SCHORGROENTEN
129
Het is een meerjarige, wintervaste groente die
vanuit een wortelstok forse bladeren vormt. Eer
der onderzoek heeft aangetoond dat het wellicht
mogelijk is zeekool te telen zoals men asperges
of witlof teelt. Maar in de praktijk wordt nog ner
gens zeekool geteeld, zodat men dit gewas vrij
wel nooit in specialiteitenrestaurants aantreft. Er
is echter een tijd geweest dat deze groente zeer
populair was in Engeland (ten tijde van koningin
Victoria) en in Frankrijk. De Stichting wil probe
ren dit gewas uit de vergetelheid te halen, maar
veel zal afhangen van het feit of de SMCO de fi
nanciële middelen daarvoor kan vinden. Overi
gens wordt zeekool, evenals zeeaster, al vanaf de
zestiende eeuw vermeld als groentegewas.
Zoute snijbiet (zeebiet)
De laatste van het ambitieuze SMCO-lijstje is de
zoute snijbiet. (Beta maritima). Bieten kennen we
uiteraard al heel lang en heel goed, al is de sui
kerbiet nog betrekkelijk jong. Veel minder be
kend zijn de bieten die als bladgroente-gewas be
kend staan. Een daarvan is de zoute snijbiet.
Afgaande op het natuurlijk verspreidingsgebied
van de biet (de kustgebieden en zoutsteppen
rond de Middelandse Zee en de Europese kust
zone langs de Atlantische Oceaan, Noordzee,
Oostzee en Botnische Golf) is de biet in wezen
een zouttolerante plant. Bladgroenten als de snij
biet zijn in die zin primitieve cultuurplanten. Het
is dan ook niet verwonderlijk dat in diverse kust
gebieden deze bladgroente op kleine, niet-com-
merciële schaal werd en wordt geteeld. De SMCO
zal een analyse maken van het teeltperspectief en
een evaluatie maken van de verschillende vor
men snijbiet met het oog op herintroduktie - zo
mogelijk op commerciële basis. Overigens geldt
voor alle vier de groentesoorten dat het verande
ren van een wilde plant in een gecultiveerde
plant slechts het begin is van een verdere diversi
ficatie en selectie7.
Ambitieus
Het plan om in vier jaar tijd van wilde planten,
'tamme' kweekprodukten te maken is nogal am
bitieus. Hoewel de eerste resultaten zeker succes
vol zijn en hoop geven op een goed resultaat,
met name ten aanien van de lamsoor, moet men
zich afvragen of vier jaar wel voldoende is voor
zo'n uitgebreid programma. De SMCO heeft ech
ter slechts middelen voor een vierjarig pro
gramma, zodat alles op alles wordt gezet om ten
minste het programma voor de zeeaster (lams
oor) en hopelijk voor de zeekraal geheel af te
werken. Maar zelfs als dat zou lukken, dan nog
zal veel nazorg en begeleiding van de commer
ciële teelt nodig zijn. Overigens is met behulp
van de veiling Breda (RBT) reeds een afzetsys-
teem opgezet en worden via het Centraal Bureau
van de Tuinbouw al folders met recepten ver
spreid5. Want als mogelijk blijkt dat met name
lamsoor en zeekraal economisch verantwoord
kunnen worden geteeld, moet er ook meteen een
afzetorganisatie zijn en moet het publiek (tok
'rijp' zijn om deze 'nieuwe' groente in het menu
op te nemen.
Enkele recepten tot slot
Er zijn vele mogelijkheden om met name zee
kraal en lamsoren te bereiden. Beide schorgroen
ten kunnen bij voorbeeld heel goed rauw als sa
lade worden gegeten, hoewel lamsoor kort
gekookt het lekkerst is. Lamsoren kunnen ook
heel goed worden ingevroren; de blancheertijd is
dan 1/2 minuut tot 1 minuut. Het basisrecept
voor zeekraal luidt als volgt; neem 500 gram zee
kraal, 25 gram boter en wat peper. Was de zee
kraal, laat de wortels heel en kook deze in een
bodempje ongezouten water gaar in 8 a 10 minu-
Afb. 4: Overzicht van het proefveld in de burrt van Burgh-
Haamstede (Schouwen-Duiveland). Het zoute water wordt
van een diepten van 35 meter opgepompt en in het bassin
opgeslagen. Het irrigatie water gaat vervolgens via PVC pij
pen naar het proefveld. Via een drainage systeem wordt
het gebruikte zoute water afgevoerd, zonder dat het in het
omringende landbouwgebied kan doordringen. Een kwel-
scherm dat die infiltratie van zout water tegen.