vol I te P Deze manier van kweken vereist 95% minder water, 75% minder land en 0% pesticide v P - Tijdens zijn studie aan de HZ-University raakte Ben Pieterse geïnteresseerd in duurzame landbouw. Het Finding ROOTS programma -waaraan ook ZMf deelneemt- wakkerde dit nog verder aan. Dit actieprogramma voor jongeren gaat over authentiek leiderschap en duurzaamheid. Pieterse verdiepte zich vooral in alternatieve manieren om voedsel te produceren, zonder de enorme impact die de traditionele voedselproductie heeft op de planeet. Symposium LED lamp Eigen bedrijf Achtbaan Vraag Peter Louwerse 'Ik kwam steeds meer te weten over de gangbare voedselproductie en de gevolgen daarvan zoals uitstoot van schadelijke gassen en verlies aan biodiversiteit,' vertelt Pieterse. 'In mijn tweede studiejaar deed ik mee aan het honours programme, dat is een aanvullend traject op de bachelorstudie. Ik ben met twee medestudenten naar de Verenigde Staten geweest. We hebben farms bezocht en met deskundigen gesproken. Daar is alternatieve landbouw en 'vertical farming' al tientallen jaren bekend en op grotere schaal toegepast.' Terug in Nederland organiseerde Pieterse een symposium. Daar kwamen zo'n honderd mensen uit de sector op af. Ook werd op zijn initiatief - samen met anderen - een 'vertical farming' club Nederland opgezet. Dit is een samenwerkingsverband van diverse betrokken partijen waarmee de sector als een gezamenlijk front vertegenwoordigd wordt. Het basisconcept van verticaal telen is al Glowfarms werkt nu hard aan de plannen voor de bouw van een nieuwe farm. Die wordt 15 keer zo groot, op een centrale locatie in Nederland. Naast het aantrekken van de investeerders moeten contracten met grote afnemers afgesloten worden. Binnenkort worden de nieuwe plannen bekend gemaakt. tientallen jaren oud. De laatste tijd is het concept letterlijk opgebloeid door de LED lamp technologie. Daardoor is het aanmerkelijk efficiënter geworden. Pieterse: 'Ik ben in 2019 afgestudeerd en had toen al heel wat kennis verzameld over vertical farming. Ik heb mijn stage bij Vitro Plus in Burgh-Haamstede gedaan. Daar worden varens gekweekt in een gesloten systeem van verticale rekken. Een spin-off van Vitro Plus is Own Greens, dat is de voedselproductietak. Ik heb ook mijn afstudeeronderzoek bij Vitro Plus en Own Greens gedaan. En ik mocht vanuit het bedrijf zes weken naar Japan, waar vertical farming ook op grote schaal wordt toegepast.' Na 2,5 jaar bij Vitro Plus ontstond bij Pieterse het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Met studievriend Luc de Vries werden plannen gemaakt om een vertical farm voor het kweken van voedsel in de vorm van kruiden en sla te beginnen. Een dergelijke innovatie vereist een goed ondernemingsplan. Na veel rekenwerk bleek het plan rendabel te zijn. Toen in augustus 2020 de financiering rond was namen de jonge ondernemers tot april 2021 de tijd om het systeem te ontwerpen en te bouwen. Daarvoor werden drie engineers aangetrokken. Tevens is gebruik gemaakt van externe kennis. In april ging het bedrijf Glowfarms in een loods in Hoorn in productie. Tevreden stelt Pieterse vast dat na ongeveer een half jaar draaien alles heel goed gaat. 'We zijn nu in gesprek met een aantal grote afnemers want we hebben volume nodig om de sla en kruiden rendabel te kunnen produceren.' Het bijzondere aan het productieproces van Glowfarms is een lopende band van 1,8 meter breed die als een soort achtbaan vijf meter omhoog en omlaag gaat met zes bulten. In 24 dagen groeit een kiemplantje naar een volwassen eindproduct. Onderweg krijgen de plantjes licht, water en voeding in het juiste klimaat. De wortels steken door de lopende band heen in een substraatblokje, dat als een soort spons het vocht met de voeding vasthoudt. Het plantje groeit aan de andere kant van de lopende band en krijgt daar LED licht. 'Deze manier van kweken vereist 95% minder water, 75% minder land en 0% pesticide,' vermeldt de website van Glowfarms niet zonder trots. 'Met de laagste ecologische voetdruk in het AGF-schap en een minstens twee keer zo lange houdbaarheid. Door de schone manier van werken hoeft het eindproduct niet gewassen te worden.' 'In principe kunnen we alle bladgewassen kweken,' legt Pieterse uit. 'De vraag is alleen: hoe rendabel is het? Nu kweken we drie kruiden; volgend jaar zijn dat er zeven en twee of drie kleine soorten sla. Alles wat groen is en snel groeit, is mogelijk. Op de lange termijn denken we aan vrucht en tropische gewassen. Er komt steeds meer vraag naar deze producten. Door klimaatverandering en ziektes in bijvoorbeeld bananenplantages in Amerika is er grote druk op de productie daar. Omdat de vraag even hoog blijft, gaan de prijzen omhoog. Dan wordt het interessant om het product met een gecontroleerd systeem te kweken. Met ons systeem kunnen wij op maat kweken. Bijvoorbeeld rucola met meer vitamine C, of basilicum met een andere smaak of kleur of houd baarheid. Dat is geen magie of hekserij. Het is een kwestie van de groei- omstandigheden aanpassen. Daar kun je heel veel mee doen.'

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2021 | | pagina 7