mische Zaken. Als enige van de brouwerij en wist de Meiboom een bronzen medaille in de wacht te slepen; de jury bleek zeer onder de indruk te zijn van de dubbele ger- ste. Ruim vijftien jaar zou de Meiboom het beeldmerk van de tentoonstelling in haar logo voeren! De Zeeuwsche Nijverheidstentoonstelling in het logo verwerkt van De Meiboom. Hoewel het zeker niet slecht ging met de brouwerij werd er in de gemeenteverslagen van die tijd vaak op gewezen, dat de con currentie van 'vreemde bieren' heftig was en 'steeds ongunstig werkt op haar debiet'. En inderdaad, de concurrentie, die eerder Van Duuren Dutilh waarschijnlijk de nek slag had gegeven, bleef groeien. In navol ging van de grote brouwerijen in het westen, gingen steeds meer brouwerijen in andere delen van het land over op de ondergistende methode. De smaak van het onder- of laaggegiste bier viel namelijk in goede aarde bij het publiek, eerst onder een deel van de maatschappelijke boven laag en later in bredere kringen onder de bevolking. De productiewijze van de lage of ondergisting was echter veel kostbaarder, omdat het bier tussen de een en twee we ken moest gisten en daarna nog eens drie maanden moest rijpen. De bovengistende methode duurde enkele dagen en het bier kon dan na een week worden gedronken. Daarbij was ondergistend bier veel beter houdbaar. Waarschijnlijk werd het onder gistend brouwen in de 15e eeuw per toeval ontdekt in Bohemen. Hierbij vindt de ver gisting plaats bij temperaturen tussen de 5 en de 10 graden Celsius. Vandaar ver spreidde dit ondergistend brouwen zich ge leidelijk naar het aangrenzende Oostenrijk en Beieren, waar het verder werd ontwik keld.35 De overschakeling van bovengisting naar ondergisting vergde echter een enor me investering. Hiervoor werden doorgaans N.V.'s opgericht en slechts enkele brouwe rijen waren in staat daartoe geldschieters te vinden. In de jaren zeventig van de 19e eeuw was er geen enkele traditionele brou werij in Nederland met een kapitaal van meer dan 100.000,-; in 1890 waren van de 540 brouwerijen slechts 10 een N.V.36 Hiermee wordt in één klap de bijzondere positie van De Meiboom en niet in de laat ste plaats de grote avontuurzin van 'onze mannen uit Oudenbosch' zichtbaar! De 'Beijersche' brouwerijen startten vaak met investeringen van meer dan een half mil joen; in Vlissingen waagde men in 1897 de overstap door het kapitaal met 30.000,- te verhogen naar 110.000,-. De investering betrof een stoomketel van 30 m2 oppervlak (waarschijnlijk om de temperatuur van de brouwketel beter te kunnen reguleren) en een stoomwerktuig van 20 pk voor een koolzuur ijsmachine.37 In de Vlissingsche Courant van 2 januari 1897 werd geschreven dat in de winter daarvoor, toen de temperatuur gedurende enige weken rond het vriespunt lag, 'tot proef met tendienste staande gebrekkige hulpmiddelen een paar brouwsels naar Munchener en Dortmunder methode ge maakt werden. Deze bieren uielen zoo uit stekend uit, dat hierdoor volkomen bewe zen was, dat het Vlissings duinwater bij uitstek geschikt is uoor het brouwen uan Lagerbieren.' De verbouwing van de brou werij duurde vier maanden en op 17 sep tember 1897 verscheen een bericht in de Vlissingsche Courant waarin werd gesteld dat er verschillende bieren konden worden geleverd "die tegenwoordig in de smaak vallen en aan de eischen voldoen die daar voor gesteld worden, terwijl het zeker eene aanbeveling voor haar is dat een brouwmeester aan het hoofd staat, die een degelijke wetenschappelijke opleiding heeft genoten op Duitsche brouwscholen' Januari 2002

Tijdschriftenbank Zeeland

Den Spiegel | 2002 | | pagina 13