was dit voor hen een aardigheidje: zij
moesten het brood zagen.
Een minder bekend maar door sommigen
om lekkernij geprezen gerecht, waren de
dikke varkensdarmen, die na zorgvuldige
reiniging door dikwijls uitspoelen en zouten
in stukken werden gesneden en in de pan
met in stukken gesneden appelen (zoete)
werden gebakken en daarna met brood
hetzij warm of koud werden gegeten.
Wanneer 's middags geen aardappelen
waren gegeten, was het in den winter
nogal eens gebruik om 's avonds veldsla te
eten. Deze werd na fijn gesneden te zijn
met gestampte aardappelen en gesmolten
vet met stukjes spek dooreen gemengd en
warm gegeten. Op dezelfde wijze wordt er
van andijvie ook wel eens een avondmaal
gemaakt. Door de boeren werd er zeer zel
den bij den slager spek of vleesch gekocht.
Elke boer mestte zijn benoodigde varkens.
Het eerste varken werd gewoonlijk in
November geslacht en na gelang de groot
te van het gezin gedurende den winter nog
een of meer varkens. Al het vleesch en
spek werd gezouten daar dit tot in den
zomer moest worden bewaard. Het spek
zelfs tot aan den volgenden slachttijd. Was
omstreeks half den zomer de worst en
hutspot (krippen) verbruikt, dan werd nog
wel eens een kalf of schaap geslacht.
Tegen Kerstmis werd op vele boerderijen
een vette koe geslacht. Men slachtte die
dan samen met de buren en elk kocht dan
daarvan, wat hij van noode had, b.v. een
voet of een half voet 1/4 of 1/8 van het
gewicht). Ook dit vleesch werd ingezouten
en daarvan den geheelen winter als pekel-
vleesch gegeten.
Had de boerin een druk leven, ook de boer
had eiken dag zijn bezigheden te verrich
ten. in den winter vindt hij zijn dagelijksche
bemoeiingen in de schuur of op het erf en
zoodra de voorjaarswerkzaamheden op
het veld begonnen, was er werk te over
met alles te regelen en waar noodig een
handje mee te helpen. Op Donderdag
werd door hem geregeld de marktdag in
Middelburg bezocht, waar hij op de graan-
beurs zijn graan verkocht of met veekoop
lieden handel dreef. De boerinnen gingen
niet altijd mede naar de stad, want de
boter en de eieren werden door handela
ren op de hofstede afgehaald en volgens
den prijs van den laatst voorgaanden
marktdag te Middelburg betaald.
Boerenkoopdagen werden door de boeren
druk bezocht, ook wel die in Zuid-Beveland
en door sommigen ook wel de Meikoopda
gen in Zeeuwsch-Vlaanderen. Van reizen
b.v. naar buiten de provincie was toen nog
geen sprake, tenzij enkelen eens een ver-
afwonend familielid bezochten. In den
zomer was het te druk om eenige dagen
van huis te gaan en in de winter is reizen
in 't geheel niet aantrekkelijk. Ook de reis-
gelegenheden waren in dien tijd nog zeer
beperkt. Eerst in 1872 kon de spoortrein
Middelburg bereiken, voor dien tijd moest
men om in Holland te komen gebruik
maken van de stoomboot, die voer van
Middelburg op Rotterdam.
Burenvisites werden in den zomer altijd
gehouden. Enkele goede vrienden en fami
lieleden kwamen dan 's middags met
hunne vrouwen om twee uren reeds op
bezoek, om echter 's avonds reeds om
ongeveer acht uur te vertrekken. De man
nen gingen dan de vruchten te velde eens
opnemen, terwijl de vrouwen den tuin en
het erf eens rondwandelden. Bij bezoek