- 16 -
de verkopers uit Goes
Hieronder het recept, ingezonden door G.D. van
Oosten (Ierseke)
Recept Jan-Hagel.
In kg. c
1
(10
ons
Roggebloem
1
(10
ons
Patentbloem
1
2
5
ons
Bretagne honing
0.30
3
ons
Boekweit honing
o.4o
k
ons
Inlandse honing
0.015
O!
lood
Koekkruiden
0.20
2
ons
Water
0.015
(11
lood
Koolzuur
0.005
5
gram)
Ammonium
0.015
(11
lood
natte Potasch.
Deeg maken.
Honing met water aan de kook brengen, echter mag het niet
koken, maar wanneer het opkomt dan afnemen. Dit kooksel direct
in de bloem en met een spatel (houten lepel) door elkaar roe
ren tot een stevige massa, dan het deeg koud laten worden
(ettelijke dagen).
Deeg afwerken.
Deeg vermengen met koolzuur, Amonium en Potasch (met een klein
beetje water, voor de goede werking, na deze zeer moeizame be
werking neemt men een stukje deeg en rolt dit uit ter dikte
van een potlood, dit doet men 10 keer en legt ze naast elkaar
en hakt ze in kleine stukjes van 1 cm lengte; die kleine stuk
jes rolt men even in de bloem en dan met een haren zeef uit
zeven, vervolgens op de bakplaat uitstrooien, zo dat ze elkaar
niet raken en dan bakt men ze af op 170 a. 180 graden C. Als ze
gaar zijn direct snijden in plakken van 10 cm breed en 25 cm
lang.
Zeeuws-Vlaanderen (West). Twee inzendsters, mevr. Verkruysse-
Herrebout (Groede) en mw. J. Bootsgezel (Cadzand-Breskens)
geven de volgende omschrijving: Jan 'aogel wordt gemaakt in
plakken van 2 cm dik en 20 bij 25 cm oppervlak, donkerbruin,
harde onderlaag, van boven een laagje blaasjes of schubben.
De samenstelling is "bakkersgeheim".