VOOR ONZE LEZERESSEN
I
r
I
o
1
zorgvuldig gekozen collectie
flesschen te hebben. Koop
dient zij een
blikjes en
echter steeds het beste wat er op dit gebied
te krijgen is en overtuig u vóór het ge
bruik dat de inhoud nog in goeden staat
verkeert!
wetenschappelijke wijze,
er nog fabrieken, waar
WENKEN VOOR HEN DIE
TENNISSEN.
Indien men bij het schoonmaken van
witte schoenen de pijpaarde inplaats
van met water met melk vochtig maakt,
zal deze er niet afgewreven worden. Het
zelfde is ook aan te bevelen voor tennis
ballen.
Na eenigen tijd zitten zoowel schoenen
als ballen met vlekken, die vaak maken,
dat ze hun oorspronkelijke kleur geheel
en al verloren hebben. Op de volgende
manier kan men ze dan weer als nieuw
doen zijn. Met een harden borstel en veel
sterke zeep schuiert men het vuil eraf,
waarna men ze flink onder de kraan houdt
(nóch de ballen nóch de schoenen mógen
ooit in het water gelegd worden!) Hierna
wrijft men ze zoo droog mogelijk met een
dikken, wollen doek om ze vervolgens met
zuivere benzine te behandelen, waarna
men ze in de buitenlucht laat drogen. Het
kan noodig zijn deze behandeling twee of
drie keer te herhalen. Alvorens te begin
nen moet men de schoenen flink met pa
pier opvullen.
BLIKJES EN GLAZEN.
r is geen plank in de provisiekast,
die de huisvrouw een grooter ge
voel van veiligheid geeft dan die,
waarop de in blikjes of flesschen in
gemaakte voedingsmiddelen zijn gerang
schikt.
Geconserveerde levensmiddelen spelen
in de huishouding van onzen tijd een be
langrijke rol. Ze worden niet langer be
schouwd als een bedreiging voor de ge
zondheid van hen, die ze nuttigen, doch
veeleer als een groote hulp voor de huis
vrouwen, hoewel het onbezonnen is een
overmatig gebruik te maken van in blik
ken ingemaakt voedsel onbezonnen
zoowel ten opzichte van de beurs als van
de gezondheid kan er toch geen twijfel
aan zijn of deze provisie is absoluut on
ontbeerlijk in ieder wi
houden.
Het inmaken van voedsel in blikken of
wekkend te merken, hoeveel huisvrouwen
er zelfs in ónzen tijd nog gevonden worden
die met een gerust hart een geopend blikje
een nacht laten overstaan om den volgen
den dag de rest van den inhoud te gebrui
ken. Het diende tot een vaststaanden regel
in de huishouding te worden gemaakt, dat
indien een blikje eenmaal is opengemaakt,
de inhoud onmiddellijk op een bord of in
een glazen schaal moet worden gedaan,
onverschillig wat erin zit, of dit visch,
fruit of vleesch is.
Het is zeer gemakkelijk een volledigen
maaltijd van conserven samen te stellen,
en zoo'n maaltijd behoeft in het geheel niet
„koud" te zijn, daar bepaalde soepen en
groenten spoedig warm gemaakt kunnen
worden en er zelfs zijn, die er speciaal op
zijn geconserveerd. In dit geval moeten de
elgeordend huis- aanwijzingen op het blikje zorgvuldig ge
lezen en strikt opgevolgd worden.
Alle in bussen, blikjes of flesschen in-
flesschen geschiedt thans op de meest gemaakte voedsel moet op een koele plaats
hygiënische en wetenschappelijke wijze, bewaard worden!
Natuurlijk zijn er nog fabrieken, waar Indien de huisvrouw gewapend wil zijn
minderwaardige voedingsmiddelen worden teÈen een invasie van onverwachte eters
geconserveerd, maar deze moeten een har
den strijd hebben te voeren tegen de mo
dern ingerichte fabrieken, die het beste
verwerken wat er te krijgen is en het zal
dan ook niet lang duren, of zij zullen wel
verdwenen zijn. Intusschen is niemand
verplicht van hen te koopen en het is spoe
dig genoeg voldoende bekend welke fa
brieken in ons land de beste zijn.
Er zijn verscheidene huisvrouwen, die
er de voorkeur aan geven de vruchten,
welke zij noodig hebben, geconserveerd te
koopen; er is dan ook een groote vraag
naar vruchten in blik of flesch.
Het is zeer gemakkelijk voor de huis
vrouw te constateeren of de inhoud van
de flesschen zich nog in goede conditie be
vindt; mocht dit op een oogenblik niet zoo
gemakkelijk zijn en er dientengevolge
eenige twijfel ontstaan of de inhoud nog
wel goed is, dan is er maar één mogelijk
heid: het niet te gebruiken. In geen enke
len vorm! Ook niet opnieuw gekookt! On
middellijk weggooien is het eenige verstan
dige wat men dan kan doen!
De blikjes moeten in buitengewoon
goede conditie verkeeren; ze moeten van
buiten steeds schoon gehouden worden en
mogen geen roestvlekken vertoonen. Het
mag wel volkomen overbodig genoemd
worden thans nog op te merken, dat blik
ken of bussen, die met deuken of bulten
zitten, of niet volkomen rond en gaaf zijn
en gemakkelijk ingedeukt kunnen worden,
als verdacht moeten worden gekenmerkt
en dat de inhoud zeer nauwkeurig moet
worden onderzocht en tevens dat hij alleen
nog dan genuttigd mag worden, indien de
huisvrouw er stellig van overtuigd is, dat
er geen lucht in het blik is gekomen.
Het is veel beter den ganschen inhoud
van het blikje weg te gooien dan het ge
vaar te riskeeren dat aan het nuttigen van
bedorven voedsel verbonden is.
Practisch gesproken is er niemand, die
dit niét inziet, maar toch is het verbazing-
NUTTIGE WENKEN.
Kringen, die door heete borden ol
bekers zijn ontstaan op een geboende
tafel, kunnen gemakkelijk worden ver
wijderd door ze in te wrijven met een
zacht doekje met een weinig kam-
ferspiritus. Men moet echter licht wrijven
en wanneer de vlekken zijn verdwenen
met een lap met was even naboenen.
Wanneer ge den dooier van het wit
van een ei moet scheiden, breek de schaal
dan boven een trechter, dien ge in een
glas hebt gezet. Het wit zal door den
trechter in het glas loopen, terwijl de
dooier in het wijde gedeelte zal blijven
zitten.
Indien ge een of anderen drank snel
wilt afkoelen, tap dan een emmer water
houdt er een zakje blauwsel net
en houdt er een zakje blauwsel net zoo
lang in, tot het donkerblauw ziet. Voeg
er dan een handvol zout aan toe en zet
er vervolgens uw flesch melk, thee, koffie
of limonade in.
Indien ge een flesch of vat met perka
ment wilt afsluiten maak dan het touw,
dat ge erom bindt, eerst nat. De lus zal
dan niet losschieten en bovendien zal het
touw onder het drogen hoe langer hoe
strakker gaan zitten.
Indien uw voeten pijn doen of gevoelig
zijn, doe dan een handvol zout in uw bad
water. Dit zal de pijn verdrijven en hel
pen, de huid te verharden.
■o-
EEN 1
aan (1
TEG
Gem.
HET
doksc
L
EEN KEURGOLLECTIE VISITETASCHJES
VAN GEBORDUURD LAKEN, DIE ALLE
ZEER GEMAKKELIJK ZELF TE MAKEN
ZIJN.
L