VOOR ONZE LEZERESSEN
I
men op gla-
waterglas.
Papieren étiketten bevestigt
zen flesschen door middel van
het
lijmoplossing
een sterk
een toevoeging van
nogmaals drogen het in
een in lijnolie gedoopten
-o-
Men maakt touw bestand tegen
weer door het eerst in een
te drenken, na het drogen in
eikenbastaftreksel met
caoutchouc en na
te wrijven met
doek.
-o-
Alle soorten snijdende werktuigen kan
men slijpen door het lemmet een half uur
in een oplossing van 50 gram zwavelzuur
in 1 liter water te steken en na zes uur
op een steen te slijpen.
-o-
Het glas van schilderijen houdt men het
best schoon, door het van tijd tot tijd met
penseelen met spiritus, waaraan een beetje
geest van salmiak is toegevoegd, te bestrij
ken.
Versche melkvlekken verwijdert men het
best door ze met vochtige doeken af te
wrijven.
KOFFIE-BONBONS.
Hiervoor heeft men noodig: tweehon-
derdvijftig gram suiker, driekwart decili
ter water, een halven liter koffie-extract.
De bereiding geschiedt als volgt: de sui
ker in het water oplossen en de stroop
tot den zesden graad inkoken, waarna men
het koffie-extract toevoegt, de massa op
een met amandelolie bestreken plaat uit
giet en in kleine vierkantjes verdeelt.
-o-
RECEPTEN.
AMANDELTAART.
Hiervoor heeft men noodig: vijfhon
derd gram amandelen, vijftig gram aard
appelmeel, honderdvijftig gram suiker,
twee eetlepels water of brandewijn, wat
zout, zes eieren.
De bereiding geschiedt als volgt: men
klopt de eierdooiers met de suiker net
zoo lang, tot ze dik en wit van kleur
zijn. Vervolgens voegt men de gemalen
IETS OVER VISCH.
|~7 r zijn heel wat huisvrouwen, die zeg-
gen, dat zij meer visch op tafel zou
den brengen, als het koken of bak
ken ervan maar niet zoo'n onaangenamen
geur door het huis verspreidde en als de
vischlucht maar wat gemakkelijker van
het kookgereedschap was te verwijderen.
In werkelijkheid behoeft dit evenwel
geen bezwaar te zijn om meer visch op
tafel te brengen, want de lucht is zeer ge
makkelijk te verdrijven indien men de
keuken, nadat de visch gebakken is, goed
laat luchten en doorwaaien door ramen en
deur tegenover elkander open te zetten.
Ook van de pan en de messen en vor
ken kan men de lucht gemakkelijk verwij
deren, indien men de pan niet te lang on-
gewasschen laat staan, maar ze direct
goed afwascht in lauw water, waaraan
men twee eetlepels zout heeft toegevoegd.
Indien men ze daarna nog even in goed
schoon water naspoelt, zal er in het geheel
geen lucht meer aan blijven.
Bij messen en vorken, die voor visch
zijn gebruikt, verdient het aanbeveling ze
na het afwasschen in lauw water na te
wrijven met de schil van een citroen.
Gelakte theebladen kan men weer nieuw
doen lijken wanneer men ze polijst met
een zalf van meel met goede olie door
middel van wollen lappen.
of gestampte amandelen, het meel, het
zout en het water of den brandewijn toe.
Hierna mengt men er het zeer stijf ge
klopte eiwit luchtig doorheen. De massa
nu dadelijk overdoen in een geprepareer-
den springvorm en de taart in een war
men oven gaar en goudgeel laten bakken,
hetgeen ongeveer een half uur duurt.
-o-
PINDABOTER.
Hiervoor heeft men noodig: vijfhonderd
gram gepelde en geroosterde pinda's, der
tig gram boter, wat zout en peper.
De bereiding geschiedt als volgt: het
bruine vliesje en het kiempje verwijderen,
de nootjes in een vleeschmolen fijnmalen,
vermengen met de boter, het zout en de
peper. Dit mengsel in jampotjes bewaren
en inplaats van jam of boter bij de boter
ham presenteeren.
NUTTIGE WENKEN.
IJzervlekken verwijdert men uit katoe
nen en wollen stoffen door er een paar
druppels van een brandende vetkaars op
te laten vallen, waarna men de plek met
een phosphor zure natronoplossing wascht.
De vlekken kan men ook verwijderen
door een half deel bitterzout en een half
deel cremortart. De bewuste plek wordt op
een verwarmde tinnen plaat gelegd, waar
op men haar met het genoemde mengsel
inwrijft.
Bij stoffen met echte kleuren kan men
ook wijnzuur of chloorkalk gebruiken of
men bevochtigt de plek met scherpen azijn
en bedekt haar een tijdlang met beuken-
hout-asch.
Zeer verouderde roestvlekken wascht
men in verdunde tinchloride-oplossing en
spoelt ze daarna flink in warm rivierwater
uit.
HET SCHOONMAKEN VAN EEN
THERMOSFLESCH.
Nu de lente nadert en we langzamer
hand Weer gaan denken aan picnics, moet
ook onze goede, trouwe vriendin de ther-
mosflesch weer voor den dag komen en
haar nuttige diensten gaan bewijzen.
Ongelukkig genoeg merken we echter
altijd, als we haar weer noodig hebben,
dat iemand ,de dader ligt op het kerk
hof', probeert u dus maar niet uit te zoe
ken, wie het gedaan heeft! haar heeft
weggezet, zonder haar behoorlijk schoon
te hebben gemaakt, zoodat er een onaan
gename, duffe lucht uit opstijgt en we ver
plicht zijn haar grondig te reinigen alvo
rens ze te kunnen gebruiken.
Een uitstekend middel hiertoe is er wat
azijn en zout in te doen en flink te schud
den. Indien de flesch van binnen heel erg
verkleurd is, kan men ook wat witzand ge
bruiken. Dit laatste mag men echter niet
te vaak of in te groote hoeveelheden aan
wenden, daar dit krassen in het glas zou
veroorzaken.
VLA MET SNEEUWBALLEN.
Hiervoor heeft men noodig: een halven
liter kookroom of melk, vijf eieren, zestig
gram suiker, een half stokje vanielje, der
tig gram poedersuiker, tien a twaalf aman
delen.
De bereiding geschiedt als volgt: de
melk of den room met de vanielje aan de
kook brengen en een uur warm laten trek
ken, het vanieljestokje eruit nemen, de sui
ker toevoegen. De eiwitten met de poeder
suiker zeer stijf slaan, met een eetlepel er
stukken uitsteken, deze in de kokende
melk of den kokenden room leggen, ze
met een schuimspaan of croquettenlepel
omkeeren en na enkele oogenblikken uit
het vocht nemen. De sneeuwballen op een
vlaschotel schikken en met in de lengte
doorgesneden amandelen besteken. Van
het kookvocht en de eierdooiers een ge
bonden vla maken en deze om de sneeuw
ballen uitgieten.
■o
■o-
o
o
•o
f4rfi
Een aardig, nieuw*modisch hoedje van zachte
beige wol, gegarneerd met roode haneveeren
en gebiesd met rood lint.
L