IN WORDING
0
ZEEUWSE^W>
VOEDSEL-
BOSSEN
Vraag om 'voedselbos' te omschrijven en je krijgt, al naar gelang de
persoon of organisatie, verschillende antwoorden. Een voedselbos
kent allerlei verschijningsvormen afhankelijk van motivatie,
beschikbare ruimte en gebruiksdoel. Begrippen die daarbij vaak
terugkomen zijn: biodiversiteit, voedselproductie en educatie.
4
Velt-lid Anneke van Hootegem-Klaassen van De Grote Verleiding in Kruiningen.
Velt-lid Adwin Dekker van boerderijwinkel Bioduin in Koudekerke.
Brouwershaven
Velt-lid Wobby Langelaar van voedselbos De Langhe Laere in Nieuw- en Sint Joosland.
Velt-lid Jaap Flohil van Cityseeds Middelburg.
Foto's en tekst: Loes de Jong
wantij oktober 2022 15
oktober 2022
wantij
Bouke Kromhout van der Meer
Foto: Loes de Jong
'Ik ben geïnspireerd om op een duurzame en gezonde manier groenten en kruiden te
kweken en die als verse producten te verkopen. Dat doen we nu veertien jaar en het is
heel leuk om te zien dat andere mensen daardoor ook enthousiast worden. We gaan
ons nu meer verdiepen in het kweken van snijbloemen op een biologische manier.'
'Vanuit mijn vroegere werk als milieukundige kende ik de werking en risico's van
pesticiden en de effecten van de intensieve landbouw op mens en milieu. Ik heb
het meegemaakt dat artsen vertelden dat dierbaren ernstig ziek waren
waarschijnlijk als gevolg van blootstelling aan pesticiden. Nadat ik in 2009 zelf
ernstig ziek was door een zoönose heb ik het roer echt helemaal omgegooid.
Ik ben lid geworden van Velt en heb een boodschap voor de hele wereld: eet
groenten en groenten en groenten en groenten, alle kleuren en soorten, van het
seizoen, biologisch, uit eigen tuin of van dichtbij. Ik kan je ervan verzekeren dat
het werkt!'
Rien Klippel van de Raad van Bestuur van Velt vzw en het afdelingsbestuur van
Velt Zeeuwse Eilanden.
'Als kind had ik al een eigen groentetuintje en ik was al snel geïnteresseerd in het
telen van groenten zonder gif en kunstmest. Dat stond toen nog in de
kinderschoenen. Heb toentertijd een weekje doorgebracht op de Kleine Aarde en
ook Loverendale bezocht. Op dit moment ben ik één van de veldcoördinatoren bij
CitySeeds. Naast het telen van groente op een ecologische manier voor mensen
met een kleine beurs zijn we daar o.a. ook bezig met het vergroten van de
biodiversiteit en educatie aan basisschoolleerlingen.'
'We zijn 17 jaar geleden gestart met een webwinkel in biologische producten,
omdat het aanbod en de kwaliteit van biologische producten niet was wat wij
wilden. We teelden zelf al biologisch en wisten dat het beter kon. Verser, lekkerder
en eerlijker producten bij bewuste consumenten brengen. Verder gaan we door
om samen met Velt workshops en cursussen te organiseren, bijvoorbeeld over
fermenteren en vegetarisch koken.'
'We zijn ons hele leven al bewust met de aarde bezig. Met ons voedselbos zijn we
in 2017 begonnen. Er is zoveel meer uit een voedselbos te halen dan appels en
peren. We organiseren ook een zadenruilbeurs en cursussen paddenstoelen en
thee uit het bos. Iedere eerste zaterdag van de maand is er een doe-mee-dag
waarop iedereen welkom is.
In alle delen van Zeeland zijn voedsel-
bossen en bosjes te vinden, in allerlei
vormen. Scholen leggen een voedsel-
bosje aan, zodat de leerlingen voedsel
kunnen zien groeien en de diverse
gewassen kunnen proeven. Daarnaast
auzes
ere
dieren aan.
hun
gezamenlijke kruidentuin om tot een
uctie
e vorm
ngs-
rsiteit
in de buurt.
Onderneming
Een voedselbos kan ook opgezet worden
als onderneming. Zo is er het grootste
voedselbos van Zeeland: Beheerlyckheid
in Brouwershaven. Vincent Dellebeke en
Anniek Risseeuw zijn de boer en boerin
van dit 14,3 hectare grote gebied.
Vincent Dellebeke: 'Allebei zijn we al heel
lang ondernemer, maar we kregen steeds
meer het gevoel meer te willen bijdragen
aan de wereld, het gevoel dat we iets
achter willen laten. We zijn vooraf zo
goed mogelijk nagegaan of onze plannen
haalbaar waren. Dat is best lastig, omdat
er nog niet zo veel historische gegevens
over voedselbossen zijn. Maar door onze
lange ervaring als ondernemer hebben
Anders aanpakken
Anniek Risseeuw vult aan: 'Het klimaat
verandert, de biodiversiteit neemt af en
traditionele boeren krijgen het steeds
moeilijker, daarom wilden wij het anders
aanpakken. We kiezen niet eerst de
gewassen en passen daar de omgeving op
aan, maar we kijken wat we kunnen
verbouwen en telen in de gegeven omstan
digheden. Daarbij streven we naar maxima
lisatie van de impact, niet van de winst. En
deze impact is onder andere onze bijdrage
aan verantwoord omgaan met de aarde.'
we toch een inschatting kunnen maken
en denken we dat het haalbaar is wat
we willen.'
Ti i
r
14