GENOOTSCHAPSVERZAMELINGEN 113 Afb. 1: Tekening van de schotelopstelling bij de derde gang van de feestmaaltijd in Axel op 28 juli 1785 aanbood. Rijks archief' in Zeeland, ZG ZIIII, 250/3. den en legers van suiker zijn bewaard gebleven. In onze streken deed dit gebruik vermoedelijk pas in de loop van de zestiende eeuw zijn in trede. Zo was er bij de intocht van Karei v in Utrecht in 1540 sprake van suikerwerk op tafel, terwijl op 21 januari 1578 de aanzittenden tijdens een diner in Brussel ter gelegenheid van de intocht van Matthias van Oostenrijk banierdragende leeuwen, naakte mannen en vrouwen, dieren, bomen en fruit van suiker konden bewonderen'. Ook in Zeeland vinden wij in deze periode vermeldingen van suikerwerk. De vroegste dateert van oktober 1525, toen het stadsbestuur van Middelburg de koning en de koningin van Denemarken een maaltijd aanbood. Tussen de uitgaven voor ham men, kapoenen, reigers en andere etenswaren wordt in de stadsrekeningen een post voor 'suke- rije' vermeld5. Ook de prins van Oranje werd in 1562 in deze stad met 'een maeltijt met een schoon bancket' verwelkomd, teiwijl de hertog van Anjou in 1581 een diner in het Middelburgse stadhuis kreeg aangeboden waarbij 'bancket van veelderhande sorte van zuijker' op tafel stond''. Over de vorm van dit suikerwerk is echter niets bekend. Pas in 1585 werd een maaltijd zo uitvoe rig beschreven, dat ook hierover het één en an der te vinden is. Bij één van de maaltijden, die de stad Middelburg de graaf van Leicester bij zijn in tocht als gouverneur van de Verenigde Provinciën in december 1585 aanbood, werd tijdens de vierde gang namelijk 'a rare banket of incredible workmanship' opgediend. Een tijdgenoot was hiervan zo onder de indruk, dat hij het feestmaal, dat de lieve som van 444 11 1 kostte, uitvoe rig beschreef. Tijdens de eerste gang van ge kookt vlees en de tweede van geroosterd vlees en gevogelte was de decoratie volgens de En gelse kroniekschrijver niet zo bijzonder, dat er melding van gemaakt behoefde te worden. Bij de derde gang van gebraden vlees kwam alles in pasteien opgemaakt met wimpels met de wapens van de Engelse vorstin, de graaf van Leicester, de Nederlandse provinciën en de verschillende En gelse aanwezigen ter tafel. Maar bij de vierde gang was iets fantastisch te zien geweest: een sui keren kasteel geplaatst op een rots van 'pearle', waarover zilveren stromen liepen. Op deze rots

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 1997 | | pagina 41