SCHORGROENTEN 129 Het is een meerjarige, wintervaste groente die vanuit een wortelstok forse bladeren vormt. Eer der onderzoek heeft aangetoond dat het wellicht mogelijk is zeekool te telen zoals men asperges of witlof teelt. Maar in de praktijk wordt nog ner gens zeekool geteeld, zodat men dit gewas vrij wel nooit in specialiteitenrestaurants aantreft. Er is echter een tijd geweest dat deze groente zeer populair was in Engeland (ten tijde van koningin Victoria) en in Frankrijk. De Stichting wil probe ren dit gewas uit de vergetelheid te halen, maar veel zal afhangen van het feit of de SMCO de fi nanciële middelen daarvoor kan vinden. Overi gens wordt zeekool, evenals zeeaster, al vanaf de zestiende eeuw vermeld als groentegewas. Zoute snijbiet (zeebiet) De laatste van het ambitieuze SMCO-lijstje is de zoute snijbiet. (Beta maritima). Bieten kennen we uiteraard al heel lang en heel goed, al is de sui kerbiet nog betrekkelijk jong. Veel minder be kend zijn de bieten die als bladgroente-gewas be kend staan. Een daarvan is de zoute snijbiet. Afgaande op het natuurlijk verspreidingsgebied van de biet (de kustgebieden en zoutsteppen rond de Middelandse Zee en de Europese kust zone langs de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee en Botnische Golf) is de biet in wezen een zouttolerante plant. Bladgroenten als de snij biet zijn in die zin primitieve cultuurplanten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in diverse kust gebieden deze bladgroente op kleine, niet-com- merciële schaal werd en wordt geteeld. De SMCO zal een analyse maken van het teeltperspectief en een evaluatie maken van de verschillende vor men snijbiet met het oog op herintroduktie - zo mogelijk op commerciële basis. Overigens geldt voor alle vier de groentesoorten dat het verande ren van een wilde plant in een gecultiveerde plant slechts het begin is van een verdere diversi ficatie en selectie7. Ambitieus Het plan om in vier jaar tijd van wilde planten, 'tamme' kweekprodukten te maken is nogal am bitieus. Hoewel de eerste resultaten zeker succes vol zijn en hoop geven op een goed resultaat, met name ten aanien van de lamsoor, moet men zich afvragen of vier jaar wel voldoende is voor zo'n uitgebreid programma. De SMCO heeft ech ter slechts middelen voor een vierjarig pro gramma, zodat alles op alles wordt gezet om ten minste het programma voor de zeeaster (lams oor) en hopelijk voor de zeekraal geheel af te werken. Maar zelfs als dat zou lukken, dan nog zal veel nazorg en begeleiding van de commer ciële teelt nodig zijn. Overigens is met behulp van de veiling Breda (RBT) reeds een afzetsys- teem opgezet en worden via het Centraal Bureau van de Tuinbouw al folders met recepten ver spreid5. Want als mogelijk blijkt dat met name lamsoor en zeekraal economisch verantwoord kunnen worden geteeld, moet er ook meteen een afzetorganisatie zijn en moet het publiek (tok 'rijp' zijn om deze 'nieuwe' groente in het menu op te nemen. Enkele recepten tot slot Er zijn vele mogelijkheden om met name zee kraal en lamsoren te bereiden. Beide schorgroen ten kunnen bij voorbeeld heel goed rauw als sa lade worden gegeten, hoewel lamsoor kort gekookt het lekkerst is. Lamsoren kunnen ook heel goed worden ingevroren; de blancheertijd is dan 1/2 minuut tot 1 minuut. Het basisrecept voor zeekraal luidt als volgt; neem 500 gram zee kraal, 25 gram boter en wat peper. Was de zee kraal, laat de wortels heel en kook deze in een bodempje ongezouten water gaar in 8 a 10 minu- Afb. 4: Overzicht van het proefveld in de burrt van Burgh- Haamstede (Schouwen-Duiveland). Het zoute water wordt van een diepten van 35 meter opgepompt en in het bassin opgeslagen. Het irrigatie water gaat vervolgens via PVC pij pen naar het proefveld. Via een drainage systeem wordt het gebruikte zoute water afgevoerd, zonder dat het in het omringende landbouwgebied kan doordringen. Een kwel- scherm dat die infiltratie van zout water tegen.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 1994 | | pagina 43