strisico INMAAK IN AZIJN Voor cle Landvrouwen W at er aan een goed beweidings systeem vast zit Officieele mede- deelingen De belooning En hoe staat het nu met de belooning voor het vervullen dier taak? De be wering lijkt ons niet ongegrond dat het verschil van meening omtrent de juistheid der. vastgestelde kostprijzen, mede zijn oorzaak vindt in de opvatting der aangenomen oogstramingen voor der aangenomen oogstramingen voor verschillende tuinbouwgewassen. De oorspronkelijke zienswijze in deze mate rie behoeft nu eenmaal herzien en aan gepast te worden aan de factoren, die thans de teelt beheerschen. Als droogte of andere euvels de gewas sen bedreigen en als stikstof of ziek- tenbestrijdingsmiddelen geheel of ge deeltelijk ontbreken om het product over een moeilijke periode heen te hel pen, dan gevoelt een ieder, die in het vak thuis is, het versGhil bij toestan den van vroeger, toen alles wat men noodig had. ter beschikking stond. Dui delijk komt hieruit naar voren hoe aan zienlijk het oogstrisico thans vergroot is. Zelfs bij aanwezigheid van alle be- noodigde middelen lag immers de was dom al niet in onze hand! Dat het instrument der prijsvaststel ling mede benut wordt om de teelt van minder gewenschte of niet noodzake lijke producten wat in te perken, is be grijpelijk. Als dit producten betreft van minder bèlang voor de volksvoeding of met weinig perspectief voor de toe komst, is het algemeen belang, dat in de allereerste plaats komt, hiermede gediend. Middelen tot verbetering Wanneer echter de steelt van voor de voedselvoorziening belangrijke produc ten, als bijv. de bewaarkoolsoorten en de late bloemkool, in de hoofdcentra belangrijk afneemt, wegens te lage prij zen en te veel oogstrisico, dan staat de zaak wel even anders. Immers deze producten nemen in 't binnenlandsche gebruik van groenten eeri voorname plaats in en zijn als exportartikel en ruilobject voor nu en later zeker belangrijk genoeg om deze kultures op -peil te houden. Het oogst risico voor ieder product dient op zich zelf beoordeeld te worden om tot juiste of beter gezegd, zoo juist mogelijke vaststelling dër kostprijzen te komen. De vlucht naar de gemakkelijk te telen producten, welke wel loonend ver bouwd kunnen worden, dient werkelijk gestuit te worden, voordat deze nog ongewenschter vormen heeft aangeno men. En dit kan voorkomen worden door belangrijke standaardproducten zoodanig te waardeeren, dat de teelt redelijk loonend is en den tuinders een behoorlijk bestaan voor hun arbeid ver schaft. Trots de benauwenis dezer dagen en vele dreigingen allerwegen werken de tuinders door en zorgen mede voor de verzorging der volkshuishouding. Hun verantwoordelijkheid voor de voedsel voorziening is groot en dient öoor.ieder- een beseft te worden. Zaken, die zij niet in de hand hebben, mogen echter niet op hun schouders gelegd worden. En hiertoe behoort zeker het zoo zeer ver- groote oogstrisico door bovengenoemde oorzaken, it moet verrekend worden in doen veilingprijs. Prijsverhooging Dat dit een zeer beteekenende prijsver hooging voor sommige produeten mede brengt, is in vakkringen wel bekend. Dat dit echter geen beletsel mag zijn om den betrokken tuinders recht te ver schaffen, is eveneens juist. En tot slot - moge de grondgedachte naar voren gebracht worden, dat het algemeen be lang der groenten voorziening gediend is en gebaat wordt met een zoo hoog mogelijke voortbrenging van het eerst- noodige op dit gebied. Waar een wil is, is een weg. En aan de hand van deskundige en practische adviezen en voorlichting is 't vraag stuk „oogstrisico" wel op te lossen, ten bate der gemeenschap. De groenten en vruchten, die voor