tw
H
instn
van
il'SJS E N
g
L
s
II
3|
3
2
met
=1
El
woon
lepel
Hei
de zc
besto
schill
luider
blazei
Toe
jaarte
verlor
volun
buisje
lucht
heen
was I
den b
nen. I
in de
pen w
en te
Een
schriji
dius
361—:
die ui
van ee:
door 1
schrijft
vlug-ge
zachtje
Hoe w
zijn va
geen c
Op e
de bes
dagen
samen s
werd d
Kerkorg
Haasbal
„trapper
die mani
Vijgenpudding.
Hiervoor heeft men noodig: 500 gram schoon
gemaakte, fijngehakte vijgen; 250 gram tarwe
bloem; 250 gram kruim van oud wittebrood;
een ei; een halven liter melk; 50 gram boter.
De bereiding geschiedt als volgt: Alle ingre
diënten roert men goed dooreen en kneedt ze
met de melk tot een vast en kneedbaar deeg.
Dit rolt men tot een bal, bindt het (niet te stijf)
in een met boter besmeerd en met meel be
stoven servet en kookt het zoo gedurende twee
en een half uur in een pan met kokend water
(au bain Marie). De pudding wordt, met boter
en suiker, warm gepresenteerd.
I. Los gebreide jumper van dunne grijze wol in schuin loopend patroon. Manchetten en onder
kant zijn gewoon twee recht twee averecht gebreid en de verschillende gekleurde moesjes op
het bovendeel worden geborduurd. 2. Gebreid sportjasje van hardgroene wol met nikkelen knoopjes.
De revers worden in drie kleuren gebreidwit, hardgroen en lichtgroen. 3. Keurig ensemble van witte en
roode jersey. De rok is van rood, 't lijfje van witte jersey met garneering aan mouwen, hals en taille van
rood. Het geheel wordt afgewerkt door een gebreide ceintuur van witte angorawol met roode sluiting.
- 10 -
VLEKKENMIDDELTJES.
lekken.... een nagel aan mijn doodkist,
zucht menige huisvrouw, als ze haar bes-
V te japonnetje bekijkt, waar ze een „on
gelukje” mee heeft gehad, want middeltjes
tegen vlekken, die absoluut onfeilbaar zijn en
geen kringetjes nalatenoch, men betaalt ze
meestal duur en dikwijls heeft men geen re
sultaat.
Maar wist u, beste lezeres, dat de natuur ons
zooveel eenvoudige middeltjes aan de hand
beeft gedaan, die bijna niets kosten en die men
in ieder huishouden kan vinden?
Het sap van een citroen bijvoorbeeld is uit
stekend geschikt om inktvlekken te verwijderen
en daarbij absoluut onschuldig.
Wanneer men een inktvlek in een karpet
heeft, die nog nat is, legt men op de plek ge-
grof keukenzout, dat men er met een
afschept, zoodra de inkt in het zout ge-
Zemelen zijn uitermate geschikt voor het
schoonmaken van damasten kussens. Gebruik
een zachten flanellen doek om de zemelen met
een lichte, ronddraaiende beweging in het kus
sen te wrijven. Breng het kussen later naar
buiten en klop het goed uit om de zemelen te
verwijderen.
Om wit bont schoon te maken, moet men de
zemelen in den oven flink warm maken. Men
spreidt het bewuste kleedingstuk op de keuken
tafel uit en kneedt de zemelen er met de top
pen van de vingers in. Herhaal dit eenige
malen. Breng daarna het bont naar buiten en
klop de verkeerde zijde goed uit om de zemelen
volkomen te verwijderen.
Azijn is bij uitstek geschikt voor het schoon
maken van marmer. Wasch het marmer met
een doek, die in warme azijn en zeep gedompeld
is, wrijf het daarna goed af met schoon warm
water, droog het af en wrijf het na met een
beetje meubelwas.
Met klimopbladeren kunt u uw marine-blauwe
jurk en het serge costuum van uw echtgenoot
prachtig opfrisschen en schoonmaken.
