke
oplossing van azijnzuur noodig zijn, met
het resultaat, dat deze ongeschikt wor
den voor de consumptie. Daarom zetten
we de groenten eerst eenigen tijd weg
met zout. Hierdoor wordt een hoeveel
heid water aan de levensmiddelen ont
trokken.
Men kan voor dezen inmaak twee soor
ten azijn gebruiken en Wel: Specialen
inm'a akaz ij n (deze heeft een azijn-
zuurgehalte van 6 procent en kan ge
bruikt worden, zonder vooraf gekookt
te zijn. Maar deze azijn is niet geurig;
liever nemen we in plaats heirvan:
Kruideïiazijn. Het azijnzuurgehalte
is hiervan lager, nl. 4 procent en dezen
azijn moeten we voor het gebruik aan
de kook brengen in een g e s 1 o t en
pan (nemen we het deksel van de pan
af, dan vervliegt het azijnzuur). Daar
na moet de azijn ook weer in de ge
sloten pan worden afgekoéld. Hier vol
gen enkele recepten voor den inmaak
in azijn.
Augurken
1 kg. augurken, ongeveer 1 liter azijn,
zput, een paar kleine Spaansche peper
tjes, 10 laurierblaadjes, 'n paar takjes
venkel.
Veeg de augurken met een vochtigen
goed schoon met zeep of sodawater
tje. Bestrooi ze met zout en laat ze op
een vergiet staan tot den volgenden
dag, zoodat ze goed kunnen uitdruipen.
Maak „stopflesschen of andere potjes
goed schoon en met zeep of sodawater
en spoel ze goed na. Schik er de augurk
jes in met de kruiden en giet er den
geköokten afgekoelden azijn op. De
augurken moeten geheel onder staan.
Sluit de potten met^de stop of met voch
tig perkament of cellophaan.
Sjalotjes
De behandeling van sjalotjes is precies
hetzelfde als van augurken.
Komkommers in azijn
4 k 5 komkommers, ongeveer 1 liter
azijn, zout, een paar Spaansche pepers,
een theelepel mosterdzaad, een takje
dille en dragon, een paar laurierbladeren.
Schil de komkommers, snijd ze in de
lengte in tweeën en deze helften nog
maals in tweeën. Verwijder het zaad en
snijd er kleine blokjes van. Zet deze
met zout bestrooid een nacht weg en
behandel de komkommers verder geheel
als augurkjes.
Gemengde groenten in mosterdzuur
1 kg. groenten, zooals worteltjes, prin-
sesseboonen, bloemkool, doperwtjes,
uitjes, 1 liter azijn, 40 gram mosterd
poeder, 20 gram kerry (ongeveer 1 eet
lepel) 1 eetlepel zout.
Maak de groenten schoon en snijd ze
aan kleine stukjes. Laat ze goed droog
uitlekken. Breng het grootste gedeelte
van den azijn aan de kook en meng
met de rest het mosterdpoeder en de
kerry aan tot een glad papje. Giet dit
papje in den kokenden azijn, voeg ook 't
zout toe en laat dit alles nog 'n vijf
minuten doorkoken. Voeg dan de groen
ten toe en laat deze nog 8 10 minuten
in-de saus meekoken. Giet dit meng
sel in de goed uitgewasschen potten
of stopflesschen en sluit ze af op de
reeds boven beschreven wijze.
Als men weet, dat 70 procent van de
totale opbrengst van het grasland door
het vee als gras wordt opgenomen, dan
volgt daar wel uit, dat de beweiding
van het grasland een uiterst belangrijke
zaak is.
Hoeveel voordeelen het moderne om-
weidingssysteem ook biedt, toch zitteif
er ook nadeelen aan vast. Het beweiden
in kleine perceelen, die door 't vee in 7
a 10 dagen worden afgeweid, waarna
de dieren weer in een nieuw perceel met
jong gras komen moge de productie zeer
stimuleeren en voorkomen, dat het vee
oud gras laat staan, enz. enz., het heeft
ook een nadeel.