dezen inmaak in aanmerking komen, zijn: augurken, sjalotjes, komkom mers, biete-n en nog vele andere jonge groenten, die - we in den vorm van gemengde groenten in mosterdzuur inmaken. Verder voor zoetzuur: komkommers, meloen en kwetsen of morellen. Bij deze methode van inmaak maakt men gebruik van de bederfwerende eigen schap van azijn. Zou men echter alleen met azijn werken, dan zou, om de groen ten goed te houden, een zeer sterke oplossing van azijnzuur noodig zijn, met het resultaat, dat deze ongeschikt wor den voor de consumptie. Daarom zetten we de groenten eerst eenigen tijd weg met zout. Hierdoor wordt een hoeveel heid water aan de levensmiddelen ont trokken. Men kan voor dezen inmaak twee soor ten azijn gebruiken en Wel: Specialen inm'a akaz ij n (deze heeft een azijn- zuurgehalte van 6 procent en kan ge bruikt worden, zonder vooraf gekookt te zijn. Maar deze azijn is niet geurig; liever nemen we in plaats heirvan: Kruideïiazijn. Het azijnzuurgehalte is hiervan lager, nl. 4 procent en dezen azijn moeten we voor het gebruik aan de kook brengen in een g e s 1 o t en pan (nemen we het deksel van de pan af, dan vervliegt het azijnzuur). Daar na moet de azijn ook weer in de ge sloten pan worden afgekoéld. Hier vol gen enkele recepten voor den inmaak in azijn. Augurken 1 kg. augurken, ongeveer 1 liter azijn, zput, een paar kleine Spaansche peper tjes, 10 laurierblaadjes, 'n paar takjes venkel. Veeg de augurken met een vochtigen goed schoon met zeep of sodawater tje. Bestrooi ze met zout en laat ze op een vergiet staan tot den volgenden dag, zoodat ze goed kunnen uitdruipen. Maak „stopflesschen of andere potjes goed schoon en met zeep of sodawater en spoel ze goed na. Schik er de augurk jes in met de kruiden en giet er den geköokten afgekoelden azijn op. De augurken moeten geheel onder staan. Sluit de potten met^de stop of met voch tig perkament of cellophaan. Sjalotjes De behandeling van sjalotjes is precies hetzelfde als van augurken. Komkommers in azijn 4 k 5 komkommers, ongeveer 1 liter azijn, zout, een paar Spaansche pepers, een theelepel mosterdzaad, een takje dille en dragon, een paar laurierbladeren. Schil de komkommers, snijd ze in de lengte in tweeën en deze helften nog maals in tweeën. Verwijder het zaad en snijd er kleine blokjes van. Zet deze met zout bestrooid een nacht weg en behandel de komkommers verder geheel als augurkjes. Gemengde groenten in mosterdzuur 1 kg. groenten, zooals worteltjes, prin- sesseboonen, bloemkool, doperwtjes, uitjes, 1 liter azijn, 40 gram mosterd poeder, 20 gram kerry (ongeveer 1 eet lepel) 1 eetlepel zout. Maak de groenten schoon en snijd ze aan kleine stukjes. Laat ze goed droog uitlekken. Breng het grootste gedeelte van den azijn aan de kook en meng met de rest het mosterdpoeder en de kerry aan tot een glad papje. Giet dit papje in den kokenden azijn, voeg ook 't zout toe en laat dit alles nog 'n vijf minuten doorkoken. Voeg dan de groen ten toe en laat deze nog 8 10 minuten in-de saus meekoken. Giet dit meng sel in de goed uitgewasschen potten of stopflesschen en sluit ze af op de reeds boven beschreven wijze. Als men weet, dat 70 procent van de totale opbrengst van het grasland door het vee als gras wordt opgenomen, dan volgt daar wel uit, dat de beweiding van het grasland een uiterst belangrijke zaak is. Hoeveel voordeelen het moderne om- weidingssysteem ook biedt, toch zitteif er ook nadeelen aan vast. Het beweiden in kleine perceelen, die door 't vee in 7 a 10 dagen worden afgeweid, waarna de dieren weer in een nieuw perceel met jong gras komen moge de productie zeer stimuleeren en voorkomen, dat het vee oud gras laat