F
dra
liet'
de
uitj
han
zij
hei<
tisc
Z
moj
noe
voo
wel
huls
looc
schi
voo:
heel
verc
D
die
Zijn
gebi
I
niet
stuk speelgoed
DE GLIMLACH
DER JEUGD.
- 10 -
W
en i
zulk'
Zeat
dach
stoel
Pij
en z
Dt
felst
den!]
zoon
sen
hossi
strati
voor:
band
doel
de g
voor
Het i
uitge
In
Schej
moge
hoeki
ginge
kome
zen de
erger
te ge
het z
met i
naar
fehee
stukje
blik,
heeft
twinti
Ied<
zijn l
omge:
drukk
knoop
eenvo
hun u
den c
de uit
(balei:
worde
den o
Zuil
klein ij
bij te
Appels zullen niet die weinig appetijtelijke
bruine kleur aannemen, indien n\en ze in een
schaal met koud water legt, zoodra ze geschild
zijn.
de melk kookt met een
stukje wortel, ui, laurierblad en peperkorrels,
tot ’t voldoende geur heeft, is het euvel ver
holpen. Vóór 't gebruik zeven.
De bereiding geschiedt als volgt: Cacao en
suiker in het kokende water strooien en lang
zaam koken, tot zij geheel opgelost zijn; het
mengsel bij de goed uitgeroerde eierdooiers
voegen en laten bekoelen. Den room met de ei
witten stijf kloppen en met de geheel koud ge
worden chocolade-massa vermengen.
Men kan deze vla ook in tumblers, wijn- en
sorbetglazen serveeren. Dan wordt de bekoelde
chocolade in de glazen verdeeld, bedekt met
een bergachtig opgehoopt laagje slagroom,
waarna de glazen ongeveer 20 minuten op een
zeer koude plaats gezet moeten worden.
NUTTIGE WENKEN.
Is de witte saus voor fricassee smakeloos, dan
heeft men geen versche melk of melk met water
Indien men met oude aardappelen een stukje
van een citroenschil meekookt, zullen de aard
appelen een goede kleur behouden.
Als men rieten stoelen heeft gereinigd, moe!
men ze onmiddellijk afdoen met een doek, die
in rijstwater is uitgewrongen. Hierdoor ontstaat
op het riet een „huidje” en dit blijft dan prach
tig glanzen.
RECEPTEN.
Griesmeelschoteltje.
Hiervoor heeft men noodig: 1 Liter melk; 50
gram griesmeel; 60 gram suiker; I dun citroen
schilletje; 1 a 2 eieren.
De bereiding geschiedt als volgt: De melk met
het citroenschilletje aan de kook brengen, gries
meel en suiker, vooraf gemengd, er in strooien
en de pap onder voortdurend roeren dik genoeg
en gaar koken (ongeveer 10 min.). Dan het ci
troenschilletje er uit halen en de pap met de
eierdooiers en de stijfgeklopte eiwitten vermen
gen en in een met boter bestreken vuurvasten
schotel overdoen. Het schoteltje in een matig
warmen oven goudgeel laten worden, (ongeveer
30 min.)
Chocoladevla met slagroom.
Hiervoor heeft men noodig: 4 eierdooiers; 40
gram cacao; 125 gram suiker; 1 Liter water;
2 d.L. slagroom; I of twee eiwitten.
Ontelbaar veel ouders klagen over de on
gedurigheid van hun kinderen bij het spelen. Zij
spelen eigenlijk nergens lang mede, maar laten
het een weer gauw in den steek voor t andere.
„Kinderen hebben zich aan ons aan te passen
en daarmee uit, zeggen de ouderwetsche
ouders, die hun kinderen vreeselijk lastig en on
gedurig vinden.
De tijden zijn echter veranderd en met deze
ook de meeningen der menschen. Tegenwoordig
moeten wij ouderen ons aanpassen aan de
kinder-psyche, al moeten wij daarin ook niet
overdrijven.
Kinderen kunnen het niet altijd helpen, dat ze
in onze oogen ongedurig zijn.
Wat wij voor ongedurigheid aanzien, is dik
wijls de uiting van een persoonlijken smaak of
ook wel komt het, doordat de kinderen
weten, hoè zij spelen moeten.
Wanneer wij een kind bij een
zetten, bedoelen wij in de eerste plaats „verveel
ons niet en pas in de tweede plaats „amuseer
je”.
Maar wanneer een kind van binnen uit geen
aandrang voelt om te spelen, en dit gemis
van aandrang voelt het kind als verveling
dan moeten wij ouders dien aandrang in hem
aankweeken.
Dit aankweeken nu kan op velerlei wijzen ge
schieden, maar één ding is noodzakelijk: de on
verdeelde aandacht van de moeder, die onge
merkt een oogje in 't zeil houdt en op het juiste
oogenblik weet in te grijpen.
Het kind voelt zuiver en scherp direct de
belangstelling van ouderen en die belangstel
ling zal de fantasie van het kind doen ontwaken.
Dikwijls zeggen ouders, wanneer hun kind on
gedurig is in zijn spelen: „Wat moet dat later
worden?" Dat is echter dwaasheid. We moeten
niet vergeten, dat kinderen opgroeiende mensch-
jes zijn en dat hun eigenschappen en hoedanig
heden, wanneer die kinderen ouder wprden, dik
wijls heel veel veranderen.
Wij staan meestal zoo gauw klaar met ons
oordeel. „Dit is zus* en dat is zoo,” zeggen we
met al de overtuiging, die in ons is. Maar nooit
zeggen wij eens: „Zou het niet zóó kunnen
zijn?" En dat is juist zoo n belangrijke factor
bij de opvoeding van onze kinderen.
We moeten steeds maar gissen en trachten uit
te vinden, waarmee we onze kinderen het beste
van dienst kunnen zijn.
Dat is eigenlijk pas: op de juiste wijze op
voeden!
KINDEREN EN HUN SPEL.
men