trek uan haar smakelijk bier moge ten deel vallen.1 In de Vlissingsche Courant van 9 december 1886 werd hier nog eens een schepje bovenop gedaan: Bezwaren van allerlei aard te bovengekomen zijnde, is "de Meiboomthans in staat bier te leveren, dat met het zogenaamde Heijneker bier en an dere bieren in degelijkheid en zuiverheid van smaak kan wedijveren. Gebrouwen uit zuivere hop en gerst, waartoe ons heerlijk duinwater mede het zijne aan toebrengt, wordt thans het publiek een biertje aange boden, dat, wij twijfelen er geenszins aan, of het zal wel aftrek ten deel vallen. Van daar dat wij gerustelijk durven aanbevelen eene bestelling aan "de Meiboom" te doen. Nota bene: dit bericht stond in de rubriek 'Binnenland' en niet tussen de advertenties! In een 'echte' advertentie lazen we dat het puik gerstebier voor 5,- per halve ton was.33 Zo ook trok een andere advertentie van Frencken op 29 april 1886 onze aan dacht, waarin werd gevraagd naar 'H.H. Sleepers, die genegen zijn tegen 15 cent per voer den thans nog bestaanden regenbak in de Bierbrouwerij "de Meiboom" te dem pen'.3" Op deze manier kon het Vlissings publiek ook zijdelings vernemen dat het menens was met de nieuwe plannen voor de brouwerij. 1887-1934, Dudok van Heel In 1887 krijgt de brouwerij een nieuwe di recteur in de persoon van Abraham Everar- dus Dudok van Heel. Waarschijnlijk bleef Frencken de technische leiding in de brou werij houden, aangezien hij bleef participe ren in de vennootschap. Het kapitaal werd met 20.000,- opgehoogd tot 80.000,-. Dudok van Heel was eveneens afkomstig uit West-Brabant (Princenhage) en zijn va der was eigenaar van de Nederlandsche Beetwortelsuikerfabriek N.V. de 'Mark', on der Oudenbosch. De eerder genoemde Joseph de Klijn was daar 11 jaar mede-di recteur. Oude bekenden, dus. Ook Dudok van Heel wist de gunst van de Vlissingsche Courant te winnen. In een ar tikel van 4 januari 1888 werd vooral de zui verheid van het bier geprezen: 'Al wat de wetenschap op het gebied der werktuigen heeft in het leven geroepen om goed zuiver bier te maken is in deze brouwerij in toe passing gebracht. Als zuiverheids- maatregel worden op machinale wijze alle vaten uan binnen geheel bepikt, waardoor eene reiniging der ledige fusten gemakke lijker gaat en deze nooit ondragelijk rui ken'. Naast het 'gewone' gerstebier, werd er lager ('belegen en voedzamer') gebrou wen, alsook een 'Maastrichts bier', een zuurzoet bier, dat vergistte op een geregel de temperatuur in de kelder. De brouwerij was inmiddels in staat om 100 hl. per dag te produceren. Er werd overigens dan nog alleen bovengistend bier gebrouwen. In 1889 deed De Meiboom mee aan de Zeeuwsche Nijverheidstentoonstelling in Middelburg, naast een zestal Zeeuwsvlaam- se brouwerijen, met bieren als gerste lager, dubbel gerste en Berliner Alt - alle op de fles. In de Middelburgsche Courant werd de tentoonstelling uitvoerig beschreven; het was een waar evenement, dat meer dan een maand duurde en duizenden bezoekers trok, waaronder de minister van Econo- Abraham Everardus Dudok van Heel, 1857-1925. (dit: Nederland's Patriciaat, 1982) 10 Den Spiegel

Tijdschriftenbank Zeeland

Den Spiegel | 2002 | | pagina 12