- 16 - de verkopers uit Goes Hieronder het recept, ingezonden door G.D. van Oosten (Ierseke) Recept Jan-Hagel. In kg. c 1 (10 ons Roggebloem 1 (10 ons Patentbloem 1 2 5 ons Bretagne honing 0.30 3 ons Boekweit honing o.4o k ons Inlandse honing 0.015 O! lood Koekkruiden 0.20 2 ons Water 0.015 (11 lood Koolzuur 0.005 5 gram) Ammonium 0.015 (11 lood natte Potasch. Deeg maken. Honing met water aan de kook brengen, echter mag het niet koken, maar wanneer het opkomt dan afnemen. Dit kooksel direct in de bloem en met een spatel (houten lepel) door elkaar roe ren tot een stevige massa, dan het deeg koud laten worden (ettelijke dagen). Deeg afwerken. Deeg vermengen met koolzuur, Amonium en Potasch (met een klein beetje water, voor de goede werking, na deze zeer moeizame be werking neemt men een stukje deeg en rolt dit uit ter dikte van een potlood, dit doet men 10 keer en legt ze naast elkaar en hakt ze in kleine stukjes van 1 cm lengte; die kleine stuk jes rolt men even in de bloem en dan met een haren zeef uit zeven, vervolgens op de bakplaat uitstrooien, zo dat ze elkaar niet raken en dan bakt men ze af op 170 a. 180 graden C. Als ze gaar zijn direct snijden in plakken van 10 cm breed en 25 cm lang. Zeeuws-Vlaanderen (West). Twee inzendsters, mevr. Verkruysse- Herrebout (Groede) en mw. J. Bootsgezel (Cadzand-Breskens) geven de volgende omschrijving: Jan 'aogel wordt gemaakt in plakken van 2 cm dik en 20 bij 25 cm oppervlak, donkerbruin, harde onderlaag, van boven een laagje blaasjes of schubben. De samenstelling is "bakkersgeheim".

Tijdschriftenbank Zeeland

Nehalennia | 1966 | | pagina 22