IN WORDING 0 ZEEUWSE^W> VOEDSEL- BOSSEN Vraag om 'voedselbos' te omschrijven en je krijgt, al naar gelang de persoon of organisatie, verschillende antwoorden. Een voedselbos kent allerlei verschijningsvormen afhankelijk van motivatie, beschikbare ruimte en gebruiksdoel. Begrippen die daarbij vaak terugkomen zijn: biodiversiteit, voedselproductie en educatie. 4 Velt-lid Anneke van Hootegem-Klaassen van De Grote Verleiding in Kruiningen. Velt-lid Adwin Dekker van boerderijwinkel Bioduin in Koudekerke. Brouwershaven Velt-lid Wobby Langelaar van voedselbos De Langhe Laere in Nieuw- en Sint Joosland. Velt-lid Jaap Flohil van Cityseeds Middelburg. Foto's en tekst: Loes de Jong wantij oktober 2022 15 oktober 2022 wantij Bouke Kromhout van der Meer Foto: Loes de Jong 'Ik ben geïnspireerd om op een duurzame en gezonde manier groenten en kruiden te kweken en die als verse producten te verkopen. Dat doen we nu veertien jaar en het is heel leuk om te zien dat andere mensen daardoor ook enthousiast worden. We gaan ons nu meer verdiepen in het kweken van snijbloemen op een biologische manier.' 'Vanuit mijn vroegere werk als milieukundige kende ik de werking en risico's van pesticiden en de effecten van de intensieve landbouw op mens en milieu. Ik heb het meegemaakt dat artsen vertelden dat dierbaren ernstig ziek waren waarschijnlijk als gevolg van blootstelling aan pesticiden. Nadat ik in 2009 zelf ernstig ziek was door een zoönose heb ik het roer echt helemaal omgegooid. Ik ben lid geworden van Velt en heb een boodschap voor de hele wereld: eet groenten en groenten en groenten en groenten, alle kleuren en soorten, van het seizoen, biologisch, uit eigen tuin of van dichtbij. Ik kan je ervan verzekeren dat het werkt!' Rien Klippel van de Raad van Bestuur van Velt vzw en het afdelingsbestuur van Velt Zeeuwse Eilanden. 'Als kind had ik al een eigen groentetuintje en ik was al snel geïnteresseerd in het telen van groenten zonder gif en kunstmest. Dat stond toen nog in de kinderschoenen. Heb toentertijd een weekje doorgebracht op de Kleine Aarde en ook Loverendale bezocht. Op dit moment ben ik één van de veldcoördinatoren bij CitySeeds. Naast het telen van groente op een ecologische manier voor mensen met een kleine beurs zijn we daar o.a. ook bezig met het vergroten van de biodiversiteit en educatie aan basisschoolleerlingen.' 'We zijn 17 jaar geleden gestart met een webwinkel in biologische producten, omdat het aanbod en de kwaliteit van biologische producten niet was wat wij wilden. We teelden zelf al biologisch en wisten dat het beter kon. Verser, lekkerder en eerlijker producten bij bewuste consumenten brengen. Verder gaan we door om samen met Velt workshops en cursussen te organiseren, bijvoorbeeld over fermenteren en vegetarisch koken.' 'We zijn ons hele leven al bewust met de aarde bezig. Met ons voedselbos zijn we in 2017 begonnen. Er is zoveel meer uit een voedselbos te halen dan appels en peren. We organiseren ook een zadenruilbeurs en cursussen paddenstoelen en thee uit het bos. Iedere eerste zaterdag van de maand is er een doe-mee-dag waarop iedereen welkom is. In alle delen van Zeeland zijn voedsel- bossen en bosjes te vinden, in allerlei vormen. Scholen leggen een voedsel- bosje aan, zodat de leerlingen voedsel kunnen zien groeien en de diverse gewassen kunnen proeven. Daarnaast auzes ere dieren aan. hun gezamenlijke kruidentuin om tot een uctie e vorm ngs- rsiteit in de buurt. Onderneming Een voedselbos kan ook opgezet worden als onderneming. Zo is er het grootste voedselbos van Zeeland: Beheerlyckheid in Brouwershaven. Vincent Dellebeke en Anniek Risseeuw zijn de boer en boerin van dit 14,3 hectare grote gebied. Vincent Dellebeke: 'Allebei zijn we al heel lang ondernemer, maar we kregen steeds meer het gevoel meer te willen bijdragen aan de wereld, het gevoel dat we iets achter willen laten. We zijn vooraf zo goed mogelijk nagegaan of onze plannen haalbaar waren. Dat is best lastig, omdat er nog niet zo veel historische gegevens over voedselbossen zijn. Maar door onze lange ervaring als ondernemer hebben Anders aanpakken Anniek Risseeuw vult aan: 'Het klimaat verandert, de biodiversiteit neemt af en traditionele boeren krijgen het steeds moeilijker, daarom wilden wij het anders aanpakken. We kiezen niet eerst de gewassen en passen daar de omgeving op aan, maar we kijken wat we kunnen verbouwen en telen in de gegeven omstan digheden. Daarbij streven we naar maxima lisatie van de impact, niet van de winst. En deze impact is onder andere onze bijdrage aan verantwoord omgaan met de aarde.' we toch een inschatting kunnen maken en denken we dat het haalbaar is wat we willen.' Ti i r 14

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2022 | | pagina 8