staan, enz. enz., het heeft ook een nadeel. Het jonge gras is nl. rijk aan eiwit., „Nu, dat moet men toch juist hebben", zult U zeggen. Ja, dat is ook zoo, maar het kan ook te rijk aan eiwit zijn, zoodat het vee in het gras meer eiwit opneemt dan het noodig heeft. Wanneer een te veel aan koolhydraten (zetmeelachtige stoffen) wordt opgenomen, kan het dier dit teveel omzetten in lichaamsvet en vprmt het zoodoende een reserve. Bij een teveel aan eiwit gebeurt dat echter niet. Wat een dier aan eiwit meer opneemt dan het noodig heeft, is practisch ge sproken verioren. En waar het juist altijd zoo is, dat voor de stalvoedering op het bedrijf niet voldoende eiwit kan worden ge produceerd, is het onverantwoorde lijk, van een tydelijken eiwit-over- viocd in het bedrijf, een deel ver loren te laten gaan. Fraftkena kwam bij zijn proeven tot de overtuiging, dat in alle maanden ge middeld het eiwitgehalte van het gras hoog gefioeg was voor zeer hooge melk- giften. Op goed grasland en bij inseharen van het vee, wanneer het gras ongeveer een handbreed hoog is, bleken dieren met 'n productie van 1020 kg. melk meer eiwit met het gras op te nemen, dan noodig is. Dat beteekent dus, dat eiwit verspilling bij toepassing van 't om- wei dsysteem bijna steeds aan de orde van den dag is. Daarnaast veroorzaakt het opnemen van al te eiwitrijk gras het zgn. slap worden van de boter. Nu treft het eigenlijk al heel mooi, dat het slap worden van de boter mede ver oorzaakt wordt door een teveel aan eiwit in het opgenomen voer, nl. het gras. Wanneer men nu een manier weet, om de eiwit verkwisting tegen te gaan, slaat men twee vliegen in één klap. Een voor de nand liggend middel, om de te huime eiwitverhouding in het jonge gras te compenseeren, is gelegen in het bijvoederen van eiwitarmr producten zooals stroo, hooi en van oud gras, aard appelen of bieten. Vooral in het gemeng de bedrijf is op deze manier zeker wat te bereiken. De dieren nemen wat hooi en stroo naast het jonge gras wel graag op, teiwijl op deze manier ook restanten van aardappelen en bieten tot waarde gebracht kunnen worden. Anders staat het echter, wanneer men deze producten uit eigen bedrijf niet heeft. Aankoopen beteekent een uitgave voor het bedrijf dat er wat de gelde lijke uitkomsten betreft, toch al niet te best voorstaat. Een oplossing zou wezen het turen, d.w.z., dat men ieder dier met een touw of ketting vastzet en zoodoende maar een bepaald stuk gras per dag volledig laat afgrazen. Dit is evenwel moeilijk in practijk te brengen. Ook kan men bijv. het vee 8 uur lang in jong gras laten weiden, en dan 's nachts op stal ouder gras voeren. Voorts kan men de dieren des nachts in een half afgegraasde weide brengen. De practijk kan. als zij dat wil, hier zelf nog Wel 'andere wegen vinden. Als men maar steeds In het ocg houdt, dat naast jong gras, iederen dag of oud gras öf een zetroeelrijk product moet worden opgenomen. De dieren* den heelen dag in een wat oudere wei laten loopen voorkomt de ei wit verkwisting niet, omdat zij dan toch beginnen met de jonge "koppen van het gras te vreten. Zoodoende krijgt men dan toch eerst eiwitverspilling. Oveiigens mag men er wel op rekenen, dat ook het landbouwwetenschappelijk onderzoek hier niet stil zit en zeker t.z.t. wel middelen zal vinden om met zekerheid tot 'een bedrijfsmethode te komen, waarbij met het eiwifzoo zuinig mogelijk wordt omgesprongen. Paarden uit geïnundeerde gebieden Aan degenen, die via het vee- en vleesch- aankoopbureau in het bezit gesteld zijn van een van het bureau ontruiming afkomstig paard uit de geïnundeerde gebieden, zal het „inundatie-contract voor paarden" ter teelcening worden