vol
I
te
P
Deze manier
van kweken
vereist 95%
minder water,
75% minder
land en
0% pesticide
v
P -
Tijdens zijn studie aan
de HZ-University raakte
Ben Pieterse geïnteresseerd
in duurzame landbouw.
Het Finding ROOTS
programma -waaraan
ook ZMf deelneemt-
wakkerde dit nog verder
aan. Dit actieprogramma
voor jongeren gaat over
authentiek leiderschap
en duurzaamheid. Pieterse
verdiepte zich vooral in
alternatieve manieren
om voedsel te produceren,
zonder de enorme impact
die de traditionele
voedselproductie heeft
op de planeet.
Symposium
LED lamp
Eigen bedrijf
Achtbaan
Vraag
Peter Louwerse
'Ik kwam steeds meer te weten over de
gangbare voedselproductie en de gevolgen
daarvan zoals uitstoot van schadelijke gassen
en verlies aan biodiversiteit,' vertelt Pieterse.
'In mijn tweede studiejaar deed ik mee aan het
honours programme, dat is een aanvullend
traject op de bachelorstudie. Ik ben met twee
medestudenten naar de Verenigde Staten
geweest. We hebben farms bezocht en met
deskundigen gesproken. Daar is alternatieve
landbouw en 'vertical farming' al tientallen
jaren bekend en op grotere schaal toegepast.'
Terug in Nederland organiseerde Pieterse een
symposium. Daar kwamen zo'n honderd
mensen uit de sector op af. Ook werd op zijn
initiatief - samen met anderen - een 'vertical
farming' club Nederland opgezet. Dit is een
samenwerkingsverband van diverse betrokken
partijen waarmee de sector als een gezamenlijk
front vertegenwoordigd wordt.
Het basisconcept van verticaal telen is al
Glowfarms werkt nu hard aan
de plannen voor de bouw van
een nieuwe farm. Die wordt
15 keer zo groot, op een
centrale locatie in Nederland.
Naast het aantrekken van de
investeerders moeten
contracten met grote afnemers
afgesloten worden. Binnenkort
worden de nieuwe plannen
bekend gemaakt.
tientallen jaren oud. De laatste tijd is het
concept letterlijk opgebloeid door de
LED lamp technologie. Daardoor is het
aanmerkelijk efficiënter geworden.
Pieterse: 'Ik ben in 2019 afgestudeerd en
had toen al heel wat kennis verzameld
over vertical farming. Ik heb mijn stage bij
Vitro Plus in Burgh-Haamstede gedaan.
Daar worden varens gekweekt in een
gesloten systeem van verticale rekken.
Een spin-off van Vitro Plus is Own Greens,
dat is de voedselproductietak. Ik heb ook
mijn afstudeeronderzoek bij Vitro Plus en
Own Greens gedaan. En ik mocht vanuit
het bedrijf zes weken naar Japan, waar
vertical farming ook op grote schaal
wordt toegepast.'
Na 2,5 jaar bij Vitro Plus ontstond bij
Pieterse het idee om een eigen bedrijf
te beginnen. Met studievriend Luc de
Vries werden plannen gemaakt om een
vertical farm voor het kweken van voedsel
in de vorm van kruiden en sla te beginnen.
Een dergelijke innovatie vereist een goed
ondernemingsplan. Na veel rekenwerk
bleek het plan rendabel te zijn. Toen in
augustus 2020 de financiering rond was
namen de jonge ondernemers tot april
2021 de tijd om het systeem te ontwerpen
en te bouwen. Daarvoor werden drie
engineers aangetrokken. Tevens is
gebruik gemaakt van externe kennis.
In april ging het bedrijf Glowfarms in
een loods in Hoorn in productie. Tevreden
stelt Pieterse vast dat na ongeveer een
half jaar draaien alles heel goed gaat.
'We zijn nu in gesprek met een aantal
grote afnemers want we hebben volume
nodig om de sla en kruiden rendabel
te kunnen produceren.'
Het bijzondere aan het productieproces
van Glowfarms is een lopende band
van 1,8 meter breed die als een soort
achtbaan vijf meter omhoog en omlaag
gaat met zes bulten. In 24 dagen groeit
een kiemplantje naar een volwassen
eindproduct. Onderweg krijgen de
plantjes licht, water en voeding in het
juiste klimaat. De wortels steken door de
lopende band heen in een substraatblokje,
dat als een soort spons het vocht met de
voeding vasthoudt. Het plantje groeit aan
de andere kant van de lopende band en
krijgt daar LED licht. 'Deze manier van
kweken vereist 95% minder water, 75%
minder land en 0% pesticide,' vermeldt de
website van Glowfarms niet zonder trots.
'Met de laagste ecologische voetdruk in het
AGF-schap en een minstens twee keer zo
lange houdbaarheid. Door de schone
manier van werken hoeft het eindproduct
niet gewassen te worden.'
'In principe kunnen we alle bladgewassen
kweken,' legt Pieterse uit. 'De vraag is
alleen: hoe rendabel is het? Nu kweken
we drie kruiden; volgend jaar zijn dat
er zeven en twee of drie kleine soorten sla.
Alles wat groen is en snel groeit, is mogelijk.
Op de lange termijn denken we aan vrucht
en tropische gewassen. Er komt steeds
meer vraag naar deze producten.
Door klimaatverandering en ziektes in
bijvoorbeeld bananenplantages in Amerika
is er grote druk op de productie daar.
Omdat de vraag even hoog blijft, gaan de
prijzen omhoog. Dan wordt het interessant
om het product met een gecontroleerd
systeem te kweken. Met ons systeem
kunnen wij op maat kweken. Bijvoorbeeld
rucola met meer vitamine C, of basilicum
met een andere smaak of kleur of houd
baarheid. Dat is geen magie of hekserij.
Het is een kwestie van de groei-
omstandigheden aanpassen. Daar kun je
heel veel mee doen.'