Signalementen Kaneelpap met rozijnen. Van Mosselsoep en Kaneelpap Zeeuwse streekgerechten en wetenswaardigheden. Jo van Lamoen. Uitg. Boekhandel Fanoy Middelburg 1990 80 pagina's, geïllustreerd. Prijs f 8,50. Het culinaire werkje vangt aan met een algemene schets van Zeeland. Nadat een overzicht is gegeven van de 20 weekmarkten in Zeeland en een aantal streekmusea de revue zijn gepasseerd, volgt de hoofdschotel. 31 typische Zeeuwse streekgerechten zoals: Alikruiken, Boterbabbeiaars, Flodders, Lamsoren en Pik-in-'potje'. Hieronder volgen mijn twee lievelingsrecepten. Eiers en beiers Beiers is het Zeeuwse woord voor kruisbessen. Het woord beier is verwant aan het Duitse Beere en het Engelse berry. Eiers en beiers is een nagerecht dat ijskoud moet worden gegeten. Ingrediënten 600 gram onrijpe, rode kruisbessen 1 eetlepel frambozensap 4 eieren 100 gram suiker 1 theelepel kaneel Bereiding Doe de gewassen kruisbessen in een pan met een bodempje water, breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten zachtjes doorkoken. Wrijf de bessen vervolgens door een zeef en roer er 1 eetlepel frambozensap door. Klop de eieren met de suiker en kaneel tot een schuimige massa. Schep hier - beetje voor beetje - de kruisbessen- puree door en laat het nagerecht als het is afgekoeld in de koelkast ijskoud worden. Bestrooi de eiers en beiers voor het opdienen nog met wat kaneel. Stroopjenever Stroopjenever was in Zeeland dé nieuwjaarsdrank bij uitstek. Bij het drankje werden meestal suikerwafeltjes gegeten. Ingrediënten 25 gram pijpkaneel 1 liter oude jenever 500 gram zwarte rietsuikerstroop Bereiding Breek de pijpkaneel in stukjes en doe deze in een kleine pan. Giet er zoveel jenever bij dat de kaneel net onder staat. Zet de pan met gesloten deksel op laag vuur en laat alles 30 minuten trekken. Haal de pan van het vuur. Voeg de rest van de jenever toe en laat het geheel een nacht met gesloten deksel staan. Verwarm de volgende dag de zwarte rietsuikerstroop au-bain- marie, totdat de stroop goed vloeibaar is. Zeef de jenever en giet de drank bij de stroop. Houd nu de masse boven 76

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 1991 | | pagina 38