Aflevering 157 najaar 2007
die te beluisteren zijn in de tentoonstelling zelf. Deze dvd is te bestellen bij
de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.
Zoals vorige keer al gemeld is, is ook de dialectkrant klaar. U kunt deze
bestellen bij de SCEZ of via uw bibliotheek. De krant is gratis. Leerkrachten
die deze krant in de klas willen gebruiken, kunnen contact opnemen met de
consulent streektalen via e-mail v.de.tier@scez.nl of telefonisch 0118-
670883.
Zing Zeeuws
Was u er ook bij vorig jaar in november toen de eerste editie van Zing
Zeeuws plaatsvond? Het was een mooie afsluiting van een jaar hard werken
door de Zeeuwse Taele en de SCEZ onder de bezielende leiding van Joop
van de Bremen. Omdat de eerste editie van dit evenement zo'n succes
werd, is beslist om volgend jaar weer een Zing Zeeuws te organiseren.
Binnenkort hoort u daar meer over, maar misschien kunt u nu al 15
november 2008 in uw agenda noteren. Op die avond willen we immers de
tweede editie van Zing Zeeuws afsluiten.
Veronique De Tier
VANUIT DE REGIO'S
Goeree-Overflakkee
Menukaart in dialect
Dialect is nu ook doorgedrongen tot de menukaart van een restaurant op
Goeree. Sinds kort is Cees van der Bok, eigenaar van Hotel Café Restaurant
Akershoek in de ring van Ouddorp, ook huurder van de eetgelegenheid in
de visafslag van Stellendam. Natuurlijk staan op de menukaart van een
restaurant dat als de brug van een schip op het dak van de visafslag
gesitueerd is, veel visspecialiteiten. Het leek Cees, ras-Ouddorper, een
aardig idee om de menukaart in zijn moerstaal op te stellen. Dat zou voor
vreemdelingen wel wat problemen kunnen opleveren, maar een zakelijke
Nederlandse vertaling onder de gerechten biedt dan uitkomst. Voor de
juiste schrijfwijze van het dialect raadpleegde hij de ZVD. Het mag gezegd
worden dat het resultaat heel vermakelijk is. Al voor er iets op tafel staat,
worden de gerechten met smaak gelezen. Dat toonde een test onder de
eerste bezoekers aan. Enkele 'proeven' uit de kaart:
Voorgerechten
Gornet hier van 't durp mit 'n sausie wêêr 'n bee'ie stérken drank in zit
Stellendamse garnalen met cocktailsaus
Gedraogde hamme van de zolderbalke mit meloene
Gedroogde ham met meloen
Grööte gornetten mit knoflaok in rööie pepers. Drieje krie j' 'r. Je mot
deze zelf wel pelle
Gamba's in pittige knoflookolie
We hè ze aok nog gepeld, mit dezelfde saus