Zeeland 28.3 Zeewier: de oplossing voor alle problemen? nieuwe bron van voedsel voor mens en dier, als FOTOSYNTHESE Klaas Timmermans Zeewier staat volop in de belangstelling. Als bron voor chemicaliën, zelfs als alternatieve bron van energie. Voordat het zover is zal er nog het nodige moeten gebeuren. Grootschalige duurzame teelt van zeewier staat nog in de kinderschoenen, en het is onduidelijk waar zeewier het beste voor gebruikt kan worden. Gaan we zeewier eten, gaan we componenten eruit raffineren? In dit artikel geef ik een overzicht van de stand van zaken rond zeewier, de mogelijkheden, de problemen, en welke rol Zeeland hierin kan spelen. Alle leven komt uit zee, zo simpel is het. De basis van alle leven, ook in zee, is fotosynthese: het proces in de natuur waarbij met zonne- energie, voedingsstoffen (bijv. nitraat, fosfaat) en chlorofyl, koolstofdioxide wordt vastgelegd en omgezet in biomassa en zuurstof. Foto-autotrofen (letterlijk: licht-zelf-voorzienenden) zijn de organismen die licht als energie gebruiken, en Fotosynthese daarmee zuurstof en biomassa produceren. Dit gebeurt op het land en zeker ook in zee: allerlei plantaardige organismen, zoals zeewieren, vangen zonlicht in, nemen voedingsstoffen op en vormen zo plantaardig materiaal, dat als voedsel en energie voor andere organismen kan dienen. Zeventig procent van het oppervlak van de aarde is bedekt met water, 98% daarvan is ook nog eens zout water, maar dat levert slechts verwaarloosbare hoeveelheden van ons voedsel en energie. Waarom is dat zo? Zou dat zoute water waar we zo veel van hebben, zeker in Zeeland, niet efficiënter gebruikt kunnen worden voor de productie van voedsel en energie? Daar is alle reden voor want traditionele landbouwgronden raken op of uitgeput. En er komen steeds meer mensenmonden om te voeden. Zeewier kan de nodige biomassa vormen waarmee we (in principe) op een duurzame ma nier voedsel en energie van de toekomst kunnen maken. Voor sommige mensen mag dit allemaal nieuw en revolutionair klinken. Maar laten we wel wezen: niets nieuws onder de zon. Gedurende miljoenen jaren wordt al plantaardig materiaal gevormd. Het merendeel daarvan wordt direct ge consumeerd door de organismen die ervan leven. Een klein deel, hooguit een paar procent, wordt niet opgegeten, valt naar de bodem, wordt daar begraven in het sediment, en in de miljoenen jaren erna kan het langzaam maar zeker worden omgezet in iets dat wat we nu fossiele brandstof fen noemen. Het gas, de olie en de kolen die we nu gebruiken zijn afkomstig van plantaardig ma teriaal dat ooit is gevormd in zee en op land. Dat brengen we naar de oppervlakte, transporteren het naar raffinaderijen en industrieën, gebruiken het direct als brandstof of maken er vele produc ten van, van chemicaliën tot plastics. Hiermee verstoren we de koolstofcyclus volledig: in de laatste honderden jaren zijn we als mensheid be zig, in steeds hoger tempo, om de fossiele brand stoffen er doorheen te jagen, en brengen daarmee enorme hoeveelheden CO2 in de atmosfeer. Dit is dus precies de tegenovergestelde reactie van de fotosynthese, waar juist koolstofdioxide wordt vastgelegd, bijvoorbeeld door zeewier. Verhoogde concentraties koolstofdioxide in de atmosfeer zorgen voor een snelle opwarming van de aarde, inclusief de oceanen. In het zeewieronderzoek bij het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, vestiging Yerseke, richten wij ons op het func tioneren van zeewieren. Dus bijvoorbeeld: hoeveel voedingsstoffen nemen ze op, welke zuurstof (02) CONSUMPTIE of .VERBRANDING BIOMASSA/ ENERGIE (fossiele) brandstof koolstofdioxide water (H20) Zeewier 81

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 2019 | | pagina 3