0 NEEM EEN IN DIENST Samen duurzaam voedsel produceren Sr Xi 1^^ In de 19e eeuw was een dienst nemen. gewassen willen verbouwen en vlees produceren en daarvoor een boer in herenboer een (groot) grondbezitter die anderen het werk op het land liet doen. Tegenwoordig gebruiken we de benaming ‘herenboer’ ook voor coöperaties van consumenten die duurzaam Burgh-Haamstede, Goes wantij oktober 2022 wantij' oktober 2022 Voorlopers ‘De grote vraag is hoe we die overgang bij de hele keten van voedselproducenten en overheden als onvermijdelijk laten doordringen. De huidige crises (klimaat, energie, oorlog) verhogen de urgentie, maar de weg is nog lang. Toch zullen ontwikkelingen van onderop bepalend zijn, waarbij overheden moeten faciliteren. Gelukkig zijn er altijd voorlopers: boeren die overstappen op biologische landbouw, boerderijwinkels met lokale producten, winkelketens met een breed biologisch assortiment en bewuste consumenten. De gemeenschapstuinderij kan hierin een belangrijke plaats en rol gaan spelen door te laten zien dat je op een klein perceel met gezond voedsel een inkomen kunt verdienen.’ Pensionado's en gezinnen Körver zegt dat sommige deelnemers pensionado’s zijn die een eigen moestuin niet meer fysiek kunnen onderhouden. ‘Verder zijn er gezinnen, waarvan de kinderen genieten van de ruime tuinderij. Ouders laten hun kinderen zien hoe groenten en fruit groeien. Het aardbeienbed is daarbij natuurlijk favoriet. En als de broccoli gaat bloeien dan kun je de bloemetjes oogsten en eten. Dat zie je niet in de winkel. Ook is iedereen verbaasd over het grote smaakverschil tussen winkel en tuinderij. Natuurlijk zijn gezond voedsel en een betere wereld ook belangrijke argumenten om deelnemer te worden.’ Vlaggetjes Om het oogsten voor de minder ervaren deelnemer gemakkelijker te maken, staan er oranje vlaggetjes bij de bedden waar wat te oogsten valt. En Körver maakt een plattegrond op de website omdat er verschillende groenten op een bed kunnen staan en niet iedereen herkent even gemakkelijk de juiste groente. 'Het herkennen van verschillende groeistadia, dat zie je ook niet in de winkel,’ legt ze uit. Kas of schuurtje 'Het is heel jammer dat de huidige regelgeving van de gemeente het heel moeilijk maakt om een kas of een klein schuurtje neer te zetten op de tuinderij,’ vervolgt Körver. 'Dat zou de bedrijfs voering gemakkelijker maken en het Inhoud Ten slotte legt Körver uit wat het biologisch telen voor haar inhoudt. 'Het is eigenlijk een combinatie van een aantal zaken zoals geen kunstmest, geen dierlijke mest en geen bestrijdings- seizoen nog een stukje kunnen verlengen. De huidige bestemmings plannen zijn vooral gericht op de grootschalige landbouw. Ik begrijp dat verrommeling van het landschap tegengegaan moet worden. Hopelijk kunnen we in de toekomst hiervoor wel een ontheffing krijgen. CSA-Nederland ijvert daarvoor.’ Zeeland kent al een aantal CSA- tuinderijen die onderling contacten onderhouden. Ze steunen elkaar met kennis en ervaring en er wordt soms gezamenlijk ingekocht. In Oostkapelle en Zeeuws-Vlaanderen zijn tuinderijen in oprichting. Körver hoopt en verwacht, gezien de grote belangstelling, dat er de komende jaren nog veel zullen volgen. ‘Op de website www.plantalia.nl staat meer informatie, ook over de prjs van de oogstaandelen. Je kunt ook op afspraak langsgaan. De j'aarlij'kse open dag is bedoeld om mensen enthousiast te maken en om deelnemers te werven. Maar vanwege de wachtlijst is dat momenteel een beetj'e sneu. Wellicht stel ik die nog even uit tot er weer ruimte is.' Voor meer informatie: www.plantalia.nl middelen. Ook de term NKG (Niet Kerende Grondbewerking) hoort erbij, er wordt niet geploegd en gefreesd. En dat alles in samenhang met strokenteelt op vaste bedden.’ Peter Louwerse is lid van de Wantijredactie. Coöperatief Een herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van zo’n tweehonderd huishoudens is eigenaar. Samen hebben de deelnemers een boer in dienst die, exclusief voor hen, het eten produceert dat ze willen. Een herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en produceert voedsel voor ongeveer vijfhonderd mensen. De leden (huishoudens) hebben een bedrag ingelegd en dat is het startkapitaal van de herenboerderij. Voor dit bedrag krijgen de deelnemers De huidige wijze van voedsel produceren moet anders, dat beseffen steeds meer mensen. We moeten landbouw en natuur 'hand in hand’ laten gaan en daarom voedsel produceren met meer respect voor de natuur en de seizoenen. 'Herenboeren Nederland’ is de overkoepelende organisatie die burgers ondersteunt bij de ontwikkeling van door de natuurgedreven coöperatieve herenboerderijen. een aandeel in de oogst. De dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door de boer. Soms helpen de leden op vrijwillige basis de boer in drukke tijden. De boer is verantwoordelijk voor de hele teelt, bewerkt het land, zorgt voor de dieren en draagt de zorg voor een gezonde bodem. Het doel is om te komen tot een optimale, gezonde en bovenal smakelijke oogst. Voedsel De leden van de coöperatie en de boer maken samen een teeltplan waarin ze, onder meer, afspreken welke gewassen er geteeld worden en wat voor vlees er wordt geproduceerd. Als er vee (kippen, runderen of varkens) gehouden wordt, eten deze zoveel mogelijk het voer dat de boerderij hen biedt. Er wordt gezorgd voor variatie door het inzaaien van scharrelweides en de dieren kunnen rondlopen tussen de fruitbomen en in de weide. De dieren hebben de mogelijkheid om te schuilen op natuurlijke of als die er niet zijn, kunstmatige plekken. Bouke Kromhout van der Meer 9

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2022 | | pagina 5