I
l
1
1
1
Ij 1
tv /zTT\
Mw
v K
X
Lezeressen
c
I
5
C
C
I
5
2
X
X
C
X
I
I
I
I t
1
I
veel appetijtelijker
er nog een sausje
DE SMULPARTIJ
derdveertig gram suiker; honderd gram aman
delen, twee eierdooiers, sap van één citroen;
abrikozenmarmelade.
HAARWASSCHEN EN KOUVATTEN
,,Ik moet noodig mijn haar wasschen, maar
:k ben bang, dat ik verkouden zal worden!
hooren we soms een vriendin zeggen en inder
daad dienen wij in dit kille en natte jaargetijde
uiterst voorzichtig te zijn en het risico van kou
vatten tot een minimum te beperken.
Neem dus de noodige voorzorgsmaatregelen,
wanneer ge uw haar wascht, opdat ge niet
hoofdverkouden wordt, waarmee ge soms
ekenlang mooi kunt zijn.
Gebruik voor het eigenlijke wasschen goed
warm water. Ook het water, waarmee ge na
spoelt, moet goed warm zijn. Ge moet dit echter
langzaam-aan telkens wat kouder nemen, totdat
het tenslotte slechts lauw is.
Indien ge bij het water, waarmee ge voor
den laatsten keer naspoelt, wat azijn voegt,
zult ge de zeepresten gemakkelijker kunnen ver
wijderen. Ook verdient het aanbeveling, er een
paar lepels oude melk aan toe te voegen, vooral
wanneer uw haar spoedig droog en bros is.
Ge dient er voor te zorgen, dat ge uw haar
zoo goed en snel mogelijk droogt. Twee of drie
handdoeken zijn absoluut noodzakelijk. Eén
handdoek gebruikt ge om de zeep goed in de
huid te wrijven, de andere twee om af te drogen
en de huid daarna te masseeren.
Het drogen van het haar dient uiterst zorg
vuldig te geschieden. Zoo mogelijk, moet ge
het niet bij het vuur drogen.
Indien ge noodzakelijk direct nadat ge uw
haar gewasschen hebt de koude buitenlucht in
moet hetgeen bij heel veel meisjes en
vrouwen, die een betrekking bekleeden, nogal
eens het geval is droog uw haar dan eerst
zoo goed mogelijk. Gebruik liever drie dan twee
handdoeken en wrijf uw haar na met een zijden
doek. Zijde absorbeert vocht sneller en vol
lediger, waardoor het risico, dat ge kou zult
vatten, wordt verkleind.
Van deze afbeeldingen, die met toestemming der firma
Weldon Ltd. te Londen zijp gereproduceerd, zijn
franco p. p. geknipte patronen verkrijgbaar tegen
toezending van f 0.75 en vermelding van het no. aan
mevr. Milly Simons, 2eSchuytstr. 261, Den Haag.
Amandelbanket
Hiervoor heeft men noodig: tweehonderd
gram bloem; honderdveertig gram boter; hon-
DROGEN IN DEN WINTER
Gedurende de wintermaanden vormt het
drogen van waschgoed een moeilijk probleem
voor de huisvrouw. Voor bevriezen behoeft ge
echter geen angst te hebben, indien ge aan het
water, waarin ge het voor de laatste maal hebt
nagespoeld, een flinke hoeveelheid tafelzout
hebt toegevoegd.
Kleine artikelen handschoenen, zakdoeken,
dasjes, kousen, enzoovoort, kunnen binnens
huis op de volgende manier gemakkelijk worden
gedroogd; verwijder de stof van een oude para
plu of parasol en hang deze dan aan den haak
aan de zoldering op. Aan de talrijke baleinen
en de punten er van, kan men gemakkelijk de
gewasschen goederen ophangen en laten drogen,
zonder dat dit veel plaats inneemt!
OVERGEBLEVEN OUD BROOD
Overgebleven oud brood zoo doelmatig mo
gelijk te gebruiken is een plicht, die iedere
zuinige huisvrouw, vooral in dezen tijd, dient
na te komen.
De beste manier om oud brood op te dienen
is het te roosteren Met geroosterd brood zijn
heel wat schoteltjes te maken. Verschillende
soepen, vleezen en tusschengerechten kunnen
er zeer smakelijk mee worden gemaakt. Visch
kan op stukjes geroosterd brood worden op
gediend. waardoor het er
uitziet, vooral indien men
overgiet.
Kinderen vinden reepjes oud brood, die men
in melk heeft geweekt en daarna gesuikerd en
bruin gebakken in wat boter of vet. een ware
lekkernij. Inplaats van ze te suikeren kan men
er ook wat jam op smeren.
Een smakelijk schoteltje van oud brood kan
men op de volgende wijze bereiden: snij mooie,
ronde, platte stukjes brood, waarin ge in het
midden een gaatje maakt. Leg ze in een vuur
vasten schotel. Vul de gaten met stukjes hard
gekookt ei, doe er wat tomatensaus over en
kook het geheel in den oven gedurende vijf tot
acht minuten.
OM ETIKETTEN OP
FLESSCHEN TE LIJMEN
Wanneer men 24 gram daags tevoren ge
weekte meubelmakerslijm met 30 gram kandij
en 12 gram Arabische gom in 100 gram water
onder gedurig omroeren op een spirituskoker
tot een dunne vloeistof kookt, dan verkrijgt men
een voortreffelijke kleefstof om etiketten op
flesschen te lijmen
No. 832603 Allerliefste nainiddagjapon voor tweed of
andere wollen stof, gegarneerd met crêpe de Chine in
dezelfde tint en tres in twee verschillende kleuren. Ver
krijgbaar in bustematen 86, 91, 96, 102 of 107 cM. Benoo-
digd van 90 cM. breede stof 3.75 M., van 90 cM. breede
garneerstof 50 cM., tres 1.50 M. in elke kleur.
No. 836533 Keurige japon voor tweedstof of gabardine,
gegarneerd met wit vest, witte lak-ceintuur en witte
knoopen. Verkrijgbaar in bustematen 85, 91, 96 of 102 cM.
Benoodigd van 95 cM. breede stof 3 M.
Vooronze
RECEPTEN
Spruitjes in bouillon.
Hiervoor heeft men noodig: één K G. spruit
jes; een halve K G runderrib of schouderstuk;
tien gram zout; wat bloem, paneermeel, frituur
vet of boter; een ei of eiwit.
De bereiding geschiedt als volgt: Het vleescn
wordt opgezet met driekwart liter water, waar
in men het laat gaarkoken (ongeveer ander
half uur), waarna men het uit den bouillon
neemt.
De spruitjes maakt men schoon en kookt ze
in den bouillon gaar. Het vleesch wordt in nette
stukken gesneden, in eiwit en paneermeel ge
wenteld en in de koekepan in boter of in frituur
vet vlug bruin gebakken Het vleesch wordt nu
in het midden op een schotel gelegd, de spruitjes
er om heen gegarneerd en bedekt met den
bouillon, die op de vereischte dikte met bloem
is gebonden.
De bereiding geschiedt als volgt; Vcüi de
Noem, de boter en de eierdooiers kneedt men
een deeg; dit vermengt men met de fijngemalen
amandelen en het citroensap en rolt het uit tot
een lap van ongeveer een c.M. dikte. Hiervan
worden ronde vormpjes gestoken. Men be
strijkt deze met ei. bestrooit ze met grof ge
hakte amandelen en bakt ze in den oven licht
geel van kleur. Nadat men ze heeft laten be
koelen. plaatst men de koekjes twee aan twee
op elkaar met een laag abrikozenmarmelade
er tusschen.