U zet de bladeren op het vuur zóó, dat ze
even onder water staan en wacht tot dit meng
sel kookt. Laat het dan volledig afkoelen en
spons de glimmende deelen van het serge kos
tuum er mee af. Herhaal dit zooveel keer als
het noodig is en laat het in de buitenlucht dro
gen. Borstel het kleedingstuk en strijk t daarna
aan den verkeerden kant met een warm ijzer
over een vochtigen doek.
Zoo ziet u, dat er in uw onmiddellijke nabij
heid verschillende gemakkelijke en goedkoope
huismiddeltjes tegen vlekken te vinden zijn.
Probeert u het maar eens als u ergens vlek
ken in heeft! Ik wensch u goede resultaten!
RECEPTEN.
Hambroodjes (Canape’s).
Hiervoor heeft men noodig: 100 gram ge
kookte, gerookte ham; 100 gram gaar kalfs-
vleesch (fricandeau); 15 grarn bloem; 2 eier
dooiers; peper; reepjes oud brood; peterselie;
2 a 3 augurken.
De bereiding geschiedt als volgt: De bloem
met koude melk aanmengen en, onder aan
houdend roeren, aan de kook brengen. Ham en
vleesch, fijn gehakt, er door mengen, vervol
gens de eierdooiers (die verwarmd moeten
worden tot ze gebonden zijn), en peper naar
smaak. Reepjes brood, elk ongeveer zes c.M.
lang en drie c.M. breed, lichtbruin fruiten in
boter, hierop het mengsel verdeelen, dit met
een in kokend water verwarmd en bevochtigd
mes lussenvormig opwerken en garneeren met
kleine blaadjes peterselie en stukjes augurk.
Koffiesaus.
Hiervoor heeft men noodig: 100 gr. koffie-
boonen; 4 d.L. kokend water; 6 eierdooiers;
100 gram suiker; 10 gram boter.
De bereiding geschiedt als volgt: Maal de
boonen fijn en zet daarvan op de gewone wijze,
met de 4 d.L. water, koffie, en laat ze een half
uur trekken, doch vooral niet koken. Giet de
koffie door een fijn zeefje of neteldoekschen lap.
Klop de eierdooiers met de suiker; voeg daarbij
de koffie; roer de saus au bain Marie, totdat
zij gebonden is en roer er dan de boter door
heen.
trokken is. Dit herhaalt men net zoolang tot
het zout geen inkt meer opneemt. Dan wrijft
men de plek met een halve citroen en bet ze
daarna met schoon koud water.
Om inktvlekken uit linnen te verwijderen,
perst men citroensap op de vlek en wasch daar
na het kleedingstuk zorgvuldig uit.
Ten einde ijzervlekken uit kleine linnen voor
werpen te verwijderen, drenkt men Ze geheel in
citroensap alvorens ze te wasschen.
Vergulde lijsten kunnen met een schijfje ci-
troëh worden schoongemaakt en daarna
een zachten doek opgewreven worden.
Zelfs een aardappel heeft zijn nut om vlek
ken te verwijderen, en wel de leelijke vlekken,
die zich zoo vaak op messen bevinden en die
de huisvrouw er vaak niet dan met de grootste
moeite af kan krijgen.
Dompel het binnenste witte gedeelte van den
aardappel in fijne asch, wrijf het mes er krach
tig mee in en de vlekken zullen verdwijnen.
Daarna zorgvuldig afwasschen en drogen.
Komkommer is bekend als 'n buitengewoon ge
schikt middel om de huid mee te behandelen
ter verwijdering van zonnebrand. Snijd dunne
plakjes, dompel die in melk en wrijf er het ge
zicht en den hals goed mee in. Misschien heeft
u niet direct bij den eersten keer goede resul
taten, maar op den duur is het toch werkelijk
een uitstekend middel.
Zout is een onontbeerlijk middel om verschil
lende voorwerpen mee schoon te maken. Mat
ten zien er weer frisch en schoon uit, wanneer
men ze inwrijft met een grooten, groven doek,
in zout en koud water gedrenkt. Later moeten
de matten droog gewreven worden. Het zout
voorkomt het geelworden der matten.
Wanneer u fruitvlekken in uw tafelkleed heeft,
wrijft u er dan önmiddellijk zout over en de
vlek zal verdwenen zijn als het kleed gewas-
schen is.