Het jonge gras is nl. rijk aan eiwit., „Nu,
dat moet men toch juist hebben", zult
U zeggen. Ja, dat is ook zoo, maar het
kan ook te rijk aan eiwit zijn, zoodat
het vee in het gras meer eiwit opneemt
dan het noodig heeft. Wanneer een te
veel aan koolhydraten (zetmeelachtige
stoffen) wordt opgenomen, kan het dier
dit teveel omzetten in lichaamsvet en
vprmt het zoodoende een reserve. Bij een
teveel aan eiwit gebeurt dat echter niet.
Wat een dier aan eiwit meer opneemt
dan het noodig heeft, is practisch ge
sproken verioren.
En waar het juist altijd zoo is, dat
voor de stalvoedering op het bedrijf
niet voldoende eiwit kan worden ge
produceerd, is het onverantwoorde
lijk, van een tydelijken eiwit-over-
viocd in het bedrijf, een deel ver
loren te laten gaan.
Fraftkena kwam bij zijn proeven tot de
overtuiging, dat in alle maanden ge
middeld het eiwitgehalte van het gras
hoog gefioeg was voor zeer hooge melk-
giften.
Op goed grasland en bij inseharen van
het vee, wanneer het gras ongeveer een
handbreed hoog is, bleken dieren met
'n productie van 1020 kg. melk meer
eiwit met het gras op te nemen, dan
noodig is. Dat beteekent dus, dat eiwit
verspilling bij toepassing van 't om-
wei dsysteem bijna steeds aan de orde
van den dag is.
Daarnaast veroorzaakt het opnemen van
al te eiwitrijk gras het zgn. slap worden
van de boter.
Nu treft het eigenlijk al heel mooi, dat
het slap worden van de boter mede ver
oorzaakt wordt door een teveel aan eiwit
in het opgenomen voer, nl. het gras.
Wanneer men nu een manier weet, om
de eiwit verkwisting tegen te gaan, slaat
men twee vliegen in één klap.
Een voor de nand liggend middel, om
de te huime eiwitverhouding in het jonge
gras te compenseeren, is gelegen in het
bijvoederen van eiwitarmr producten
zooals stroo, hooi en van oud gras, aard
appelen of bieten. Vooral in het gemeng
de bedrijf is op deze manier zeker wat
te bereiken. De dieren nemen wat hooi
en stroo naast het jonge gras wel graag
op, teiwijl op deze manier ook restanten
van aardappelen en bieten tot waarde
gebracht kunnen worden.
Anders staat het echter, wanneer men
deze producten uit eigen bedrijf niet
heeft. Aankoopen beteekent een uitgave
voor het bedrijf dat er wat de gelde
lijke uitkomsten betreft, toch al niet
te best voorstaat.
Een oplossing zou wezen het turen,
d.w.z., dat men ieder dier met een touw
of ketting vastzet en zoodoende maar
een bepaald stuk gras per dag volledig
laat afgrazen. Dit is evenwel moeilijk
in practijk te brengen.
Ook kan men bijv. het vee 8 uur lang
in jong gras laten weiden, en dan
's nachts op stal ouder gras voeren.
Voorts kan men de dieren des nachts
in een half afgegraasde weide brengen.
De practijk kan. als zij dat wil, hier zelf
nog Wel 'andere wegen vinden.
Als men maar steeds In het ocg
houdt, dat naast jong gras, iederen
dag of oud gras öf een zetroeelrijk
product moet worden opgenomen.
De dieren* den heelen dag in een wat
oudere wei laten loopen voorkomt de
ei wit verkwisting niet, omdat zij dan
toch beginnen met de jonge "koppen van
het gras te vreten. Zoodoende krijgt
men dan toch eerst eiwitverspilling.
Oveiigens mag men er wel op rekenen,
dat ook het landbouwwetenschappelijk
onderzoek hier niet stil zit en zeker
t.z.t. wel middelen zal vinden om met
zekerheid tot 'een bedrijfsmethode te
komen, waarbij met het eiwifzoo zuinig
mogelijk wordt omgesprongen.
