LOKALE EN REGIONALE MUSEA IN WEST-VLAANDERENOOST-VLAANDEREN
EN ZEELAND
Inleiding gehouden op de interprovinciale studiedag over lokale en regionale
musea (24 november 1990)
Beste collega's uit West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen en Zeeland.
Alvorens u gedurende ongeveer een
kwartier te belasten met wat in het
programma zo aardig staat omschre
ven als 'de museale situatie in de
3 provincies', wil ik graag mijn in
nige tevredenheid uitspreken over
het feitdat u vanmorgen bij de kof
fie een Zeeuwse bolus geserveerd hebt
gekregen. U moet weten, aanvankelijk
dacht men aan een speculaasje. Daar
van gaan er namelijk ongeveer 50 in
een pak en de prijs van zo'n pak is,
mits er handig wordt ingekocht, ge
lijk aan die van één bolus. U be
grijpt, bij een dergelijk gegeven is
de keuze van een Nederlander, laat
staan die van een Zeeuw, welhaast
bij voorbaat bepaald. Waarom is er
dan toch voor een bolus gekozen?
En waarom mijn diepe tevredenheid
daarover?
Ik geef u de twee argumenten.
Het eerste argument heeft alles te
maken met de fysieke eigenschappen
van de bolus. Ik doel hier niet zo
zeer op de typerende, alleszins tot
de verbeelding sprekende vorm, noch
op de verregaande kleverigheid die,
nillens willens, aanzet tot het je
vingers er bij aflikken, neen, ik
doel met name op de voedingswaarde
van de bolus. Deze is aanzienlijk.
De werkgroep die de dag van vandaag
heeft voorbereid, heeft ingeschat,
berekend en uiteindelijk vastgesteld,
dat de voedingswaarde van de bolus
garant moet staan voor het veilig
overbruggen van de lange en energie
verslindende periode tussen ontvangst
en lunch. Met het speculaasje zou
ongeveer 20% van u de lunch niet
hebben gehaald, tenzij op eigen ini
tiatief en a l'improviste ravitaille-
door
Wim H.P. Scholten
ring zou hebben plaatsgevonden. U
begrijpt dat dit de toch al strakke
organisatie danig in de war zou schop
pen
Het tweede argument om de substanti
ële bolus te laten prevaleren boven
het brosse speculaasje is van meer
symbolische aard. Vaak, en naar mijn
stellige overtuiging té vaak, wordt
aan de lokale en regionale musea een
combinatie van eigenschappen toege
dicht die gelijkaardig is aan die van
speculaasjes: veel, niet bijzonder en
Tijdens de inleiding. Op tafel de bolus
en het speculaasje
27