Ongeveer 46%van de biomassa in zee bestaat uit wild zeewier Er zijn aanwijzingen dat zeewier 12.000 jaar voor Christus al gegeten werd door kustbewoners in Chili. In latere tijden bakten bewoners aan zee hun broden met zeewier, gaven het als voer aan hun vee, als meststof aan hun gewassen en als hoestdrank aan hun kinderen. Zeewier krijgt in Nederland nu steeds meer aandacht. Zeewier is naast voedsel ook een bron voor meststoffen, cosmetica, veevoer, medicijnen, grondstof voor textiel en bio-plastics en kent vele industriële toepassingen. Maar wat vindt de zee ervan als we zoveel zeewier willen gaan oogsten? Voeding als medicijn Wildoogst Zeewierkweek Kleinschaligheid Guido krijger is lid van de Wantijredactie. Is zeewier het voedsel van de toekomst? Guido Krijger Zeewier heeft een enorm belangrijke functie binnen het ecosysteem. Het produceert, samen met de microalgen, 60% van onze beschikbare zuurstof (O2) op aarde en slaat koolzuurgas (CO2) op. De zeewierwouden vormen een belang rijke kraamkamer voor vissen en zuiveren de zee. Zeewier haalt namelijk ammonium, nitraat en fosfaat uit het water. Een rijk begroeide kust remt ook nog eens de golfenergie en draagt daarmee bij aan de veiligheid van het achterliggende land. Ons voedsel wordt steeds armer aan vitaminen en mineralen. Naast een gezonde en duurzame landbouw kan zeewier ook bijdragen aan dit tekort te verminderen. Wieren zijn namelijk een rijke bron van mineralen, sporenelemen ten, vitaminen, proteïnen, koolhydraten en bioactieve bestanddelen. Nu steeds meer mensen geen of minder vlees en vis eten, mag je best stellen dat zeewier veelbelo vend is. Geroemd wordt hun eiwitgehalte maar de voedingsvezels zijn misschien wel belangrijker. We hebben er een tekort aan, terwijl vezels juist van belang zijn voor ons immuunsysteem en bij het tegengaan van onze welvaartziektes. Zeewieren zijn echte immuunboosters, zitten vol antioxidanten, zijn bloeddrukverlagend, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en zijn goed voor hart en bloedvaten. Sinds de jaren '90 is er veel onderzoek gaande naar de geneeskracht van zeewier. Maar het daadwerkelijk gebruik in geneesmiddelen is nog beperkt. We moeten dus nog even tegen het oude idee van Hippocrates aanleunen dat ons 8 wantij december 2021 voedsel ook ons medicijn kan zijn. Voorlopig gewoon opeten die wieren dus. Het oogsten uit het wild gebeurt al sinds de mens zeewier gebruikt. In Zeeland is het verboden om zeewier te snijden. Door de Provincie Zeeland zijn er enkele vergunningen verleend aan ondernemers om onder bepaalde voorwaarden en richtlijnen zeewier in het wild te snijden. Ongeveer 46% van de biomassa in zee bestaat uit wild zeewier. Als de mens zich deze massa toe zou eigenen, dan zou onze impact op het ecosysteem van de zee onherstelbaar groot zijn. Grootschalige wildoogst is uiteraard niet duurzaam en kleinschalige wildoogst alleen als dit de habitat niet verstoort of uit evenwicht brengt. Die laatste zou zelfs kunnen bijdragen aan dit evenwicht. Bijvoorbeeld door het oogsten van invasieve soorten of soorten die er in overdaad zijn (bijvoor beeld zeesla). Zo kunnen wij onze invloed als mens op een positieve manier aanwenden. De beroepssector van zeewierkwekers staat nog in de kinderschoenen. Kwekers zijn nog sterk afhankelijk van de wetenschap met betrekking tot het uitgangsmateriaal (de zeewierbaby's) en andere fundamentele kennis zoals de invloed van aquacultuur op het mariene ecosysteem. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat grootschalige kweek een te grote belasting kan zijn voor het ecosysteem. Immers de benodigde voedingstoffen voor de groei van zeewier liggen aan de basis van de voedselpiramide in zee. Als we zeewier op grotere schaal willen inzetten, lopen we ook het gevaar dat zeewierkweek een industrie wordt. Denk aan meer infrastructuur in en om het kweekgebied, meer ophangsystemen (plastics) in het water, meer technolo gische verwerking zoals eiwit ontsluiting en onderwatercombines om het oogst- werk te doen. Daarentegen zijn er kansen voor kleinschalige kwekers om bij te dragen aan nieuwe habitats die een toename van biodiversiteit tot gevolg hebben. Kleinschaligheid is een goed idee. De wereld is immers groots door zijn veelheid en diversiteit aan kleinschalig heden. Het vormt een voorwaarde voor duurzame, veerkrachtige en holistische organisaties. Voordeel is ook dat bij kleinschaligheid de balans makkelijker te herstellen is als we uit het lood gaan met onze menselijke activiteiten. De zee is namelijk een kwetsbaar ecosysteem en is snel uit haar evenwicht. Willen we dat evenwicht niet te veel verstoren, dan dienen we kleine stappen te nemen in zee. En bij deze stappen goed op te letten of we de juiste vragen blijven stellen. Want we zouden er zomaar achter kunnen komen dat, willen we in de toekomst zeewier kunnen eten, we er juist voor moeten zorgen dat onze zeeën en oceanen gezond en veerkrachtig blijven. Dus als wij zeewier willen eten dan moet er niemand minder dan de zee zelf een toekomst hebben. In Nederland is het verboden om zonder vergunning zeewier te oogsten. WildWier heeft sinds 2015 vergunning van de Provincie Zeeland. Foto: Scherp Fotografie. wantij december 2021

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2021 | | pagina 5