Paarden uit geïnundeerde
gebieden
Aan degenen, die via het vee- en vleesch-
aankoopbureau in het bezit gesteld zijn van
een van het bureau ontruiming afkomstig
paard uit de geïnundeerde gebieden, zal
het „inundatie-contract voor paarden" ter
teelcening worden toegezonden. In dit con
tract is o.m. de bepaling opgenomen, dat
van de prachtige merries, welke aan het
B.O. zijn overgedragen en in 1914 nog een j
veulen brengen of dit jaar reeds geworpen
hebben, het veulen gedurende de eerste
vier maanden na de geboorte ter beschik
king moet worden gehouden van het bu
reau ontruiming. Voor zoover dit binnen
vier maanden na de geboorte door dit bu
reau wordt verlangd, moet het veulen bij
dit bureau worden ingeleverd tegen ver
goeding van de kosten, welke de geboorte
van het veulen met zich heeft gebracht, de
tijdelijk verminderde gebruikswaarde van
de moeder daaronder begrepen. Degenen
die een drachtige merrie resp. een merrie
met veulen (geboren in 1944) bij het bureau
ontruiming hebben ingeleverd en over het
in 1944 geboren veulen de beschikking wil
len hebben, dienen een daartoe strekkend
verzoek ten spoedigste te richten tot den
voedselcommissaris van de provïncie, waar
de merrie aan het bureau ontruiming werd
overgedragen; Er wordt dan voor zorg ge
dragen. dat de huidige eigenaar der merrie
het veulen in overleg met den rechthebben
de op het veulen teruglevert. Het veulen
kan teruggaan naar zijn bedrijf indien dit
niet geheel is onder water gezet, terwijl
ook b.v. de regeling kan worden getroffen,
dat het veulen ter plaatse ten bate van den
rechthebbende wordt verkocht Wanneer
de rechthebbende zijn veulen op een ander
bedrijf wil hebben, zijn de transport- en
eventueele andere kosten voor zijn reke
ning.
Inschrving centraal rassen
register
Aanvragen tot inschrijving in het Centraal
Rassenregister van nieuwe rassen van win-
terkoolzaad en winterraapzaad moeten
uiterlijk 24 Juli. van winterrogge en win-
tergerst uiterlijk 15 Augustus en van win
ter- en overgangstarwe uiterlijk 1 Septem
ber 1944 bij het Bureau van den Raad voor
het Kweekersrecht, Helenastraat 35, Den
Haag. zijn ingediend: het beproevingsma
teriaal dient in nader door den raad aan
te geven hoeveelheden uiterlijk twee weken
na genoemde tijdstippen ter beschikking
van het instituut voor rassenonderzoek van
landbouwgewassen (I.V.R O.) te Wagenin-
gen te zijn. Bij niet-inachtneming van deze
termijnen kan het desbetreffende ras in het
algemeen niet meer dit jaar voor onder
zoek in aanmerking komen.
Inzameling eindjes touw bij
dorschen
Iedere landbouwer is verplicht bij het dor
schen van granen, welke met den graan-
maaierzelfbinder gemaaid zijn, de vrijko
mende eindjes bindtouw in te zamelen en
deze bij zijn touwhandelaar tegen over
gave van een officieel inleveringsbewijs in
te leveren. Bij de vaststelling van toewij
zingen bindtouw voor een volgend seizoen
mogen degenen, die niet of niet voldoende
eindjës touw verzameld hebben, er niet op
rekenen, dat zij toewijzingen voor bindtouw
zullen krijgen.
Persdraad voor koolzaadstroo
EvenalS* verleden jaai zal in het algemeen
noch aan den loondorscher, noch aan den
teler persdraad beschi cbaar worden ge
steld voor het persen van koolzaadstroo.
Slechts in de gevallen, waarbij het kool
zaadstroo verkocht ".al worden of verkocht
is voor industrieele doeleinden in bjnnen-
en buitenland, zal een zekere hoeveelheid
persdraad worden toegewezen.
DE WND. VOEDSELCOMMISSARIS
VOOR NOORD-BRABANT
Rundvee-markten te Waalwijk
en TJden
Met ingang van 17 Juli a.s. zal er, be
halve op" d: reeds bestaande markten, ook
gelegenheid zijn runderen aan het Bedrijf
schap voor Vee en Vleesch te leveren te
Waalwijk op Dinsdag en te Uden op Don
derdag van iedere week. Ook kunnen op
deze plaatsen runderen voor de taxatie-
markt worden aangevoerd.
DE V/ND VOEDSEL-COMMISSARIS
VOOR NOORD-BRABANT