Signalementen
Kaneelpap met rozijnen.
Van Mosselsoep en Kaneelpap
Zeeuwse streekgerechten en
wetenswaardigheden.
Jo van Lamoen.
Uitg. Boekhandel Fanoy
Middelburg 1990
80 pagina's, geïllustreerd.
Prijs f 8,50.
Het culinaire werkje vangt aan met een
algemene schets van Zeeland. Nadat
een overzicht is gegeven van de 20
weekmarkten in Zeeland en een aantal
streekmusea de revue zijn gepasseerd,
volgt de hoofdschotel. 31 typische
Zeeuwse streekgerechten zoals:
Alikruiken, Boterbabbeiaars, Flodders,
Lamsoren en Pik-in-'potje'.
Hieronder volgen mijn twee
lievelingsrecepten.
Eiers en beiers
Beiers is het Zeeuwse woord voor
kruisbessen. Het woord beier is
verwant aan het Duitse Beere en het
Engelse berry. Eiers en beiers is een
nagerecht dat ijskoud moet worden
gegeten.
Ingrediënten
600 gram onrijpe, rode kruisbessen
1 eetlepel frambozensap
4 eieren
100 gram suiker
1 theelepel kaneel
Bereiding
Doe de gewassen kruisbessen in een
pan met een bodempje water, breng
aan de kook en laat op laag vuur 10
minuten zachtjes doorkoken. Wrijf de
bessen vervolgens door een zeef en
roer er 1 eetlepel frambozensap door.
Klop de eieren met de suiker en kaneel
tot een schuimige massa. Schep hier -
beetje voor beetje - de kruisbessen-
puree door en laat het nagerecht als
het is afgekoeld in de koelkast ijskoud
worden. Bestrooi de eiers en beiers
voor het opdienen nog met wat kaneel.
Stroopjenever
Stroopjenever was in Zeeland dé
nieuwjaarsdrank bij uitstek. Bij het
drankje werden meestal suikerwafeltjes
gegeten.
Ingrediënten
25 gram pijpkaneel
1 liter oude jenever
500 gram zwarte rietsuikerstroop
Bereiding
Breek de pijpkaneel in stukjes en doe
deze in een kleine pan. Giet er zoveel
jenever bij dat de kaneel net onder
staat. Zet de pan met gesloten deksel
op laag vuur en laat alles 30 minuten
trekken. Haal de pan van het vuur.
Voeg de rest van de jenever toe en laat
het geheel een nacht met gesloten
deksel staan. Verwarm de volgende
dag de zwarte rietsuikerstroop au-bain-
marie, totdat de stroop goed vloeibaar
is. Zeef de jenever en giet de drank bij
de stroop. Houd nu de masse boven
76