Zeeland 28.3 en virussen doen bijna ongemerkt hun destruc tieve werk. En ook krachten van golven kunnen gevolgen hebben voor de uiteindelijke opbrengst. Dit alles met als resultaat: 'verkleuring, gaten en rafels' in dat overigens zo mooie zeewier. Op dit gebied zijn er nog veel onderzoeksvragen, zoals onder welke omstandigheden veroorzaken welke organismen of welke andere externe factoren het verloren gaan van de marien plantaardige biomassa. Het is een illusie te denken dat zeewier, dat als microscopisch klein plantje naar zee gebracht wordt, alleen maar zal groeien. En dat alles en iedereen dit ongemoeid zal laten. Alles wat in de natuur gevormd wordt, zal op enig mo ment worden afgebroken. Dit is niet alleen vanuit fundamenteel onderzoek gezien zeer interessant om te weten, het kan ook duidelijk negatieve gevolgen hebben voor de praktijk. Grootschalige mono-cultures van zeewier zullen vatbaar zijn voor bezoeken van organismen die dit als een gedekte tafel zien. Een tweede veld van onderzoek dat openligt is de ecologie. Want stel dat we er in slagen om zeewierteelt op bijvoorbeeld de Noordzee te doen: wat zijn dan de ecologische effecten? Met de resultaten van het bovengenoemde fysiologische onderzoek naar opname van voedingsstoffen in zeewier kan een goede inschatting worden gemaakt wat de gevolgen van grootschalige zee wierteelt op volle zee zullen zijn. Daarover wordt veel gesproken, waarbij bijv. de mogelijkheid van teelt in windmolenparken wordt genoemd. Helaas is er tot op heden (2019) in NW-Europa nog geen kilo zeewier gekweekt in een windmo lenpark. De fysiologische kennis die we hebben over opname van voedingsstoffen kan heel goed worden gebruikt om een inschatting te maken hoeveel voedingsstoffen er nodig zijn om al dat zeewier te laten groeien, en of daarmee niet teveel voedingsstoffen opgenomen worden (zodat er niets overblijft voor andere planten in zee, zoals de micro-algen). Er wordt met toekomstige zeewiervelden ook een nieuwe omgeving, een nieuw ecosysteem gevormd, dat allerlei organis men zal aantrekken. Om van het zeewier te eten, om er te schuilen, om zich er voort te planten. Maar denk ook aan de effecten op het onderwa- ter-lichtklimaat, stroming, sedimenttransport etc. Tot nu toe hebben we dit op het NIOZ benaderd via ecosysteemmodellering. 'Eenvoudigweg' alle Van microscopisch kleine zeewierplantjes (linksboven) tot -op zee- uitgegroeide volwassen zeewieren (suikerwier) (rechtsonder). relevante componenten en processen in de com puter stoppen en kijken wat er theoretisch gaat gebeuren. Inbouw van zeewierteelt in ecosys teemmodellen geeft aan dat die op de Noordzee mogelijk is. Met name bruinwieren kunnen in de winter bij hoge concentraties voedingstoffen en lage lichtintensiteiten en temperaturen prima groeien. In de zomer zijn de temperaturen in de Noordzee simpelweg te hoog voor goede groei van bruinwieren. Zeesla, een groen zeewier, zou wel kunnen, maar is weer niet te kweken aan draden. Een eerste start is inmiddels gemaakt door de Stichting Noordzeeboerderij, die een testlocatie voor zeewierteelt op de Noordzee heeft voor de kust van Scheveningen. Binnen de ecologische onderzoeksonderwerpen mogen de invasieve soorten, soorten die hier eigenlijk niet thuis horen, niet onvermeld blijven:de zeewier- velden zouden 'stepping-stones' kunnen zijn voor organismen die anders nooit bijvoorbeeld de Noordzee zouden kunnen oversteken. Hoe de balans rond ecologische effecten van zeewierteelt uiteindelijk zal uitkomen, positief of negatief, is nu nog onduidelijk. De derde en laatste tak van onderzoek dat veel perspectief biedt is de genetica: denk aan selectie van de meest productieve soorten in de enorme verscheidenheid van zeewieren. We kennen maar een klein percentage en een nog geringer percentage kunnen we daadwerkelijk kweken. Want als je zeewieren wilt kweken, moet je wel hun hele levenscyclus begrijpen en kun nen sturen. Dat is nu eigenlijk alleen het geval voor een beperkt aantal bruinwieren. Daarvan begrijpen we de levenscyclus nu min of meer, Zeewier 83

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 2019 | | pagina 5