VOOR ONZE LEZERESSEN I men op gla- waterglas. Papieren étiketten bevestigt zen flesschen door middel van het lijmoplossing een sterk een toevoeging van nogmaals drogen het in een in lijnolie gedoopten -o- Men maakt touw bestand tegen weer door het eerst in een te drenken, na het drogen in eikenbastaftreksel met caoutchouc en na te wrijven met doek. -o- Alle soorten snijdende werktuigen kan men slijpen door het lemmet een half uur in een oplossing van 50 gram zwavelzuur in 1 liter water te steken en na zes uur op een steen te slijpen. -o- Het glas van schilderijen houdt men het best schoon, door het van tijd tot tijd met penseelen met spiritus, waaraan een beetje geest van salmiak is toegevoegd, te bestrij ken. Versche melkvlekken verwijdert men het best door ze met vochtige doeken af te wrijven. KOFFIE-BONBONS. Hiervoor heeft men noodig: tweehon- derdvijftig gram suiker, driekwart decili ter water, een halven liter koffie-extract. De bereiding geschiedt als volgt: de sui ker in het water oplossen en de stroop tot den zesden graad inkoken, waarna men het koffie-extract toevoegt, de massa op een met amandelolie bestreken plaat uit giet en in kleine vierkantjes verdeelt. -o- RECEPTEN. AMANDELTAART. Hiervoor heeft men noodig: vijfhon derd gram amandelen, vijftig gram aard appelmeel, honderdvijftig gram suiker, twee eetlepels water of brandewijn, wat zout, zes eieren. De bereiding geschiedt als volgt: men klopt de eierdooiers met de suiker net zoo lang, tot ze dik en wit van kleur zijn. Vervolgens voegt men de gemalen IETS OVER VISCH. |~7 r zijn heel wat huisvrouwen, die zeg- gen, dat zij meer visch op tafel zou den brengen, als het koken of bak ken ervan maar niet zoo'n onaangenamen geur door het huis verspreidde en als de vischlucht maar wat gemakkelijker van het kookgereedschap was te verwijderen. In werkelijkheid behoeft dit evenwel geen bezwaar te zijn om meer visch op tafel te brengen, want de lucht is zeer ge makkelijk te verdrijven indien men de keuken, nadat de visch gebakken is, goed laat luchten en doorwaaien door ramen en deur tegenover elkander open te zetten. Ook van de pan en de messen en vor ken kan men de lucht gemakkelijk verwij deren, indien men de pan niet te lang on- gewasschen laat staan, maar ze direct goed afwascht in lauw water, waaraan men twee eetlepels zout heeft toegevoegd. Indien men ze daarna nog even in goed schoon water naspoelt, zal er in het geheel geen lucht meer aan blijven. Bij messen en vorken, die voor visch zijn gebruikt, verdient het aanbeveling ze na het afwasschen in lauw water na te wrijven met de schil van een citroen. Gelakte theebladen kan men weer nieuw doen lijken wanneer men ze polijst met een zalf van meel met goede olie door middel van wollen lappen. of gestampte amandelen, het meel, het zout en het water of den brandewijn toe. Hierna mengt men er het zeer stijf ge klopte eiwit luchtig doorheen. De massa nu dadelijk overdoen in een geprepareer- den springvorm en de taart in een war men oven gaar en goudgeel laten bakken, hetgeen ongeveer een half uur duurt. -o- PINDABOTER. Hiervoor heeft men noodig: vijfhonderd gram gepelde en geroosterde pinda's, der tig gram boter, wat zout en peper. De bereiding geschiedt als volgt: het bruine vliesje en het kiempje verwijderen, de nootjes in een vleeschmolen fijnmalen, vermengen met de boter, het zout en de peper. Dit mengsel in jampotjes bewaren en inplaats van jam of boter bij de boter ham presenteeren. NUTTIGE WENKEN. IJzervlekken verwijdert men uit katoe nen en wollen stoffen door er een paar druppels van een brandende vetkaars op te laten vallen, waarna men de plek met een phosphor zure natronoplossing wascht. De vlekken kan men ook verwijderen door een half deel bitterzout en een half deel cremortart. De bewuste plek wordt op een verwarmde tinnen plaat gelegd, waar op men haar met het genoemde mengsel inwrijft. Bij stoffen met echte kleuren kan men ook wijnzuur of chloorkalk gebruiken of men bevochtigt de plek met scherpen azijn en bedekt haar een tijdlang met beuken- hout-asch. Zeer verouderde roestvlekken wascht men in verdunde tinchloride-oplossing en spoelt ze daarna flink in warm rivierwater uit. HET SCHOONMAKEN VAN EEN THERMOSFLESCH. Nu de lente nadert en we langzamer hand Weer gaan denken aan picnics, moet ook onze goede, trouwe vriendin de ther- mosflesch weer voor den dag komen en haar nuttige diensten gaan bewijzen. Ongelukkig genoeg merken we echter altijd, als we haar weer noodig hebben, dat iemand ,de dader ligt op het kerk hof', probeert u dus maar niet uit te zoe ken, wie het gedaan heeft! haar heeft weggezet, zonder haar behoorlijk schoon te hebben gemaakt, zoodat er een onaan gename, duffe lucht uit opstijgt en we ver plicht zijn haar grondig te reinigen alvo rens ze te kunnen gebruiken. Een uitstekend middel hiertoe is er wat azijn en zout in te doen en flink te schud den. Indien de flesch van binnen heel erg verkleurd is, kan men ook wat witzand ge bruiken. Dit laatste mag men echter niet te vaak of in te groote hoeveelheden aan wenden, daar dit krassen in het glas zou veroorzaken. VLA MET SNEEUWBALLEN. Hiervoor heeft men noodig: een halven liter kookroom of melk, vijf eieren, zestig gram suiker, een half stokje vanielje, der tig gram poedersuiker, tien a twaalf aman delen. De bereiding geschiedt als volgt: de melk of den room met de vanielje aan de kook brengen en een uur warm laten trek ken, het vanieljestokje eruit nemen, de sui ker toevoegen. De eiwitten met de poeder suiker zeer stijf slaan, met een eetlepel er stukken uitsteken, deze in de kokende melk of den kokenden room leggen, ze met een schuimspaan of croquettenlepel omkeeren en na enkele oogenblikken uit het vocht nemen. De sneeuwballen op een vlaschotel schikken en met in de lengte doorgesneden amandelen besteken. Van het kookvocht en de eierdooiers een ge bonden vla maken en deze om de sneeuw ballen uitgieten. ■o ■o- o o •o f4rfi Een aardig, nieuw*modisch hoedje van zachte beige wol, gegarneerd met roode haneveeren en gebiesd met rood lint. L

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1929 | | pagina 10