toegezonden. In dit con tract is o.m. de bepaling opgenomen, dat van de prachtige merries, welke aan het B.O. zijn overgedragen en in 1914 nog een j veulen brengen of dit jaar reeds geworpen hebben, het veulen gedurende de eerste vier maanden na de geboorte ter beschik king moet worden gehouden van het bu reau ontruiming. Voor zoover dit binnen vier maanden na de geboorte door dit bu reau wordt verlangd, moet het veulen bij dit bureau worden ingeleverd tegen ver goeding van de kosten, welke de geboorte van het veulen met zich heeft gebracht, de tijdelijk verminderde gebruikswaarde van de moeder daaronder begrepen. Degenen die een drachtige merrie resp. een merrie met veulen (geboren in 1944) bij het bureau ontruiming hebben ingeleverd en over het in 1944 geboren veulen de beschikking wil len hebben, dienen een daartoe strekkend verzoek ten spoedigste te richten tot den voedselcommissaris van de provïncie, waar de merrie aan het bureau ontruiming werd overgedragen; Er wordt dan voor zorg ge dragen. dat de huidige eigenaar der merrie het veulen in overleg met den rechthebben de op het veulen teruglevert. Het veulen kan teruggaan naar zijn bedrijf indien dit niet geheel is onder water gezet, terwijl ook b.v. de regeling kan worden getroffen, dat het veulen ter plaatse ten bate van den rechthebbende wordt verkocht Wanneer de rechthebbende zijn veulen op een ander bedrijf wil hebben, zijn de transport- en eventueele andere kosten voor zijn reke ning. Inschrving centraal rassen register Aanvragen tot inschrijving in het Centraal Rassenregister van nieuwe rassen van win- terkoolzaad en winterraapzaad moeten uiterlijk 24 Juli. van winterrogge en win- tergerst uiterlijk 15 Augustus en van win ter- en overgangstarwe uiterlijk 1 Septem ber 1944 bij het Bureau van den Raad voor het Kweekersrecht, Helenastraat 35, Den Haag. zijn ingediend: het beproevingsma teriaal dient in nader door den raad aan te geven hoeveelheden uiterlijk twee weken na genoemde tijdstippen ter beschikking van het instituut voor rassenonderzoek van landbouwgewassen (I.V.R O.) te Wagenin- gen te zijn. Bij niet-inachtneming van deze termijnen kan het desbetreffende ras in het algemeen niet meer dit jaar voor onder zoek in aanmerking komen. Inzameling eindjes touw bij dorschen Iedere landbouwer is verplicht bij het dor schen van granen, welke met den graan- maaierzelfbinder gemaaid zijn, de vrijko mende eindjes bindtouw in te zamelen en deze bij zijn touwhandelaar tegen over gave van een officieel inleveringsbewijs in te leveren. Bij de vaststelling van toewij zingen bindtouw voor een volgend seizoen mogen degenen, die niet of niet voldoende eindjës touw verzameld hebben, er niet op rekenen, dat zij toewijzingen voor bindtouw zullen krijgen. Persdraad voor koolzaadstroo EvenalS* verleden jaai zal in het algemeen noch aan den loondorscher, noch aan den teler persdraad beschi cbaar worden ge steld voor het persen van koolzaadstroo. Slechts in de gevallen, waarbij het kool zaadstroo verkocht ".al worden of verkocht is voor industrieele doeleinden in bjnnen- en buitenland, zal een zekere hoeveelheid persdraad worden toegewezen. DE WND. VOEDSELCOMMISSARIS VOOR NOORD-BRABANT Rundvee-markten te Waalwijk en TJden Met ingang van 17 Juli a.s. zal er, be halve op" d: reeds bestaande markten, ook gelegenheid zijn runderen aan het Bedrijf schap voor Vee en Vleesch te leveren te Waalwijk op Dinsdag en te Uden op Don derdag van iedere week. Ook kunnen op deze plaatsen runderen voor de taxatie- markt worden aangevoerd. DE V/ND VOEDSEL-COMMISSARIS VOOR NOORD-BRABANT

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1944 | | pagina 3