AW. 28 Spaanse kooplieden en Spaanse wijnen Met kranen zoals deze in Brugge werden de wijnvaten uit de schepen getild. Op de voorgrond worden vaten bijgevuld en wordt wijn gekeurd. Miniatuur uit een gebedenboek, geïllustreerd door (atelier) Simon Bening, ca. 1520. Bayerische Staatsbibliothek München ms 23.638, f. 11v Beide typen wijn hadden in hun export te lijden onder de Ottomaanse overheersing van het gebied, en werden daarom door slimme ondernemers al snel in andere gebieden rond de Middellandse Zee geproduceerd, die niet onder Ottomaanse invloed stonden. Daaronder was ook de zuidkust van Spanje. Willem Lobe haalde ook bastert, of bastaart, uit Middelburg. Deze was net als malvasia en romanie zoet. Maar welke druivenrassen werden gebruikt, waarom de wijn bastert of bastaart heette en wat de gebruikte wijnmaaktechniek was, daarover verschillen de meningen. De bekende Italiaanse reiziger Guiccardini, die sinds 1541 in Antwerpen woonde en in 1567 een beschrijving van de Nederlanden publiceerde, omschrijft bastaart net als romanie als een witte Spaanse wijn. Een moderne Spaanse sherry- producent, die ik er eens naar vroeg, is van mening dat het waarschijnlijk geen pure wijn was, maar dat er zoete most aan een basiswijn toegevoegd werd. Naar een dergelijk procedé verwijst ook een Engelse tekst uit 1598, die bastaart omschrijft als vin cuit, gekookte wijn, waaraan most - onvergist druivensap - is toegevoegd.4 Bij dit proces werd wijn ingekookt, zodat water verdampte, wat de wijn zoeter en stroperiger maakte. Nog zoeter werd de wijn dan door er vers druivensap aan toe te voegen. Verrassend is echter dat er in Middelburg ook zure bastaart en zure romanie verhandeld werden. Deze wijnsoorten vinden we onder ander in het uittreksel van een rekening uit 1565/66 van Jeronimus de Craen, waarin deze de impost (een soort belasting) noteerde die per vat werd geheven op wijnen aangevoerd in Middelburg, Vlissingen, Arnemuiden en Veere.5 Op dit moment doe ik nog onderzoek naar die wijnen. Maar we weten al wel dat ze geëxporteerd werden uit Andalusische havens als San Lucar de Barrameda en Cadiz. De eerste is nog steeds een bekend plaatsje in de sherry-streek, waar nu de manzanilla vandaan komt. Welk van deze wijnen door de wijngoten van Alonso Semeijnes stroomde, weten we helaas niet. De witte zou romanie geweest kunnen zijn, zuur of zoet. Voor wat de rode betreft: in het sherrygebied staan nu nog nauwelijks rode druivenrassen aangeplant, maar vroeger was dat anders. Maar of de wijnen daarvan naar Middelburg werden verscheept? Of zou Alonso iets goedkopere wijn door zijn goten hebben laten stromen? Wijn uit het westen van Frankrijk In de haven van Middelburg kwamen in de zestiende eeuw diverse soorten Spaanse wijnen aan. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, Deel I, nr. 299

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland | 2022 | | pagina 30