F dra liet' de uitj han zij hei< tisc Z moj noe voo wel huls looc schi voo: heel verc D die Zijn gebi I niet stuk speelgoed DE GLIMLACH DER JEUGD. - 10 - W en i zulk' Zeat dach stoel Pij en z Dt felst den!] zoon sen hossi strati voor: band doel de g voor Het i uitge In Schej moge hoeki ginge kome zen de erger te ge het z met i naar fehee stukje blik, heeft twinti Ied< zijn l omge: drukk knoop eenvo hun u den c de uit (balei: worde den o Zuil klein ij bij te Appels zullen niet die weinig appetijtelijke bruine kleur aannemen, indien n\en ze in een schaal met koud water legt, zoodra ze geschild zijn. de melk kookt met een stukje wortel, ui, laurierblad en peperkorrels, tot ’t voldoende geur heeft, is het euvel ver holpen. Vóór 't gebruik zeven. De bereiding geschiedt als volgt: Cacao en suiker in het kokende water strooien en lang zaam koken, tot zij geheel opgelost zijn; het mengsel bij de goed uitgeroerde eierdooiers voegen en laten bekoelen. Den room met de ei witten stijf kloppen en met de geheel koud ge worden chocolade-massa vermengen. Men kan deze vla ook in tumblers, wijn- en sorbetglazen serveeren. Dan wordt de bekoelde chocolade in de glazen verdeeld, bedekt met een bergachtig opgehoopt laagje slagroom, waarna de glazen ongeveer 20 minuten op een zeer koude plaats gezet moeten worden. NUTTIGE WENKEN. Is de witte saus voor fricassee smakeloos, dan heeft men geen versche melk of melk met water Indien men met oude aardappelen een stukje van een citroenschil meekookt, zullen de aard appelen een goede kleur behouden. Als men rieten stoelen heeft gereinigd, moe! men ze onmiddellijk afdoen met een doek, die in rijstwater is uitgewrongen. Hierdoor ontstaat op het riet een „huidje” en dit blijft dan prach tig glanzen. RECEPTEN. Griesmeelschoteltje. Hiervoor heeft men noodig: 1 Liter melk; 50 gram griesmeel; 60 gram suiker; I dun citroen schilletje; 1 a 2 eieren. De bereiding geschiedt als volgt: De melk met het citroenschilletje aan de kook brengen, gries meel en suiker, vooraf gemengd, er in strooien en de pap onder voortdurend roeren dik genoeg en gaar koken (ongeveer 10 min.). Dan het ci troenschilletje er uit halen en de pap met de eierdooiers en de stijfgeklopte eiwitten vermen gen en in een met boter bestreken vuurvasten schotel overdoen. Het schoteltje in een matig warmen oven goudgeel laten worden, (ongeveer 30 min.) Chocoladevla met slagroom. Hiervoor heeft men noodig: 4 eierdooiers; 40 gram cacao; 125 gram suiker; 1 Liter water; 2 d.L. slagroom; I of twee eiwitten. Ontelbaar veel ouders klagen over de on gedurigheid van hun kinderen bij het spelen. Zij spelen eigenlijk nergens lang mede, maar laten het een weer gauw in den steek voor t andere. „Kinderen hebben zich aan ons aan te passen en daarmee uit, zeggen de ouderwetsche ouders, die hun kinderen vreeselijk lastig en on gedurig vinden. De tijden zijn echter veranderd en met deze ook de meeningen der menschen. Tegenwoordig moeten wij ouderen ons aanpassen aan de kinder-psyche, al moeten wij daarin ook niet overdrijven. Kinderen kunnen het niet altijd helpen, dat ze in onze oogen ongedurig zijn. Wat wij voor ongedurigheid aanzien, is dik wijls de uiting van een persoonlijken smaak of ook wel komt het, doordat de kinderen weten, hoè zij spelen moeten. Wanneer wij een kind bij een zetten, bedoelen wij in de eerste plaats „verveel ons niet en pas in de tweede plaats „amuseer je”. Maar wanneer een kind van binnen uit geen aandrang voelt om te spelen, en dit gemis van aandrang voelt het kind als verveling dan moeten wij ouders dien aandrang in hem aankweeken. Dit aankweeken nu kan op velerlei wijzen ge schieden, maar één ding is noodzakelijk: de on verdeelde aandacht van de moeder, die onge merkt een oogje in 't zeil houdt en op het juiste oogenblik weet in te grijpen. Het kind voelt zuiver en scherp direct de belangstelling van ouderen en die belangstel ling zal de fantasie van het kind doen ontwaken. Dikwijls zeggen ouders, wanneer hun kind on gedurig is in zijn spelen: „Wat moet dat later worden?" Dat is echter dwaasheid. We moeten niet vergeten, dat kinderen opgroeiende mensch- jes zijn en dat hun eigenschappen en hoedanig heden, wanneer die kinderen ouder wprden, dik wijls heel veel veranderen. Wij staan meestal zoo gauw klaar met ons oordeel. „Dit is zus* en dat is zoo,” zeggen we met al de overtuiging, die in ons is. Maar nooit zeggen wij eens: „Zou het niet zóó kunnen zijn?" En dat is juist zoo n belangrijke factor bij de opvoeding van onze kinderen. We moeten steeds maar gissen en trachten uit te vinden, waarmee we onze kinderen het beste van dienst kunnen zijn. Dat is eigenlijk pas: op de juiste wijze op voeden! KINDEREN EN HUN SPEL. men

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1931 | | pagina 10