VOOR ONZE LEZERESSEN
3
M
O
E
D
E
R
W
E
E
bi
SCHOONE ZAKKEN
de koekenpan
RECEPTEN.
De
vei
dal
I
T.>i
kin
th a
v
goed door elkaar
ermee wascht.
te waken, dat
zou schiften.
Gestoofde, tomaten.
Hiervoor heeft men noodig: eenige groote
tomaten, zout, peper, wat citroensap, fijn ge
hakte peterselie, paneermeel, boter.
De bereiding geschiedt als volgt: de tomaten
I
Een haarwaschmiddel.
Voor haar, die niet graag gebruik maken
van de in den handel verkrijgbare, gereed zijnde
haarwaschmiddelen, geven we hierbij een re
cept, dat gemakkelijk thuis klaar kan worden
gemaakt.
Men lost een eetlepel fijn geschaafde, witte
zeep op in een tumbler vol warm water.
Vervolgens wordt een dooier geklopt in een
kwart liter lauw water, waarin men een snuifje
boraxpoeder en een scheutje brandewijn of
rum doet.
Beide mengsels worden nu
geschud, waarna men het haar
Men dient er natuurlijk voor
door te vlug mengen de dooier
Appelpannekoeken.
Men doet tweehonderd gram tarwebloem
en tweehonderd gram boekweitmeel in een
kom en maakt een kuil in het midden, daarin
doet men twee eieren, een weinig zout en dertig
gram gist, die men van te voren heeft aan
gemengd met een lepel bruine suiker, tot ze
vloeibaar is,
Nu verwarmt men acht d.L. melk een weinig
en doet de helft hiervan in de kom. Men mengt
alles, wat nu in de kom is, goed door elkaar
en klopt het deeg flink met
dan doet men de rest van
in dikke plakken snijden, in een vuurvasten
schotel leggen en iedere laag van tomaten be
strooien met peper en zout, wat fijngehakte
peterselie en er wat citroensap op druppelen.
De laatste bedekken met paneermeel, hier en
daar kluitjes boter leggen, daarna in den oven
gaar en mooi bruin laten worden.
Iedere dokter kan u vertellen dat uw jongen
en uw man in zijn zakken een leger van
ziektekiemen met zich draagt.
U kunt dit zelf nagaan, indien u eens een
zak leegmaakt. Indien ge hem binnenste buiten
keert, wat vindt ge dan? Kleine wolkjes fijn stof
vliegen er uit en een soort wit dons zit tusschen
de naden. Was er een bacteriologist bij de hand
om die stof en dat dons eens te analyseeren,
dan zou hij op zijn minst een negentiental ver
schillende soorten bacteriën vinden.
Indien uw jongen zijn zakdoek gebruikt,
brengt hij die ziekteverwekkers van zijn zak
naar zijn mond, zijn neus en zijn keel. Dat witte
dons in zijn zak mag betrekkelijk onschadelijk
zijn wanneer het droog is, indien het echter
vochtig wordt door de warmte van zijn lichaam
of door een regenbui, dan ontstaat er een ideale
broedplaats voor allerlei zeer schadelijke bac
teriën.
Weet ge, waaruit dat fijne, poederachtige
stof in de zakken van uw jongen bestaat? Een
gedeelte ervan is misschien poeder, ontstaan
door het langs elkaar schuren van wat koperen
geldstukken. Koperstof nu bevat kopergroen,
dat een doodelijk vergif is. Indien er slechts
zeer weinig van dat kopergroen door middel
van een zakdoek op de lippen van uw jongen
komt, kan dit soms reeds zeer ernstige gevolgen
hebben.
Nicotine-stof, dat ge bijna ook zeker in de
zakken van uw jongen zult vinden, indien hij
den leeftijd heeft waarop hij rookt, is eveneens
een zwaar vergif, terwijl ge er ook bijna zeker
phosphorus in zult vinden van de koppen zijner
lucifers. Dat dit eveneens zeer gevaarlijk is, be
hoeven we u niet te vertellen!
Zorg daarom steeds, dat de zakken van uw
jongen en van uw man! schoon zijn.
Reinig ze op gezette tijden door ze binnenste
buiten te keeren, ze met een borstel met zeep
te bewerken en ze dan in de buitenlucht
liefst in de zon te laten drogen. Indien ge
door het water, waarmee ge ze wascht, nog
een of ander desinfectie-middel doet, zijt ge er
nog zooveel te zekerder van, dat ge de ziekte
verwekkende kiemen doodt.
een houten lepel;
de melk erbij en
schijven van vier groote zure appelen, het liefst
van goudrenetten.
Vervolgens laat men het beslag gedurende
een kwartier op een hoek van de kachel of in
een pan met goed warm water rijzen. Men
dekt de kom onder het rijzen toe.
Vóór het gebruik veegt men
uit met zout en grauw papier.
Men heeft ongeveer vijftig gram boter of
reuzel noodig voor het bakken van de koeken.
Men maakt een gedeelte hiervan warm in de
pan, laat dit rond loopen, en bakt er de panne-
koeken aan beide kanten mooi bruin in.
Men dient deze koeken met gewone, basterd
of bruine suiker op.
Havermout-koekjes.
Hiervoor heeft men noodig: 100 gram haver
mout, 100 gram bloem, 2 eieren, Yi lepel suiker,
iets zout, water, reuzel.
De bereiding geschiedt als volgt: op de haver
mout ongeveer twee d.L. koud water gieten en
ze hierin een half uur laten weeken. Dan de
bloem, er door roeren, de suiker, het zout, de
geklopte eieren en nog zooveel water tot men
een dikke vloeibare massa heeft gekregen. In
een koekenpan vrij veel reuzel laten smelten
(zoo, dat de koekjes zwemmen in het vet),
kleine hoeveelheden van het beslag er in leggen,
met een mes netjes gelijk maken en de koekjes
op een niet te heet vuur aan beide kanten licht
bruin en gaar bakken.
De koekjes moeten bij voorkeur dadelijk na
het bakken gegeten worden met bruine suiker.