tw H instn van il'SJS E N g L s II 3| 3 2 met =1 El woon lepel Hei de zc besto schill luider blazei Toe jaarte verlor volun buisje lucht heen was I den b nen. I in de pen w en te Een schriji dius 361—: die ui van ee: door 1 schrijft vlug-ge zachtje Hoe w zijn va geen c Op e de bes dagen samen s werd d Kerkorg Haasbal „trapper die mani Vijgenpudding. Hiervoor heeft men noodig: 500 gram schoon gemaakte, fijngehakte vijgen; 250 gram tarwe bloem; 250 gram kruim van oud wittebrood; een ei; een halven liter melk; 50 gram boter. De bereiding geschiedt als volgt: Alle ingre diënten roert men goed dooreen en kneedt ze met de melk tot een vast en kneedbaar deeg. Dit rolt men tot een bal, bindt het (niet te stijf) in een met boter besmeerd en met meel be stoven servet en kookt het zoo gedurende twee en een half uur in een pan met kokend water (au bain Marie). De pudding wordt, met boter en suiker, warm gepresenteerd. I. Los gebreide jumper van dunne grijze wol in schuin loopend patroon. Manchetten en onder kant zijn gewoon twee recht twee averecht gebreid en de verschillende gekleurde moesjes op het bovendeel worden geborduurd. 2. Gebreid sportjasje van hardgroene wol met nikkelen knoopjes. De revers worden in drie kleuren gebreidwit, hardgroen en lichtgroen. 3. Keurig ensemble van witte en roode jersey. De rok is van rood, 't lijfje van witte jersey met garneering aan mouwen, hals en taille van rood. Het geheel wordt afgewerkt door een gebreide ceintuur van witte angorawol met roode sluiting. - 10 - VLEKKENMIDDELTJES. lekken.... een nagel aan mijn doodkist, zucht menige huisvrouw, als ze haar bes- V te japonnetje bekijkt, waar ze een „on gelukje” mee heeft gehad, want middeltjes tegen vlekken, die absoluut onfeilbaar zijn en geen kringetjes nalatenoch, men betaalt ze meestal duur en dikwijls heeft men geen re sultaat. Maar wist u, beste lezeres, dat de natuur ons zooveel eenvoudige middeltjes aan de hand beeft gedaan, die bijna niets kosten en die men in ieder huishouden kan vinden? Het sap van een citroen bijvoorbeeld is uit stekend geschikt om inktvlekken te verwijderen en daarbij absoluut onschuldig. Wanneer men een inktvlek in een karpet heeft, die nog nat is, legt men op de plek ge- grof keukenzout, dat men er met een afschept, zoodra de inkt in het zout ge- Zemelen zijn uitermate geschikt voor het schoonmaken van damasten kussens. Gebruik een zachten flanellen doek om de zemelen met een lichte, ronddraaiende beweging in het kus sen te wrijven. Breng het kussen later naar buiten en klop het goed uit om de zemelen te verwijderen. Om wit bont schoon te maken, moet men de zemelen in den oven flink warm maken. Men spreidt het bewuste kleedingstuk op de keuken tafel uit en kneedt de zemelen er met de top pen van de vingers in. Herhaal dit eenige malen. Breng daarna het bont naar buiten en klop de verkeerde zijde goed uit om de zemelen volkomen te verwijderen. Azijn is bij uitstek geschikt voor het schoon maken van marmer. Wasch het marmer met een doek, die in warme azijn en zeep gedompeld is, wrijf het daarna goed af met schoon warm water, droog het af en wrijf het na met een beetje meubelwas. Met klimopbladeren kunt u uw marine-blauwe jurk en het serge costuum van uw echtgenoot prachtig opfrisschen en schoonmaken. U zet de bladeren op het vuur zóó, dat ze even onder water staan en wacht tot dit meng sel kookt. Laat het dan volledig afkoelen en spons de glimmende deelen van het serge kos tuum er mee