L En
I
I
D
is v<
dat
dan
D
DB
I
D<
de
gedr
dat
van
in vi
nees
schil
van
terië
versi
weet
aan
len
zoek
ernsi
bota
hun
mier
wete
en d
in vi
gJ
crost
slept
of ai
lijk
same
strut
word
en e
uitg-e
voud
reed:
belar
bijvo
kend
wel
aan,
diert
WENKEN VOOR DE KINDERKAMER.
ver-
Foto Feldscharek, Weenen
MOEDERS
JONGEN
dan
j
met
van
die
zijn
van
Een
gema
I
t
*7.1
uw kinderen krom zitten,
en schouders, zonder er iets
hen op het verkeerde van
Laat nimmer
gebogen rug
te zeggen en
houding te wijzen.
Wanneer ze of zwak of moe zijn, leg ze
zooveel mogelijk geheel vlak neer.
Laat nimmer de huismiddeltjes voor in- en
Voor kamers, die den ganschen dag bewoond
worden, is het beslist noodzakelijk ze van tijd
tot tijd door te laten luchten door deuren en
vensters gedurende eenigen tijd tegen elkaar
epen te zetten.
Een goede lijm voor glazen voorwerpen is
een mengsel van gelijke deelen spiritus, azijn
en gelatine. Het mengsel wordt tot een dikke
brij gekookt, en moet bij gebruik slechts ver
warmd worden.
voor uitwendig gebruik in dezelfde kast staan;
ge zult u dan niet kunnen vergrijpen.
Laat nimmer uw kinderen ophouden met eten,
„omdat het niet netjes staat zoo te schrokken".
Wanneer een kind behoefte heeft aan voedsel,
laat het dan eten tot het verzadigd is mits
dat geen snoepgoed of lekkernij is.
Laat uw kinderen nooit stijf geregen laarzen
dragen om eventueele zwakke enkels te steu
nen. Dit is een dwaalbegrip. Nauwe, stijf ge
regen schoenen verhinderen den bloedsomloop
en
Het gevolg is koude voeten
Laat nooit tóe, dat uw
gen maken op het eten
lusten, laat ze er dan
moeten eten. Juist genoeg
te toonen. Dit is
beheersching en
houden de ontwikkeling der spieren tegen,
en zwakke enkels,
kinderen aanmerkin-
wanneer ze iets niet
een klein beetje van
om hun goeden wil
een heilzame oefening in zelf-
neemt vooroordeelen weg.
- 10
TOMATEN.
Tomaten zijn een prachtig bewijs voor de
stelling, dat vruchten vaak van groot belang
voor de voeding kunnen zijn, zonder zelf di
rect een groote voedingswaarde te vertegen
woordigen. De tomaat bezit slechts in geringe
mate voedende bestanddeelen. Het suikergehalte
is nimmer hooger dan 5% en het eiwitgehalte
nooit meer dan 1*/s “/o. De voedingswaarde is
hier echter niet in calorieën uit te drukken, om
dat ze op geheel andere eigenschappen berust.
Het sap der tomaten is zeer rijk aan vita
minen en wij weten, dat de waarde van deze
teere stoffen, die der bestanddeelen, welke vol
gens ouderwetsche methoden direct in calorieën
worden gemeten, vele en vele malen overtreft.
Bovendien bezit de tomaat in hooge mate de
eigenschap, den eetlust op te wekken. De
groote beteekenis, die deZe omstandigheid heeft
op het verteringsproces, dat op zijn beurt weer
de voedingswaarde bepaalt, is vroeger maar al
te vaak over het hoofd gezien.*
De tomaat kan haar voortreffelijke eigen
schappen voornamelijk doen gelden, wanneer
zij in combinatie met andere spijzen wordt
gegeten. De voedingswaarde van een mooi op-
gemaakten schotel mét eieren, sla en tomaten
is niet de som der calorische waarde van zóó
veel eieren, zóóveel sla en zóóveel tomaten,
maar overtreft deze verre door allerlei eigen
schappen, die de vertering van deze spijzen be
vorderen.
Het gebruik van gesneden tomaten om
schillende schotels een fraai uiterlijk en een
aangenamen smaak te geven, is den laatsten tijd
zeer toegenomen. Het fraaie scharlakenrood
heeft een eigen, aparte bekoring, terwijl het
aroma zeer bijdraagt tot de aantrekkelijkheid
der spijscombinatie.
Tegenwoordig legt men ook allerlei soort
visch in met tomatensaus. Deze hoofdzakelijk
Noorsche vischconserven hebben zich in korten
tijd zeer populair weten te maken. Italianen ge-
bruiken bij het bereiden van tafelzuur steeds
tomaten. Zij zoowel als de Engelschen
meesters in de kunst van he| bereiden
tafelzuur.
Het meest wordt de tomaat genoten als purée.
Men gebruikt daartoe de gepelde vruchten. De
pulpa wordt door een zeef gewreven, omdat in
de purée haast geen deeltjes van de schil en
weinig haren mogen voorkomen.
NUTTIGE WENKEN.
Spinnenvlekken op meubelen verwijdert men,
door ze met een zachten doek te wrijven.
Donkere vlekken in eikenhout verwijdert men
met verdund zwavelzuur, en zoo noodig, door
nawasschen met chloorwater.
INGEGROEIDE NAGELS.
Deze verwijdert men zonder pijn door onder
de vrije randen van den nagel watten te stop
pen en daarover een reepje hechtpleister te
plakken, dat een opening heeft van de grootte
van het te verwijderen stukje nagel. Als men dit
bestrijkt met een oplossing van helschen steen
of met een vochtig stiftje helschen steen, zon
der het overige van den nagel aan te raken, kan
men den volgenden dag het lijdende gedeelte,
dat zich losgemaakt heeft van het daaronder
liggende vel, afsnijden. Men penseele den nagel
driemaal daags met een zwakke tannine-op-
lossing, waarna na drie weken de nagel weer
zijn normalen vorm heeft.