1
2
3
4
5
29
Zeeland 31-1
bijvoorbeeld, de wijn die bekend stond als
petouwe, en die door Willem Lobe eveneens in
Middelburg gehaald werd? Uit diezelfde lijst met
imposten van Jeronimus Craen blijkt dat petouwe
veel via Middelburg naar de Republiek kwam. De
wijn kon bovendien zowel wit als rood zijn.
Precies zullen we het allemaal wel nooit
weten, maar dat er het een en ander aan wijn
beschikbaar was in zestiende-eeuws Zeeland, is
duidelijk.
Drs. M. Beukers (1963) studeerde Geschiedenis en
Mediëvistiek aan de Universiteit Utrecht. Tevens is
zij Registervinoloog. Zij werkt in de erfgoedsector en
publiceert daarnaast regelmatig over (Nederlandse) wijn
en wijngeschiedenis. In 2018 verscheen ‘Wijnkronieken'.
Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. In 2021 droeg zij
bij aan het boek 'Van Oxhoofd tot Kattekop. Geschiedenis
van de Zeeuwse wijnhandel'. In het kader van haar
promotie-onderzoek bestudeert zij de geschiedenis van
de wijngaarden in Nederland tussen 1300 en 1800. www.
wijnkronieken.nl mariella@wijnkronieken.nl’
Noten
Uit een verloren gegane kwartiermeestersrekening van
Middelburg over 1515, waarvan Kesteloo voor 1940
een uittreksel maakte. Geciteerd in J.G. Smit, Vorst en
onderdaan: studies over Holland en Zeeland in de late
Middeleeuwen, Leuven 1995. Spelling en interpunctie is
door Smit genormaliseerd.
Zie Raymond Fagel, ‘Spaanse kooplieden in Middelburg
vóór de Opstand: succesvolle integratie met behoud van
eigen identiteit’, in: Nieuwe Nederlanders. Vestiging van
migranten door de eeuwen been, Amsterdam 1996, p.
21-33.
Zie Mariëlla Beukers, ‘De route van de wijn. Wijn en
wijnhandel in de stad Utrecht in de veertiende en
vijftiende eeuw’, in: JaarboekOud-Utrecht2007, p. 5-46
Genoemd in Jan Craeybeckx, Un grand commerce
d'importation: les vins de France aux anciens Pays-Bas
(XIIIe-XVIesiecle), Parijs 1958, p. 13, noot 40.
Z.W. Sneller en W.S. Unger, Bronnen tot de Geschiedenis
van den handel met Frankrijk, Eerste Deel 753-1585,
’s Gravenhage 1930, p. 492-527