WAT JE VAN DICHTBIJ
HAALT IS LEKKERDER
2
18
3
21
6
22
9
23
12
24
15
0
Inhoud
Fietsen langs lokale en duurzame ondernemers
Zeeuws-Vlaanderen.
Inhoud en colofon
Soms verliezen gezegdes
hun betekenis. Wat je van
ver haalt is lekker?
geproduceerd wordt.
Dat is lekkerder! We nemen
de proef op de som met een
fietstocht in het oosten van
De GoodFoodClub zegt
het tegenovergestelde.
Koop voedsel dat dichtbij
huis en duurzaam
Wat je van dichtbij haalt is lekkerder
Wachtlijst voor oogstaandelen
biologische Tuinderij Plantalia
Zeeuwse voedselbossen in wording
Neem een boer in dienst
Kan veganistische landbouw
de wereld voeden?
Column Minder is meer
Ode aan de volkstuin
Berichten ZMf
Gabi Sinke
De voetafdruk
Meet je eigen voedselafdruk
Colofon
Onder de leden Velt
‘Wij zijn bewust met de aarde bezig
Willem de Weert
Graauw
wantij oktober 2022
wantij' oktober 2022
dlKt
Saus maker Patrick Keizer Graauw. Foto: Sirri Bos mans
Het wantij is ‘de draaiing of stilstand in het water, waar vloedstromen elkaar ontmoeten.’
Wantij is een uitgave van ZMf. Het blad wordt naar de leden van ZMf verstuurd. Bijdragen
kunnen in overleg met de eindredacteur worden ingediend. Auteurs zijn verantwoordelijk
voor de inhoud van hun artikel. Plaatsing in dit blad hoeft niet te betekenen dat de vermelde
meningen het inzicht van de redactie, het bureau of het bestuur van ZMf weergeven.
Redactie:
Hanneke van de Merwe (secretariaat), Bouke Kromhout van der Meer, Peter Louwerse,
Gabi Sinke en Willem de Weert (eindredactie). Met medewerking van Guido Krijger en
Gerda Spaander.
Vormgeving en productie:
Nilsson Agency, Goes.
Voorpaginafoto:
Leden van Velt Zeeuwse Eilanden bij* Bioduin in
Koudekerke. Foto: Loes de Jong.
De Ketchupfabriek
We beginnen onze fietstocht bij een
lid van de GoodFoodClub in Graauw
(Zeeuws-Vlaanderen), bij De Ketchup
fabriek. Stel je geen groot pand voor op
een bedrijventerrein. Patrick Keizer
produceert de ketchup in de keuken van
zijn dijkhuis. Hij begon negen jaar
geleden met tomaten tot ketchup te
verwerken. De tomaten haalt hij van de
kassen in het nabijgelegen Westdorpe.
In die kassen wordt daglicht gebruikt
(geen lichthinder), restwarmte en
overtollig CO2 van Yara, de kunstmest-
fabriek in Sluiskil. Plagen worden
biologisch bestreden. De tomaten zijn
tweede keus, dat betekent dat ze voor
de supermarkten te klein, te groot of
niet mooi genoeg zijn. Dat geldt ook
voor de rode paprika’s die Patrick
Grootmoederswijze
Het proces om er ketchup van te maken
verloopt op ‘grootmoeders wijze’.
Koken op inductie met stroom opgewekt
door de zonnepanelen, indikken en
inmaken zonder toevoeging van kleur-,
smaak- of conserveringsmiddelen.
De ketchup wordt alleen in glas verpakt
dat oneindig te recyclen is. En niet
onbelangrijk voor de lage ecologische
voetafdruk: de ketchup wordt alleen
bereid in het groeiseizoen van de
tomaten en dat is van april t/m
november. Met een paar flesjes ketchup
in de fietstas rijden we de polder in.
inkoopt. ‘Als ik ze niet koop dan komen
ze op de composthoop.’
Willem de Weert
Peter Louwerse
Bouke Kromhout van der Meer
Bouke Kromhout van der Meer
Redactiesecretariaat:
ZMf, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg
T. 0118 - 654 180 E. wantij@zmf.nl.
Willem de Weert
Guido Krijger
Loes de Jong
Gerda Spaander
OKTOBER 2022 nummer 147 jaargang 39 nr. 2
Peter Louwerse
FSC
www.fsc.org
RECYCLED
Papier gemaakt van
gerecycled materiaal
FSC® C007225
w klimaatneutraal
-door CO2 compensatie