af. Herhaal dit zooveel keer als het noodig is en laat het in de buitenlucht dro gen. Borstel het kleedingstuk en strijk t daarna aan den verkeerden kant met een warm ijzer over een vochtigen doek. Zoo ziet u, dat er in uw onmiddellijke nabij heid verschillende gemakkelijke en goedkoope huismiddeltjes tegen vlekken te vinden zijn. Probeert u het maar eens als u ergens vlek ken in heeft! Ik wensch u goede resultaten! RECEPTEN. Hambroodjes (Canape’s). Hiervoor heeft men noodig: 100 gram ge kookte, gerookte ham; 100 gram gaar kalfs- vleesch (fricandeau); 15 grarn bloem; 2 eier dooiers; peper; reepjes oud brood; peterselie; 2 a 3 augurken. De bereiding geschiedt als volgt: De bloem met koude melk aanmengen en, onder aan houdend roeren, aan de kook brengen. Ham en vleesch, fijn gehakt, er door mengen, vervol gens de eierdooiers (die verwarmd moeten worden tot ze gebonden zijn), en peper naar smaak. Reepjes brood, elk ongeveer zes c.M. lang en drie c.M. breed, lichtbruin fruiten in boter, hierop het mengsel verdeelen, dit met een in kokend water verwarmd en bevochtigd mes lussenvormig opwerken en garneeren met kleine blaadjes peterselie en stukjes augurk. Koffiesaus. Hiervoor heeft men noodig: 100 gr. koffie- boonen; 4 d.L. kokend water; 6 eierdooiers; 100 gram suiker; 10 gram boter. De bereiding geschiedt als volgt: Maal de boonen fijn en zet daarvan op de gewone wijze, met de 4 d.L. water, koffie, en laat ze een half uur trekken, doch vooral niet koken. Giet de koffie door een fijn zeefje of neteldoekschen lap. Klop de eierdooiers met de suiker; voeg daarbij de koffie; roer de saus au bain Marie, totdat zij gebonden is en roer er dan de boter door heen. trokken is. Dit herhaalt men net zoolang tot het zout geen inkt meer opneemt. Dan wrijft men de plek met een halve citroen en bet ze daarna met schoon koud water. Om inktvlekken uit linnen te verwijderen, perst men citroensap op de vlek en wasch daar na het kleedingstuk zorgvuldig uit. Ten einde ijzervlekken uit kleine linnen voor werpen te verwijderen, drenkt men Ze geheel in citroensap alvorens ze te wasschen. Vergulde lijsten kunnen met een schijfje ci- troëh worden schoongemaakt en daarna een zachten doek opgewreven worden. Zelfs een aardappel heeft zijn nut om vlek ken te verwijderen, en wel de leelijke vlekken, die zich zoo vaak op messen bevinden en die de huisvrouw er vaak niet dan met de grootste moeite af kan krijgen. Dompel het binnenste witte gedeelte van den aardappel in fijne asch, wrijf het mes er krach tig mee in en de vlekken zullen verdwijnen. Daarna zorgvuldig afwasschen en drogen. Komkommer is bekend als 'n buitengewoon ge schikt middel om de huid mee te behandelen ter verwijdering van zonnebrand. Snijd dunne plakjes, dompel die in melk en wrijf er het ge zicht en den hals goed mee in. Misschien heeft u niet direct bij den eersten keer goede resul taten, maar op den duur is het toch werkelijk een uitstekend middel. Zout is een onontbeerlijk middel om verschil lende voorwerpen mee schoon te maken. Mat ten zien er weer frisch en schoon uit, wanneer men ze inwrijft met een grooten, groven doek, in zout en koud water gedrenkt. Later moeten de matten droog gewreven worden. Het zout voorkomt het geelworden der matten. Wanneer u fruitvlekken in uw tafelkleed heeft, wrijft u er dan önmiddellijk zout over en de vlek zal verdwenen zijn als het kleed gewas- schen is.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1932 | | pagina 10