COLUMN Nederland het Zonnegoed ontving als eerste in Biocyclic Vegan- keurmerk voor de groenteteelt vrij van dierlijke mest. Deze bofkont las net in de krant een artikel over hoe voedselprobleem. we de wereldbevolking moeten voeden, toen mijn vriendin een heerlijke groenterijke lunch (uit eigen moestuin) op tafel zette. Wij filosofeerden verder over hét MINDER IS MEER Guido Krijger Vrouwenpolder wantij oktober 2022 Foto: Ellen Schoenmakers Wat wil Zonnegoed nog meer bereiken? ‘Wij blijven nadenken hoe we de productie van ons voedsel blijvend kunnen verbeteren. Vorig jaar zijn we begonnen met de aanleg van een voedselbos. Vierduizend bomen en struiken om straks fruit, noten en nog veel meer te kunnen oogsten. Maar ook om de biodiversiteit te vergroten. Wonderlijk hoe snel vogels en insecten deze plek al gevonden hebben. We werken aan een webshop zodat onze NoShit groenten thuis bezorgd kunnen worden. We willen wekelijks een mix aanbieden van wortelen, aardappelen, pastinaak, spitskool, rode biet, uien, rode kool, pompoen, knolselderij, prei, knolvenkel en koolrabi. Soms vullen we dit aan met spelt. De box wordt voorzien van een origineel recept. Ook werken we aan contacten met de retail. Nu gaat het merendeel van onze producten naar Duitsland. Daar is de belangstelling voor biologische en vegan producten veel groter dan hier. Mijn streven is om in Nederland een NoShit beweging op gang te brengen.' klimaatneutraal, natuurinclusief en steeds meer lokaal. Wij laten zien dat dit nu al kan. Wereldwijd zou het goed zijn als we onze eigen uitwerpselen weer als mest gaan gebruiken. Vroeger leegde de boer de inhoud van zijn beerput over de akkers. Schuiten brachten de stront uit de stad naar het platteland. Nu spoelen we waardevolle meststoffen door de wc. Als straks de kunstmest onbetaalbaar wordt en de fosfaatmijnen uitgeput raken, gaan we die waarschijnlijk weer benutten.' Tot slot: hoe staat Van Strien tegenover de huidige boerenprotesten? ‘Zoals je ziet hangt hier geen vlag op zijn kop. Ik begrijp de nood van mijn collega's wel. Ze zitten klem tussen de machtige multinationals die hen kunstmest en bestrijdingsmiddelen leveren, de banken die enkel schaalvergroting stimuleren en de overheid die geen perspectief biedt. Ik zou zeggen: kom eens hier kijken hoe het ook anders kan.' Voor meer informatie: www.noshitfood.nl Willem de Weert is eindredacteur van Wantij. Het aantal levende wezens op aarde schat men op het opzienbarende getal van een 5 met dertig nullen, waarvan inmiddels bijna 8 miljard mensen. Onze soort is invloedrijk en daarmee hebben we de verantwoordelijkheid meegekregen voor de Aarde te zorgen zodat zij ons allen (levende wezens) kan voeden. Laten we eens beginnen bij onszelf. Minder eten Daarbij laten vele onderzoeken zien dat minder eten het leven verlengt en de kans op (chronische) ziekten aanzienlijk verkleint. Ik ben bijvoorbeeld gaan intermitterend (periodiek) vasten, waardoor ik als vanzelf minder ben gaan eten en magisch genoeg ook minder hongergevoel ervaar. Pamperen Als we nou eens de focus op grote, mooie (plof)groentes verleggen naar groentes met goede inhoudsstoffen, die veel beter in staat zijn onze lichamen gezond te houden? Hoe dan? vraag je je af. Welnu: door ze bijvoorbeeld niet te veel te pamperen tegen allerlei natuurlijke ongemakken zoals ziektes of vraat. Juist de stoffen die planten aanmaken om zich ertegen te weren, houden ons gezond! Als je geen groene watjes meer op je bord wil, eet dan biologisch dynamisch of biologisch voedsel. Of kweek ze zelf in bakken of op je moes tuin. Laat mij maar vrolijk verder prikken in onze moestuinlunch. Guido Krijger is medewerker van de Wantijredactie. Te weinig en te veel In 2020 waren 786 miljoen mensen ondervoed (rapport VN, 2020). Dat is tien procent van de wereldbevolking. Tegelijkertijd hebben 2,2 miljard mensen gezondheidsproblemen doordat ze te dik zijn. Dat is dertig procent van de wereldbevolking. Daar komt nog bij dat in de productieketen circa 35 procent voedsel wordt verspild (rapport VN, 2020). Als je dit bij elkaar optelt lijkt er toch ruim voldoende voedsel? In het westen eten we te veel voedsel dat ons lichaam niet nodig heeft (en zelfs belast) en te weinig voedsel dat ons lichaam nodig heeft. Dat is ook niet gek als je je realiseert dat zeventig procent van de producten in de super markt sterk geraffineerd, ongezond zijn en gemaakt om te verkopen in plaats van om te voeden. ^20^ wantij oktober 2022

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2022 | | pagina 11