WAT JE VAN DICHTBIJ HAALT IS LEKKERDER 2 18 3 21 6 22 9 23 12 24 15 0 Inhoud Fietsen langs lokale en duurzame ondernemers Zeeuws-Vlaanderen. Inhoud en colofon Soms verliezen gezegdes hun betekenis. Wat je van ver haalt is lekker? geproduceerd wordt. Dat is lekkerder! We nemen de proef op de som met een fietstocht in het oosten van De GoodFoodClub zegt het tegenovergestelde. Koop voedsel dat dichtbij huis en duurzaam Wat je van dichtbij haalt is lekkerder Wachtlijst voor oogstaandelen biologische Tuinderij Plantalia Zeeuwse voedselbossen in wording Neem een boer in dienst Kan veganistische landbouw de wereld voeden? Column Minder is meer Ode aan de volkstuin Berichten ZMf Gabi Sinke De voetafdruk Meet je eigen voedselafdruk Colofon Onder de leden Velt ‘Wij zijn bewust met de aarde bezig Willem de Weert Graauw wantij oktober 2022 wantij' oktober 2022 dlKt Saus maker Patrick Keizer Graauw. Foto: Sirri Bos mans Het wantij is ‘de draaiing of stilstand in het water, waar vloedstromen elkaar ontmoeten.’ Wantij is een uitgave van ZMf. Het blad wordt naar de leden van ZMf verstuurd. Bijdragen kunnen in overleg met de eindredacteur worden ingediend. Auteurs zijn verantwoordelijk voor de inhoud van hun artikel. Plaatsing in dit blad hoeft niet te betekenen dat de vermelde meningen het inzicht van de redactie, het bureau of het bestuur van ZMf weergeven. Redactie: Hanneke van de Merwe (secretariaat), Bouke Kromhout van der Meer, Peter Louwerse, Gabi Sinke en Willem de Weert (eindredactie). Met medewerking van Guido Krijger en Gerda Spaander. Vormgeving en productie: Nilsson Agency, Goes. Voorpaginafoto: Leden van Velt Zeeuwse Eilanden bij* Bioduin in Koudekerke. Foto: Loes de Jong. De Ketchupfabriek We beginnen onze fietstocht bij een lid van de GoodFoodClub in Graauw (Zeeuws-Vlaanderen), bij De Ketchup fabriek. Stel je geen groot pand voor op een bedrijventerrein. Patrick Keizer produceert de ketchup in de keuken van zijn dijkhuis. Hij begon negen jaar geleden met tomaten tot ketchup te verwerken. De tomaten haalt hij van de kassen in het nabijgelegen Westdorpe. In die kassen wordt daglicht gebruikt (geen lichthinder), restwarmte en overtollig CO2 van Yara, de kunstmest- fabriek in Sluiskil. Plagen worden biologisch bestreden. De tomaten zijn tweede keus, dat betekent dat ze voor de supermarkten te klein, te groot of niet mooi genoeg zijn. Dat geldt ook voor de rode paprika’s die Patrick Grootmoederswijze Het proces om er ketchup van te maken verloopt op ‘grootmoeders wijze’. Koken op inductie met stroom opgewekt door de zonnepanelen, indikken en inmaken zonder toevoeging van kleur-, smaak- of conserveringsmiddelen. De ketchup wordt alleen in glas verpakt dat oneindig te recyclen is. En niet onbelangrijk voor de lage ecologische voetafdruk: de ketchup wordt alleen bereid in het groeiseizoen van de tomaten en dat is van april t/m november. Met een paar flesjes ketchup in de fietstas rijden we de polder in. inkoopt. ‘Als ik ze niet koop dan komen ze op de composthoop.’ Willem de Weert Peter Louwerse Bouke Kromhout van der Meer Bouke Kromhout van der Meer Redactiesecretariaat: ZMf, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg T. 0118 - 654 180 E. wantij@zmf.nl. Willem de Weert Guido Krijger Loes de Jong Gerda Spaander OKTOBER 2022 nummer 147 jaargang 39 nr. 2 Peter Louwerse FSC www.fsc.org RECYCLED Papier gemaakt van gerecycled materiaal FSC® C007225 w klimaatneutraal -door CO2 compensatie

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2022 | | pagina 2